Húspástétom * 8 tojás * 50 dkg pulykamell filé * 20 dkg főtt sonka * 1 kis csokor petrezselyem * 2 tojásfehérje * 2 dl tejszín * 1 mk szárított kakukkfű * diónyi margarin * 20 dkg szeletelt gépsonka 1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, a két végét a sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk. 2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 3. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és össze turmixszoljuk. 4. Margarinnal kikenünk egy 1,8 l űrtartalmú hosszúkás formát vagy őzgerinc sütőt, melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel, úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén. 5. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhatjuk a sonkaszeleteket. 6. Vékonyan megkenünk egy alufólia lapot Ramával, és befedjük vele a formát. Egy tepsibe meleg vizet öntünk, belerakjuk a masszával lefedett edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig gőzöljük. 7. Ha megsült, az edényre egy deszkalapot rakunk, melyet lenyomatunk-tömörítjük, pl. tele vizes üveget rakunk rá. 8. Másnap, hidegen szeleteljük. |