Csáklyás István halászos léje

- ízlés szerint só
- 2 db csípős paprika
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál rizs
- 1 kg keszeg
- 2 kg ponty


A halászos lé mindig készítőjének öntörvénye szerint készül – ez az étel István bátyám, egy idős szegedi, folyó mentén élő ismerősöm titkos receptje alapján. Kezdjük az alap lével, ugyanis szerinte csak az a halászlé, ami alap lével készül. A felolvasztott zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a szegedi fűszerszámot (a paprikát), majd a megtisztított és feldarabolt apró halat. Felöntjük vízzel, és egy órán át zubogva főzzük. Közben a pontyot megtisztítjuk, vastagabb patkókra vágjuk és sóval, paprikával ízesítjük. Hagyjuk így állni, míg az alap el nem készül. Természetesen a tisztított pontyfej és farok rész is az alap lében fő. Ha már a hús könnyedén lejön a szálkáról, tésztaszűrőn fakanállal áttörjük. A lassan pöszörgő alap léhez hozzáadjuk a befűszerezett halpatkókat, belsőségeket. Azoknak a bűnösöknek, akik nem szeretik a halat, egy-két tisztított burgonyát lehet bele vetni. Csöves erős paprikával emberesebbé tehetjük főzetünket. Mint tudjuk: a hal nem kedveli a harmadik vizet, ezért bort kínáljunk mellé!





Webtárhely - Domain regisztráció - VPS bérlés - Szerver elhelyezés