Bableves
csipetkével és kolbásszal
* 25 dkg szárazbab * 1 fej vöröshagyma * 2 répa * 2 gyökér * ½ liter húsleves * víz * 4 gerezd fokhagyma * 1 kis csokor petrezselyem * ½ ek. liszt * 1 kk. pirospaprika * szárazkolbász * tejföl * 1 tojás * liszt * só 1. A babot pár órára beáztatjuk. A babot a húslevesbe feltesszük főzni, hozzáteszünk kb. ½ liter vizet is. A lábasba helyezzük egészben a vöröshagymát és a felvágott zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak. 2. Kevés olajon rántást készítünk, úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatjuk, majd hozzátesszük a lisztet és a paprikát. A felengedett rántást hozzáöntjük a leveshez. 3. A levesbe tesszük a felkarikázott kolbászt, és tovább főzzük. 4. Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és annyi lisztel keverjük el, hogy keményebb tészta állagot kapjunk. A tésztát gombócba gyúrjuk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük. Ehhez a mennyiséghez a tészta felét szoktam a levesbe csipkedni. A tészta 5-8 perc alatt fő meg. 5. Tejföllel tálaljuk, aki szereti, az pár csepp ecetet is tehet bele. |