Gulyásleves
* 40 dkg marhahús * 1 közepes fej hagyma * 2 ek olaj * 1 közepes paprika * 1 közepes paradicsom * 1 kk pirospaprika * 25 dkg sárga-, és fehérrépa vegyesen * 30 dkg krumpli * 1-2 csipet őrölt kömény * 1 liter marhahúsleves (kockából is lehet) * só * bors A csipetkéhez * 1 tojás * 3 ek liszt * csipet só 1. A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk. 2. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk. 3. Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfövi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.) 4. Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk. 5. És hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a csipetkét. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. 6. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alap lével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc). 7. Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a csipetkét. 8. Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük. |