Csontleves
* 40 dkg marhahús, vagy 80 dkg csont * 15 dkg sárgarépa * 5 dkg gyökér * 5 dkg zeller * 5 dkg karalábé * 2 dkg vöröshagyma * egész bors * só * 1 db zöldpaprika (nyáron) * 2 dkg finom metélt A megmosott marhahúst, vagy csontot 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Ügyeljünk arra, hogy lassan forrjon, a tetején keletkező habot mindig szedjük le. A megmosott zöldséget, hagymát, sót, borsot belerakjuk és addig forraljuk, amíg a hús megpuhul, utána leszűrjük. A finom metéltet külön vízben megfőzzük, majd a leszűrt levesbe tesszük. Akinek takarékoskodni kell a kalóriával, tésztát ne fogyasszon, helyette a zöldséget tegye a levesébe. A főtt húst a levesben főtt zöldséggel hússalátának felhasználva is fogyaszthatjuk. |