Aranysárga tyúkleves királynö módra
- ízlés szerint só - 8 dkg rizs - 3 dkg vaj - 1 db fehérrépa - 2 db sárgarépa - 1/2 kg borjúgerinc - 30 dkg ökör farok - 1 db konyhakész tyúk - ízlés szerint őrölt bors A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre előkészített tyúkot nagy leveses fazékba teszem a marhafartővel és a tisztított borjúlábbal együtt, és kb. 3,5 liter vízben, fedő alatt, lassú tűzön gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel puhára főzöm. Ha minden megpuhult, a leszűrt leves egy részével megpárolok 7-8 dkg tisztított rizst. A tyúkról először lefejtem a bőrét – ezt nem használom fel –, majd a csontokról a húst. A lefejtett húst apróra vagdalom, és kockázott vajat adok hozzá. Összekeverem a jól megpárolt rizzsel, húsdarálón átdarálom, majd egy kevés leves hozzáadásával szűrőszitán áttöröm. A leszűrt levessel föleresztem, ha kell, sózom, borsozom, s rövid időre visszateszem. A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst és borjúlábat a főtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá. |