Hercegnö burgonya

* 500 g burgonya
* 5 dkg vaj
* 2 tojássárgája
* 1 kk só
* frissen reszelt szerecsendió

1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük.
2. Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat.
3. Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
4. Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire.
5. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha.)

Krumpli kosárkák Alhambra módra

A krumpli kosarakhoz:
* fél kg krumpli
* 4 tojássárgája
* 5 dkg vaj
* só
* frissen őrölt bors
* frissen reszelt szerecsendió

Töltelék:
* 2 kemény tojás
* 6 szelet angolszalonna
* 3 újhagyma
* 2 ek tejföl
* 5 dkg reszelt sajt


Krumpli kosarak elkészítése:
1. A krumplit héjában megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk.
2. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, jól összekeverjük.
3. Amikor hűlni kezd, hozzákeverjük a tojás sárgákat.
4. Habzsákból 10 cm átmérőjű, 5 cm magas karikákat nyomunk az olajozott sütőlapra, majd a karikák közepére, aljára is nyomunk a krumpliból, hogy kosárkák képződjenek.
5. A kosárkák lefedésére lapos sipkákat nyomunk a sütőlapra.
6. Forró sütőben megsütjük.
7. A kosárkákat kihűlés után megtöltjük, sajtot szórunk rá és ráhelyezzük a sipkákat.

Töltelék készítése:
1. A tojásokat és a szalonnát apró kockára, az újhagymát karikára vágjuk.
2. A tejföllel összekeverjük.


Majonézes burgonyasaláta

* 450 g burgonya
* 1 dl majonéz
* 2 zellerszár
* 2 ek olívaolaj
* 2 ek apróra vágott petrezselyem
* 1/2 citrom leve
* só
* frissen őrölt fekete bors

1. A meghámozott, egyforma kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és leszűrjük.
2. A zellerszárat felszeleteljük.
3. A burgonyát és a felaprított zellert beleforgatjuk az olívaolajba, ráfacsarjuk a citrom levét, ráöntjük a majonézt és sóval, borssal ízesítjük.
4. Megszórjuk a petrezselyemmel és lefóliázva hűtőbe tesszük 1-2 órára.


Olivás burgonyapüré

* 1 kg burgonya
* 250 ml tej
* 100 g vaj
* 15 szem fekete olajbogyó
* só

1. A burgonyát meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk, majd egy edénybe tesszük, felengedjük vízzel (a burgonyát a víz jócskán ellepje), sózzuk és puhára főzzük.
2. Leöntjük a burgonyáról a vizet, utána krumplinyomón áttörjük. Hozzákeverjük a tejet, a vajat, és az apró darabokra vágott olajbogyót. Tálalásig melegen tartjuk.


Dán burgonyasaláta

* 1 kg salátának való burgonya
* 4 dl aludttej (vagy kefir)
* 1-2 ek porcukor
* 1 kk só
* őrölt bors
* 3 szál újhagyma
* 1 ek metélőhagyma
* 1 ek mustár

1. A burgonyát héjában megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk és felkarikázzuk.
2. A kefirt elkeverjük a porcukorral, a mustárral, a felkarikázott újhagymával és az apróra felvágott metélőhagymával. Sóval, borssal ízesítjük.
3. Ráöntjük a burgonyára, óvatosan összekeverjük.
4. 1-2 órára hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.


Sütöben sült krumpli

* 800 g krumpli
* 2 ek olívaolaj
* 3 ek paradicsompüré
* 1 tk fűszerpaprika
* 4-5 gerezd fokhagyma
* 1/2 citrom leve
* maréknyi petrezselyemzöld, durvára vágva

1. A krumplit megpucoljuk és kisebb, nagyjából egyforma darabokra vágjuk.
2. Az olíva olajat elkeverjük a paradicsompürével és a fűszerpaprikával, jól átforgatjuk benne a krumplit, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Sózzuk, borsozzuk.
3. A fokhagymagerezdeket, héjukban hagyva, a kés lapos felével kissé szétnyomjuk és a krumplik közé tesszük.
4. Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük (belül puha, kívül ropogós legyen).
5. A sütés vége előtt pár perccel meglocsoljuk a citrom levével.
6. Petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.


Steak burgonya mustárral

* 1,5 kg sütni való, apró szemű krumpli (alaposan lecsutakolva, negyedekre vágva)
* 1/2 pohár magvas mustár (ez fontos, csak magvas jó!!!)
* 2 ek olvasztott vaj
* 2 ek olívaolaj
* 2 ek citromlé
* 1 citrom reszelt héja
* 1 ek szárított oregánó
* 1 tk só
* sok-sok frissen őrölt bors

1. A krumpli kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd ráöntjük a krumplikra a katyvaszt és jól összeforgatjuk.
2. Kibélelünk egy nagy tepsit (vagy két tepsit) sütőpapírral és rátesszük a krumplit, úgy hogy egy sorban legyenek.
3. 220 fokos sütőben időnként átforgatva kívül ropogósra, belül puhára sütjük őket kb egy óra alatt.


Csöben sült burgonya

* fél kg krumpli
* 2 dl tejszín
* 1 dl tej
* 1 gerezd fokhagyma
* szerecsendió
* cayenne bors
* só
* bors
* száraz gruyère sajt

1. A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagyobb vagy több kisebb tűzálló tálba pakoljuk, félig egymásra fektetve a szeleteket, majd sózzuk. Legjobb a kör alakú vagy ovális tál, abba szépen kívülről befelé köralakban rakhatjuk le a szeleteket.
2. A tejszínt összeöntjük a tejjel, ebben a tűzhelyen kis lángon felolvasztjuk a vajat, reszelünk bele szerecsendiót, fűszerezzük cayenne borssal, sóval és borssal.
3. Mindezt ráöntjük a krumpli szeletekre, megszórjuk az egészet reszelt sajttal.
4. Innentől, ha már éhesek vagyunk, tegyük 50 percre 200 fokra előmelegített sütőbe, ha tudunk várni, akkor 2 óráig süssük 120 fokon.


Zöldséges sült tészta

* 250 g száraztészta (spagetti, gyufatészta vagy keskenyebb típusú széles metélt)
* 2 ek mogyoróolaj
* 5 gerezd fokhagyma
* 4 szelet gyömbér
* egy öntetnyi (kb 1/2 ek) gombás szójaszósz
* 2-3 ek világos szójaszósz
* 1 kis sárgarépa
* 2 szelet kaliforniai paprika csíkokra vágva
* 10 dkg ceruzabab
* 5 szál újhagyma 1 cm-es darabokra vágva
* 5 g szárított felhőfül gomba

Először megfőzzük a tésztát, majd félretesszük.
Wokban felforrósítjuk a mogyoró olajat, beledobjuk a gyömbérszeleteket és a fokhagymagerezdeket, mikor megbarnulnak kicsit, eltávolítjuk őket.
Beledobjuk a julienre vágott sárgarépát, sütjük kis ideig. (2-3 perc)
Hozzáadjuk a gombát, amit előzőleg fél órára beáztatunk, sütjük tovább. (2-3 perc)
Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, megint sütjük 2-3 percig.
Beletesszük az 5 centis darabokra vágott ceruzababot, amivel további 3-4 percig sütjük.
Beledobjuk az 1 centis darabokra vágott újhagymát, és szinte egy időben hozzáadjuk a kifőtt tésztát is. Jól átforgatjuk, hogy süljön a tészta.
Ráöntjük a gomba ízesítésű szójaszószt és a világos szójaszószt is, sütjük még 2-4 percig, és kész.


Burgonyaropogós

* 50 dkg burgonya
* 2 tojás sárgája
* 8 dkg liszt
* 5 dkg zsemlemorzsa
* só
* szerecsendió
* étolaj a sütéshez

1. A burgonyát héjában megfőzzük, egy tálban áttörjük.
2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, ízlés szerint a sót és az őrölt szerecsendiót.
3. Villával jól összedolgozzuk, 5 percet pihentetjük, majd egy lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságú hengereket gyártunk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
4. Zsemlemorzsában megforgatjuk őket és forró olajban arany barnára sütjük.


Hagymás tört krumpli

* 1 kg krumpli
* 3 fej hagyma
* 2 dl olaj
* só

1. A krumplit héjában főzzük.
2. Közben a hagymát durva kockára vágjuk és az olajban barnára pirítjuk.
3. A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük és melegen hámozzuk.
4. A hagymához adva krumpli törővel vagy villával összetörjük, alaposan megsózzuk, lepirítjuk.
5. Azonnal tálaljuk.


Sült brokkoli

* 450 g brokkoli
* 1-1,5 ek mogyoróolaj (kukorica- vagy napraforgóolaj)
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 tk só
* fél tk frissen őrölt fekete bors
* 6 ek víz
* 2 tk pirított szezámolaj

1. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük és feldaraboljuk.
2. Felforrósított serpenyőben egyenletesen eloszlatjuk az olajat. Amikor elég forró, átforgatjuk benne a kissé szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és 30 másodpercet pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a brokkoli rózsákat, kevergetve sütjük 2 percig.
4. Ráöntjük a vizet és fedő alatt, magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
5. Pirított szezámolajjal meglocsoljuk és még 30 másodpercig kevergetve sütjük.
6. Forrón tálaljuk.
5. Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsülnek a csiperkék.


Kelbimbó bacon-el, almával és hagymával

* 1/2 kg sült kelbimbó (óvatosabban fűszerezve)
* 4 szelet bacon
* 1 közepes méretű, savanykás alma
* 1 közepes fej lilahagyma
* 2 tk barna cukor
* 1 ek balzsamecet
* 0,5 dl száraz fehérbor

1. A bacont kisebb darabokra vágjuk, vastag falú, mély serpenyőben megpirítjuk és papírtörlővel bélelt tálra szedjük.
2. A baconből kisült zsíron megpároljuk a kimagozott, cikkekre vágott almát és a felszeletelt hagymát.
3. Mielőtt az alma megpuhulna, barna cukorral hintjük, hozzáadjuk a balzsamecetet és ráöntjük a fehérbort is. Pár perc alatt karamellizáljuk a hagymás almát. Ezalatt a szósz is szirupos lesz.
4. Hozzákeverjük a pirított bacon kockákat és a sült kelbimbót.
5. Átforrósítjuk és tálalhatjuk.

Hagymás- szalonnás-petrezselymes rüszti

* 60 dkg krumpli
* 10 dkg bacon
* 1 fej hagyma
* 1 tojás
* frissen vágott petrezselyemzöld
* só
* frissen őrölt bors
* olaj a sütéshez

1. A krumplit héjában főzzük, kihűtjük.
2. Közben a hagymát olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott szalonnával.
3. A petrezselyem zöldjét durvára vágjuk.
4. Tálba reszeljük a krumplit a nagyobbik fogazaton – eközben hűl a szalonnás hagyma.
5. Hozzáadjuk a szalonnás hagymát és a petrezselymet, összekeverjük.
6. Következik a tojás, fűszerezzük.
7. A krumplis egyvelegből tenyérnyi lapocskákat formálva, serpenyőben, kevés olajon gyorsan mindkét oldalukat pirosra sütjük.


Nokedli

* 400 g liszt
* 1 tojás
* 1 tk só
* 3 dl víz

1. Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
2. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedli szaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
3. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.


Mustáros krumpli

* 6 db nagyobb krumpli
* 6 ek mustár
* 6 ek olaj
* 3 gerezd fokhagyma
* só
* frissen őrölt bors
* 6 db fél dióbél
* 2 ek kendermag

1. A krumplikat héjukban megfőzzük, majd kihűtjük.
2. A fokhagymát összetörjük, a mustárhoz adjuk, az olajjal, sóval és borssal jól összekeverjük.
3. A kihűlt krumplikat meghámozzuk, lapjában kettévágjuk, a fél krumplik alját síkra igazítjuk. A vágott felületet - amelyre majd a mustáros keverék kerül - kés hegyével berácsozzuk (kis árkokat húzunk rács formában, irányonként 2-3-at, hogy a mustáros keverék intenzívebben érintkezzen a krumplival).
4. A mustáros keverék egyik felével bekenjük vastagon a krumplik felét (6 darab fél krumplit), olajozott tepsibe fektetjük, egy-egy fél diót teszünk a közepére.
5. A mustáros keverék második feléhez hozzákeverjük a kendermagot és a krumplik másik felét (6 darab fél krumplit ) ezzel kenjük meg, és ezeket is a tepsibe helyezzük.
6. Forró sütőben pirosra sütjük.
7. Tálaláskor a tepsiben maradt olajat a krumplikra öntjük.


Sütötökös hajdina köret

* 200 g sütőtök
* 1 bögre hajdina
* 1 tk só

1. A sütőtököt meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk és félretesszük.
2. A hajdinát szárazon, 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük.
Sózzuk és takaréklángon kb. 10-15 perc alatt félpuhára pároljuk.
3. Belekeverjük a felkockázott tököt és további 1-2 perc alatt az egészet készre pároljuk.


Tepsis tejfölös-fokhagymás krumpli

* 80 dkg krumpli
* 1 nagy pohár tejföl
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 ek olaj
* vegeta
* petrezselyemzöld
* só

1. A krumplit megpucoljuk, megmossuk, hasábokra vágjuk és sós vízben megfőzzük
2. A fokhagymát kicsi lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
3. A tejfölt, a fokhagymát, a vegetát, az olajat, és a felaprított petrezselymet összekeverjük egy tálban.
4. A krumplit leszűrjük, beleöntjük egy kicsit beolajozott tepsibe, kicsit megsózzuk, majd ráöntjük a tejfölös szószt a tetejére és forró sütőben jól megpirítjuk.


Rozmaringos tepsis sült krumpli

* 1 kg burgonya
* fél citrom leve
* 5-6 ágacska rozmaring
* tengeri só, lehet durva szemcséjű is
* kb. 2 dl napraforgóolaj
* kb. 1 dl olívaolaj

1. A burgonyát meghámozzuk, s 2-4 cm-es szabálytalan kockákra vágjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
3. Egy tepsibe beleöntjük az olíva olajat, majd a napraforgóolajt.
4. A rozmaringot felaprítjuk teljesen.
5. Beleszórjuk a burgonyát a tepsibe.
6. Rászórunk egy fél marék sót, a rozmaringot, s meglocsoljuk citromlével, majd átforgatjuk.
7. Betoljuk a sütőbe, majd 40-50 perc elteltével kivesszük, s melegen tálaljuk.

Vigyázat, mikor először készítünk ilyet, érdemes a krumplit többször ellenőrizni 40 perc után, hogy jó-e, mert a citromlétől egy kissé ropogósabb a külseje, s ha nem vigyázunk, még túl keménnyé válik. egy fokkal világosabbra süssük inkább, mint gondolnánk, a hagyományos módon sütöttől.


Selmeci krumpli

* 1 kg krumpli
* 1 fej vöröshagyma
* 2 dl tejföl
* kevés olaj
* só

1. A krumplit héjában megfőzzük.
2. Amikor elkészült, meghámozzuk és karikákra vágjuk
3. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük.
4. Ha készen van, megsózzuk hozzákeverjük a tejfölt majd a karikára vágott krumplit.
5. Melegen tálaljuk.


Sajtos sült burgonya

* 1 kg burgonya
* 50 g olvasztott vaj
* só
* bors
* 30 g frissen reszelt parmezán

1. A burgonyát meghámozzuk, mossuk.
2. Kanálba helyezzük egyesével a krumplikat, majd 3 mm-enként éles késsel a kanál pereméig bevágjuk őket.
3. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Az olvasztott vajjal bekenjük a burgonyákat. Sózzuk, borsozzuk.
4. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Közben a sütőtálban lévő vajjal kenegessük a krumplikat.
5. 40 perc elteltével a tetejükre szórjuk a sajtot és további 20 percig sütjük.


Sajtos brokkoli

* 750 g brokkoli
* 200 ml tejszín
* 1 gerezd fokhagyma
* 100 g krémsajt
* 150 g reszelt sajt
* só
* bors
* szerecsendió

1. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük és egy vajjal vékonyan kikent tűzálló tálba rakjuk.
2. A tejszínt felfőzzük a zúzott fokhagymával, a tűzről levesszük. Belekeverjük a krémsajtot, 100 g reszelt sajtot. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Majd ráöntjük a brokkolira. Tetejére szórjuk a megmaradt sajtot.
3. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.


Rozmaringos sült zöldségek

* 1 kg krumpli
* 4-5 szál sárgarépa
* 3-4 karfiolrózsa
* 1-2 szál fehérrépa
* 2 fej lilahagyma
* 2 fej vöröshagyma
* 1 szál póréhagyma
* 8 gerezd fokhagyma
* 5 ek olívaolaj
* ételízesítő
* 1-2 ek finomra vágott rozmaringlevél (ha nincs friss, akkor szárított)
* só

1. A zöldségeket megpucoljuk, a krumplit negyedekre vágjuk, a répát, a fehérrépát felezzük és ezeket a feleket is felezzük, a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük.
2. Míg megfő a zöldség, addig a hagymákat is megpucoljuk, a hagymafejeket negyedbe, a póréhagymát rusztikusabb darabokra vagdaljuk.
3. A megfőtt zöldséget jól lecsepegtetjük és tepsibe borítjuk, rászórjuk a hagymákat, a foghagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, ételízesítővel enyhén megszórjuk, majd rozmaringot szórunk a tetejére.
4. Az egészet kicsit összerázogatjuk, majd sütőben (kb 200 fokon) pirosra, ropogósra sütjük.


Lapos krumpli

* 6 közepes méretű krumpli
* extra finom olívaolaj
* 2-3 nagy csipet durva szemű tengeri só
* 1 kis csokor zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű, zsálya)

1. A krumplikat nem pucoljuk, csak körömkefével (vagy dörzsi szivaccsal) alaposan lecsutakoljuk.
2. Héjában majdnem teljesen puhára főzzük.
3. Leszűrjük, leszárogatjuk a burgonyákat, majd nyújtófa, vagy klopfoló segítségével kissé szétlapítjuk mindegyiket.
4. A lapos krumplikat sütőtálba/ tepsire helyezzük.
5. Megszórjuk a zöldfűszer levelekkel, meghintjük durva szermű sóval és jócskán löttyintünk rá olíva olajat.
6. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. fél órára.


Petrezselymes újkrumpli

* 1 kg újkrumpli
* fél dl olaj
* 2 csokor petrezselyemzöld
* só

1. Jó sós vízbe dobjuk az újkrumplit.
2. Kedvenc kiskésünkkel lekaparjuk a héját, másik tál tiszta vízbe helyezzük.
3. Lábasba öntjük az olajat, rákockázzuk a krumplit.
4. Megsózzuk, kb. 1 deci vizet öntünk rá.
5. Lefedve pároljuk, majd hagyjuk, hogy lepiruljon. Nem keverjük.
6. Amikor már jó pár perce halljuk, hogy sisteregve sül – sajnos kell a tapasztalat! – rászórjuk a megvágott petrezselyemzöldet, összekeverjük.
7. Amennyit feltétlenül muszáj megeszünk, a többit másnap reggel hidegen!


Besameles burgonya

- 800 g nem szétfövő burgonya
- só, bors
- 2 közepes fej hagyma
- 2,5 dl húsleves (kockából)
- 2 ek + 1 kk vaj/margarin
- 2 ek liszt
- 2,5 dl tej
- szerecsendió
- 1 kis csokor petrezselyem

1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, néhány percig hűlni hagyjuk, és vékonyan felkarikázzuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a húslevest felforrósítjuk.
3. 2 ek. vajat/ margarint felolvasztunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát.
4. Megszórjuk a liszttel, és habverővel kevergetve hozzáadjuk a forró húslevest, majd a tejet.
5. Szelíd tűzön, gyakran megkevergetve 8-10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés szerecsendióval fűszerezzük, végül beleforgatjuk a burgonyát.
6. 1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos sütőedényt, belesimítjuk a masszát, és 220°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, enyhe pirulásig sütjük.
7. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, megszórjuk vele a burgonya tetejét, és azonnal tálaljuk.


Csípös gombafejek

* 250 g csiperkegomba
* 1 friss chili paprika
* 2 ek vaj
* 2 ek olívaolaj
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 facsarásnyi citromlé
* só
* frissen őrölt fekete bors

1. A gombák tönkjét kivágjuk, a gombafejeket megtisztítjuk (nem kell hámozni) és a finomra vágott fokhagymával együtt nagy lángon pirítani kezdjük a megolvasztott vaj és az olívaolaj keverékén.
2. Hozzáadjuk a kimagozott, egészen apróra-vékonyra vágott chili paprikát.
3. Kevergetve 5 percig sütjük.
4. Végül ráfacsarunk egy kis citromlevet és sózzuk-borsozzuk.
5. Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.


Fokhagymás pirított gomba

* 250 g csiperkegomba
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 3 ek olívaolaj
* 1/2 csokor petrezselyem
* 1/2 citrom leve
* só
* frissen őrölt fekete bors

1. A finomra vágott fokhagymát az olajon megfuttatjuk.
2. A gombák tönkjét kivágjuk, a gombafejeket megtisztítjuk (nem kell hámozni) és a fokhagymához hozzáadva, nagy lángon elkezdjük kevergetve pirítani.
3. Mérsékeljük a lángot, mikor a gombák felvették az összes olajat. Megvárjuk, míg levet engednek, ekkor újra felerősítjük alatta a tüzet és szép arany barnára pirítjuk.
4. Sózzuk-borsozzuk. Citromlevet facsarunk rá. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel. Összeforgatjuk.
5. Azon melegében tálaljuk.


Borsós-szalonnás petrezselymes újkrumpli

* 1/2 kg apró újkrumpli
* 1/4 kg kifejtett zöldborsó
* 6 szelet bacon
* 1 csokor petrezselyem
* fél citrom leve
* olívaolaj

1. A krumplikat megmossuk, vékony héjukat ledörzsöljük (ha nagyon szép krumplit kapunk, rajta is hagyhatjuk a héját, én is így tettem, csak megmostam és kész).
2. A krumplit az itt leírt módon, gőz felett elkészítjük.
3. Közben a borsószemeket fél percre forró, sós vízbe dobjuk, majd hideg vízbe tesszük (megállítva ezzel a további fövést), leszűrjük, félretesszük.
4. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a felkockázott bacont.
5. Hozzáadjuk a krumplit, a zöldborsót, citromlevet facsarunk rá, petrezselyemmel szórjuk, jól összeforgatjuk és kész is.
6. Azonnal tálaljuk.


Vajas galuska

* 20 dkg vaj
* 4 tojás
* 20 dkg rétesliszt
* só

1. A lágy vajat habosra keverjük.
2. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
3. Több részletben adva hozzákeverjük a lisztet, sózunk.
4. Kanállal forró vízbe szaggatjuk.
5. Leszűrve tálaljuk.


Tojásos nokedli

* 50 dkg liszt
* 3 tk só
* 11 db tojás
* 1,5 dl olaj

1. A lisztet 1 tk sóval, 1 db tojással és kb 5 dl vízzel összekeverjük. (Nem kell nagyon kidolgozni a nokedli tésztáját.)
2. Lobogó, sós vízbe, amibe egy evőkanál olajat is öntünk, beleszaggatjuk a nokedli tésztát kb. 3-4 részletben.
3. Amikor a nokedli kifőtt, egy teflon lábasba szedjük.
4. 10 db tojást felütünk, hozzáadunk 2 csapott teáskanál sót és villával jól felverjük.
5. A nokedlira öntjük az olajat, felforrósítjuk és ráöntjük a felvert tojásokat. Kevergetés közben megsütjük úgy, hogy a tojás kissé lágy maradjon.


Kapros-juhtúrós galuska

* 2 tojás
* 25 dkg finomliszt
* só
* víz
* 1 ek vaj
* 1 csokor friss kapor
* 15-20 dkg juhtúró
* 1 dl tejföl

1. Egy tálba beleütjük a tojásokat, megszórjuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként annyi vizet, amennyit felvesz. A tészta ne legyen túl kemény, inkább kicsit lágyabb.
2. Lobogó vízbe szaggatjuk a tésztát, és kifőzzük.
3. A leszűrt galuskára egy evőkanál vajat teszünk, jól összeforgatjuk, hogy egyenletes bevonatot képezzen rajta.
4. Rámorzsoljuk a juhtúrót és az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük.
5. Tálalás előtt langyos tejföllel meglocsoljuk a tetejét.


Mazsolás-mogyorós rizs

* 50 g vaj
* 1 rúd fahéj
* 6-8 db szegfűszeg
* 6-8 db zöld kardamom-mag
* fél marék mazsola
* fél marék mogyoró
* 3 dl barnarizs
* 5 dl víz
* 1 tk só

1. A vajban megpirítjuk a fűszereket, amíg azok "kinyílnak".
2. Hozzáadjuk a mazsolát, a mogyorót, és kevergetve azokat is megpirítjuk.
3. Belekeverjük a rizst és kicsit pirítjuk.
4. Felöntjük a vízzel, sózzuk, majd fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk.
5. Tálalás előtt kivesszük belőle a fahéjat, szegfűszeget és a kardamomot.

Mediterrán sült rizs

* 200 g rizs
* 1 gerezd fokhagyma
* 2 ek olívaolaj
* 180 grammos tonhal steak
* 20 db olajbogyó (fekete és zöld vegyesen)
* 10 db koktélparadicsom
* 125 grammos mozzarella
* 2 db avokádó a tálaláshoz

1. A fokhagymát két evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a rizst, néhány perc alatt üvegesre pároljuk és felengedjük hideg vízzel (célszerű bögrével kimérni a rizst, így könnyen tudjuk a rizs mennyiségéhez igazítani a szüksége vizet, az ugyanis a rizsnek a másfélszerese). Sóval ízesítjük, lefedjük és mérsékeljük a lángot. Körülbelül 15-20 perc alatt elkészül.
2. Közben előkészítjük a többi hozzávalót: a tonhalat vékonyan bekenjük olívaolajjal, és felhevített serpenyőben oldalanként 30 másodpercet sütjük, majd felvágjuk 1 x 1 centiméteres darabokra. (A tonhal ekkor még nyers, de így jó, hiszen a sütőben majd megsül teljesen.) A megmosott koktélparadicsomokat és olajbogyókat félbe, a mozzarellát pedig akkora darabokra vágjuk, mint a tonhalat.
3. Egy tálban összekeverjük a kész rizst a tonhallal és a többi hozzávalóval. Kivajazott hőálló tálba öntjük és betesszük a 200 ºC-ra előmelegített sütőbe (légkeverésen) 20 percre. Azonnal tálaljuk a sütés közben megtisztított és felszeletelt avokádóval körítve.


Rizs "indiaiasan"

* 2 dl basmati rizs (ezzel a legjobb, de lehet bármilyen egyszerű "A" rizs)
* 4 dl víz
* 1 marék fagyasztott zöldborsó
* 1 marék kandírozott mandula (egész vagy darabolt), vagy mogyoró (lehetőleg nem sózott)
* fél mokkáskanál kurkuma
* 1 tk só
* késhegynyi kardamom (kihagyható, de azzal az igazi)
* 3 db egész szegfűszeg
* 1 rúd fahéj (kb. 5 cm hosszú)
* 2 ek olívaolaj vagy szőlőmag olaj
* vaj

1. Egy közepes fazékban alacsony lángon az olajon megpirítjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a mandulát.
2. Amikor már a mandula barnulgat és a fahéj darabka elkezd szétnyílni, hozzáadjuk a kardamomot és mielőtt odakapna, pár keverés után, hozzáadjuk a rizst.
3. Folyamatos kevergetés mellett üvegesre pároljuk.
4. Beleszórjuk a zöldborsót és tovább kevergetjük.
5. Majd hozzáöntjük a meleg vizet, beletesszük a kurkumát és a sót.
6. Lefedve, konyharuhával letakarva 15 percig, a legalacsonyabb lángon főzzük. Főzés közben nem szabad kevergetni és nézegetni, mert azzal kiengedjük a párát.
7. Szervírozás előtt megkóstoljuk és vajjal, esetleg sóval még ízesítjük.


Zöld rizs

* 1 nagy csokor korianderlevél
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 kis fej vöröshagyma
* 4 ek olívaolaj
* 250 g fehér rizs
* 80 g zöldborsó
* 2 kisebb sárgarépa
* bors
* őrölt kömény
* nagy szemű tengeri só
* 500 ml zöldség alap lé
* 2 ek almaecet

A vöröshagymát felaprítjuk és két evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk. A fokhagymát a maradék olívaolajjal, a megmosott, megszárított koriander leveleket pedig az alapé felével turmixszoljuk, félretesszük. A zöldborsót is pürésítjük. A sárgarépát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
A dinsztelt hagymához hozzáadjuk a rizst, jól átforgatjuk az olajban. Amikor a rizs üveges, a lábasba öntjük az maradék alaplevet, a fokhagymás olajat, az alap lével turmix olt koriandert, a zöldborsót és a sárgarépát, végül az almaecetet (vagyis mindent). Köménnyel, sóval és borssal ízesítjük. Mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Azonnal tálaljuk.


Tojásos sült rizs

* 125 g hosszúszemű rizs
* 1 tojás (felverve)
* 80 g főtt sonka (kis kockákra vágva)
* 70 g zöldborsó
* maréknyi babcsíra
* maréknyi jégsaláta (felcsíkozva)
* 1 ek olívaolaj

1. A rizst megfőzzük.
2. A zöldborsót pár perce bő, forró sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük.
3. Egy mélyebb serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a főtt rizst és nagy lángon, kevergetve 1 percig pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a sonkát, a zöldborsót, a babcsírát és a jégsalátát, összekeverjük és egy-két perc alatt átforrósítjuk.
5. A serpenyő közepén helyet csinálunk a fakanállal és beleöntjük a tojást.
6. Gyors mozdulatokkal elvegyítjük a tojást a rizzsel és 2-3 perc alatt készre sütjük.


Sajtos rakott zöldbab

* 750 g zöldbab
* 200 ml tejföl
* 1 tojássárgája
* 100 g reszelt sajt
* 40 g vaj
* só
* bors

1. A zöldbabot megtisztítjuk, egészben vagy darabokra vágva enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy tűzálló tálat vékonyan vajjal kikenünk.
2. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a sajt felével. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A zöldbab felét a tűzálló tálba elrendezzük, rásimítjuk a tejföl felét, majd ismét zöldbab és rá a maradék tejföl. Megszórjuk a maradék sajttal. A maradék vajat apró darabokra vágjuk, és a sajtra szórjuk.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Tárhely bérlés - Domain foglalás - Virtuális szerver - Szerver bérlés