Csorba
- hagyományos
húsleves román
módra
-
1 db báránycomb
- 3 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg zsír
- 5 dkg finom liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom leve
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só
Rizsgombóc
- 10 dkg rizs
- 15 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- csipet só
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1/2 adag reszelt citromhéj
Nagyon egyszerűen elkészíthető, kevés munkát
és hozzáértést igénylő, ám annál ízletesebb
levese ez a román konyhának.
A húst kockára vágjuk, sós vízben feltesszük
főni.
Ha félig megpuhult, a megmosott, megpucolt,
felkarikázott sárgarépát hozzáadjuk.
Puhára főzzük, majd hagymás paprikás rántást
készítünk a liszttel és a zsírral, és
besűrítjük.
Egy citrom facsart levét beleöntjük, majd
belefőzzük a rizsgombócot.
A tojássárgájákat a tejföllel a
levesestálban összekeverjük,és arra öntve
tálaljuk a levest.
Gyakran dúsítják a csorbát ízletes
levesbetétként rizsgombóccal.
A rizst sós vízben puhára főzzük,
összekeverjük a darált hússal, a reszelt
hagymával, tört fokhagymával, tojással és a
fűszerekkel.
Fél órán át állni hagyjuk, majd nedves
kézzel igen apró gombócokat formálunk
belőle, s a kész, de még forrásban lévő
levesbe dobjuk.
|