Falusi tyúkhúsleves, Újházi Ede módra  

* 1 nagyobb tyúk
* 50 dkg sárgarépa
* 20 dkg fehérrépa
* 15 dkg zeller
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 15 dkg gomba
* 20 dkg zöldborsó
* 3 dkg paradicsompüré
* 1 csomó petrezselyem
* só
* szemes egész bors
* finommetélt

A megtisztított tyúkot tegyük fel annyi hideg vízben főni, amennyi bőven elfedi. Ha felforrt, szedjük le a tetején képződött habot. Sózzuk meg, adjunk hozzá néhány szem borsot, tegyük bele a meghámozott fej vöröshagymát, a darab zellert, a paradicsompürét, valamint a sárga- és a fehérrépát, majd lassú tűzön főzzük, amíg a hús és a zöldség meg nem puhul. Közben a zöldborsót egy kevés levesben főzzük puhára. A finommetéltet sós vízben főzzük ki, majd szűrjük és öblítsük le, s ezt is tegyük félre. Ha a tyúk már puha, vegyük ki a léből és daraboljuk fel (a bőrét húzzuk le, nagyobb csontjait fejtsük ki). Közben a levest húzzuk félre, hogy leülepedhessen. A feldarabolt húst tegyük egy levesestálba, adjuk hozzá a megfőzött, vékonyra vágott zöldségeket, szeletelt gombát és zöldborsót majd a leülepedett leves tetejéről szedjük le a felesleges zsírt, és a forró lét szűrjük rá a zöldséges-tésztás húsra. A végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel.



Tárhely - Domain - VPS - Szerver hosting