Cuccos rántotta
* 7 tojás * 1/2 dl tej * 2 szelet kaliforniai paprika * 4 szelet bacon szalonna * 5-7 dkg szalámi (száraz, fehér típusú) * 5-10 g szárított vargánya * 5 dkg ízletes tőkegomba (üveges változat, elhagyható, vagy másféle gombával helyettesíthető) * 3-5 szál újhagyma * fél csokor petrezselyem * 5 dkg margarin * só * őrölt színes bors * 1/2 tk kakukkfű * csipet borsika fű * csipet oregánó * szerecsendió 1. A tojásokat felütjük egy tálba, felverjük kissé, beleöntjük a tejet, megsózzuk ízlés szerint. Belereszelünk egy kis szerecsendiót, és beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet. Kis időre félrerakjuk. 2. Egy serpenyőben, lehetőleg szélesebb aljúban, megolvasztjuk a margarint (ha valaki olívaolajjal szereti, azzal is finom), és rádobjuk a kockákra vágott bacon szalonnát, majd a csíkokra vágott szalámit, 2-3 percig sütjük. 3. Rádobjuk a kockákra vágott kaliforniai paprikát, 2-3 percig sütjük. 4. Ezt követően, az előzőleg 20 percre vízbe áztatott szárított vargánya gombát és a tőkegombát sütjük 4-5 percig. (Ha túl nagy a vargánya, kissé daraboljuk fel.) Sütés közben beleszórjuk a kakukkfüvet, a borsikát és az oregánót, valamint ízlés szerint kissé megborsozzuk. Sót nem kell belerakni, mert az a tojásban van már. 5. Utoljára rakjuk bele a karikára vágott újhagymát. 6. Egy perc múlva beleöntjük az elején elkészített tojásokat, kicsit visszaveszünk a tűzből, és szép lassú mozdulatokkal összehúzogatjuk a tojásos egyveleget, hogy lágy hullámok keletkezzenek. Ha gyorsan kavarjuk, akkor nagyon megtörik a tojás. 7. Kedvünk szerinti állagúra sütjük. (Mi nem szeretjük teljesen átsütni.) 8. Tálaláskor egy kis pirospaprikát, esetleg plusz borsot szórunk rá. |