Franciás töltött tojás * 10 tojás * 10 dkg vaj * 10 dkg sajt * 1 ek kapribogyó * 10 dkg sonka * 1 ek szardellapaszta * 6 db ringli * 1 alma * 1,5 dl fehérbor * 1 kk mustár * 1 dl olaj * 1 dl tejszín * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 csokor snidling * 1 köteg újhagyma * frissen őrölt bors * 3 paradicsom a díszítéshez 1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, félbevágjuk. 2. A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk. 3. A snidlinget, petrezselymet apróra vágjuk, az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk. 4. A reszelt sajtból keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit 3 dkg vajjal és a kapribogyóval összegyúrjuk, 6 golyót formálunk belőle. 5. A sonkából keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit 3 dkg vajjal összegyúrjuk és 6 golyót formálunk belőle. 6. 4 tojássárgáját a szardellapasztával és 4 dkg vajjal kikeverünk. 7. Elkészítjük a bormajonézt. 6 tojássárgáját kis lábosba teszünk. Hozzáreszeljük a meghámozott almát, hozzáadjuk az újhagyma fehér karikáit, ráöntjük a bort és sűrűre főzzük, kihűtjük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat, a mustárt, a tejszínt, a petrezselymet, a snidlinget, borsot darálunk rá. Kóstoljuk, ha szükséges sózzuk. 8. A bormajonézből apró foltokat rakunk egy tálra, amelyekbe a fél tojásokat (18 darabot) állítjuk majd. 9. 6 fél tojásfehérjébe sajtgolyót helyezünk, másik 6-ba sonkagolyót, 6-ot pedig szardellás krémmel töltünk nem púposra, a tálon lévő halmocskákra állítjuk. 10. A bormajonézt rámerjük a tojásokra. 11. A sajtost reszelt sajttal, a sonkást sonka csíkocskákkal, a szardellásat ringlivel díszítjük. 12. A tojások köré gerezdekre vágott paradicsomot és almát helyezünk (a maradék 2 fél tojásfehérjét is gerezdekre vágjuk a díszítéshez – ez a tartalék, ha valamelyik tojás véletlenül beszakadna vagy más okból tölthetetlenné válna.) 13. Az újhagyma zöldjét is a tojások köré szórjuk. 14. Legalább 2 órán át hidegen állni hagyjuk. |