Gulyásleves  

* 40 dkg marhahús
* 1 közepes fej hagyma
* 2 ek olaj
* 1 közepes paprika
* 1 közepes paradicsom
* 1 kk pirospaprika
* 25 dkg sárga-, és fehérrépa vegyesen
* 30 dkg krumpli
* 1-2 csipet őrölt kömény
* 1 liter marhahúsleves (kockából is lehet)
* só
* bors

A csipetkéhez
* 1 tojás
* 3 ek liszt
* csipet só 

1. A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
2. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
3. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfövi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
4. Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
5. És hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a csipetkét. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
6. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alap lével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
7. Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a csipetkét.
8. Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.





Tárhely bérlés - Domain foglalás - Virtuális szerver - Szerver bérlés