Csülkös bableves

* kb. 1 kg 30 dkg füstölt hátsócsülök (természetesen a kicsit kisebb, vagy nagyobb is jó)
* 2 bögre lapos tarkabab (előző éjszaka beáztatva)
* 3 szál sárgarépa, karikára vágva
* 1 szál fehérrépa, karikára vágva
* 2 közepes pasztinák, karikára vágva
* 4 duci gerezd fokhagyma
* 4 db babérlevél
* 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
* 1 tk lestyán
* 1 tk tárkony
* 1/2 tk borsikafű
* 3 tk pirospaprika
* 3 ek liszt
* 3 ek olaj
* 1 csokor petrezselyem, felaprítva
* 1 kicsi Csili paprika (elhagyható)


1. Egy éjszakára beáztatjuk a babot.
2. Kuktában feltesszük főni a csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, mellérakjuk a babérlevelet. Kb. 30 percig hagyjuk főni közepes lángon.
3. Hozzátesszük a babot, és még kb. 30 percig visszazárva főzzük, míg a bab puha nem lesz. Amikor megfőtt, a csülköt kivesszük, és félrerakjuk.
4. A kuktába belerakjuk a babhoz a zöldségeket, a vöröshagymát felaprítva, és ha szeretjük a Csili paprikát is.
5. Szükség esetén sózzuk. (Általában a csülök elég sós ízt ad, ezért érdemes vigyázni.)
6. Amikor minden megfőtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a fűszereket: a Lestyánt, a tárkonyt és a Borsika füvet.
7. Elkészítjük a rántást: 3 ek olajon a 3 ek lisztet megfuttatjuk, és hozzápréseljük a fokhagymákat, világosra, nem túl sokáig sütjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is.
8. Beletesszük a levesbe a rántást, csomómentesre kavarjuk, és kb 5 percig forraljuk gyenge lángon.
9. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és elzárjuk a gázt alatta.
10. A csülköt tormával, mustárral tálaljuk, a levest lila hagymával, tejföllel, s finom puha fehér kenyérrel.





Tárhely - Domain - VPS - Szerver hosting