Babos orjaleves
- só
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 szál zellerlevél
- 1 evőkanál finom liszt
- 1 evőkanál zsír
- 2 fehérrépa
- 1 sárgarépa
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 vöröshagyma
- 50 dkg szárazbab
- 1 kg orja csont
- csipetke
A füstölt orját
megmossuk, ízlés szerint – hogy veszítsen a
füstölt-sós ízéből – még forrásban lévő
vízben is átmossuk.
A szárazbabot és a füstölt húsos csontot
előző este együtt beáztatjuk.
A sárgarépát és a gyökeret megtisztítjuk,
megmossuk, az egyik fej hagymát apróra
vágjuk.
A babot és az orja csontot a hasábokra
vágott zöldségekkel, a zeller zöldjével, a
finomra vágott
fokhagymával és vöröshagymával, sóval
ízesítve puhára főzzük.
Egy kevés zsiradékon a maradék
vöröshagymával, liszttel, zsírral,
fűszerpaprikával rántást készítünk, a levest
besűrítjük, és jól kiforraljuk.
Végül belerakjuk a külön elkészített
csipetkét, és meghintjük finomra vágott
petrezselyem zöldjével.
|