Bakonyi
betyárleves
* 40 dkg sertéscomb * 10 dkg füstölt szalonna * 20 dkg gomba * 20 dkg leveszöldség * 15 dkg vöröshagyma * 3 dl tejföl * 2 ek liszt * 1 ek fűszerpaprika * 1 csokor kapor * 1 db paradicsom * só, bors * kevés olaj 1. A hagymát felkockázzuk. A húst megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A leveszöldségeket és a gombát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk a zöldségeket, a gombát pedig nagyobb szeletekre. 2. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, majd beledobjuk az apró darabokra vágott füstölt szalonnát és a sertéshúst. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával és felöntjük vízzel. 3. Ha a hús félpuhára főtt, beledobjuk a kockázott zöldségeket, a paradicsomot és a gombát. 4. Ha minden megpuhult, a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk a levest és beledobjuk az apróra vágott kaprot. Kb 10 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, majd tálaljuk egy csepp tejföllel a tetején. |