Cukkíni krémleves
* 50 dkg cukkíni * 10 dkg vöröshagyma * 1 dkg fokhagyma * 3 dkg Roma margarin * 3 dkg liszt * 0,5 dl tejszín * 1 db tojássárgája * só * törött bors * egy kevés szerecsendió A cukkínit megmossuk, majd 10 dekányit héjával együtt csíkokra vágunk, a maradék cukkínit meghámozzuk és kockára vágjuk, a hagymát finomra szeljük, fokhagymát finom szeletekre vágjuk. A csíkokra vágott cukkínit kevés Rámán megfuttatjuk, majd kevés vízzel felöntve, nem túl puhára pároljuk. A maradék margarint egy edényben felforrósítjuk és világosra pirítjuk benne a lisztet, a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott cukkínit és tovább dinszteljük. Felöntjük vízzel és körülbelül 20 percig főzzük, ezután szitán áttörjük és újra felforraljuk. A tejszínt összekeverjük a tojássárgájával, belekeverjük a tűzről levett levesbe, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Levesbetétként beletesszük a csíkokra vágott cukkínit, majd a levest azonnal, forrón tálaljuk. |