Csülkös
bableves
* kb. 1 kg 30 dkg füstölt hátsócsülök (természetesen a kicsit kisebb, vagy nagyobb is jó) * 2 bögre lapos tarkabab (előző éjszaka beáztatva) * 3 szál sárgarépa, karikára vágva * 1 szál fehérrépa, karikára vágva * 2 közepes pasztinák, karikára vágva * 4 duci gerezd fokhagyma * 4 db babérlevél * 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva * 1 tk lestyán * 1 tk tárkony * 1/2 tk borsikafű * 3 tk pirospaprika * 3 ek liszt * 3 ek olaj * 1 csokor petrezselyem, felaprítva * 1 kicsi Csili paprika (elhagyható) 1. Egy éjszakára beáztatjuk a babot. 2. Kuktában feltesszük főni a csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, mellérakjuk a babérlevelet. Kb. 30 percig hagyjuk főni közepes lángon. 3. Hozzátesszük a babot, és még kb. 30 percig visszazárva főzzük, míg a bab puha nem lesz. Amikor megfőtt, a csülköt kivesszük, és félrerakjuk. 4. A kuktába belerakjuk a babhoz a zöldségeket, a vöröshagymát felaprítva, és ha szeretjük a Csili paprikát is. 5. Szükség esetén sózzuk. (Általában a csülök elég sós ízt ad, ezért érdemes vigyázni.) 6. Amikor minden megfőtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a fűszereket: a Lestyánt, a tárkonyt és a Borsika füvet. 7. Elkészítjük a rántást: 3 ek olajon a 3 ek lisztet megfuttatjuk, és hozzápréseljük a fokhagymákat, világosra, nem túl sokáig sütjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is. 8. Beletesszük a levesbe a rántást, csomómentesre kavarjuk, és kb 5 percig forraljuk gyenge lángon. 9. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és elzárjuk a gázt alatta. 10. A csülköt tormával, mustárral tálaljuk, a levest lila hagymával, tejföllel, s finom puha fehér kenyérrel. |