Gombaleves
* 1 kis fej vöröshagyma * 30 dkg gomba * 2 sárgarépa * 2 zöldség * 1 csokor petrezselyem * ½ ek finomliszt * 1 kk őrölt pirospaprika * 1,5 l csirkehúsleves * só * bors * köménymag * olaj * tejföl Nokedlihez * 1 tojás * csipet só * liszt 1. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy lábasban olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a köménymagot, és a kockára vágott répát, valamint a zöldséget. A zöldségeket kb. 5-10 percig pároljuk. 2. A megpárolt zöldségekre szórjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd a tűzről levéve hozzá adjuk a pirospaprikát, amit szintén jól elkeverünk. Felöntjük a csirkehúslevessel, majd ha szükséges, akkor még megsózhatjuk, majd borsozzuk. A leves kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. 3. Amikor a zöldségek megpuhultak akkor nokedlit szaggatunk a levesbe. A nokedlihez a tojást elkeverjük a csipet sóval, majd annyi lisztet teszünk bele, hogy sűrű tésztát (de szaggatható állagút) kapjunk. Jól összedolgozzuk, majd apró nokedlikat szaggatunk a levesbe, a tészta akkor főtt meg, amikor a leves tetejére feljön. Tálaláskor petrezselymet szórhatunk a tetejére, és tejföllel meglocsolhatjuk. |