Burgonyaleves
* 400 g burgonya * 1 közepes szál sárgarépa * 1 közepes szál fehérrépa * 1 kis fej vöröshagyma * 1 paradicsom * 1 csokor petrezselyem * 2,5 kk só rántáshoz * 1 ek liszt * 1,5 ek olaj * 1 kk pirospaprika A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd egyformán apró darabokra vágjuk (kb. fél centis kockákra). Lábasba tesszük, felengedjük kb. 1 l vízzel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és a paradicsomot, sóval ízesítjük. Közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön főzzük, és amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák (kb. 15-20 perc), berántjuk a levest. (Egy kis edényben a lisztet az olajon világosra pirítjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát.) Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Tálalás előtt a hagymát és a paradicsomot kidobjuk a levesből. |