Jókai bableves, ahogy Róza asszony fözte
* 60 dkg füstölt sertéscsülök * 3 pár debreceni (kolbász) * 20 dkg száraz bab * 10 dkg sárgarépa * 10 dkg fehérrépa * 5 dkg zeller * 6 dkg liszt * 3 dkg vöröshagyma * 1-2 gerezd fokhagyma * 2 dl tejföl * sertés zsír * kalocsai édes fűszerpaprika * só, őrölt bors * csipetke Az előkészített babot a csülökkel 2-2,5 l vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a megtisztított, egészben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor, a bab kivételével, szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel. A debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a leveshez. Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a finomra vágott vöröshagymával, a finomra reszelt fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.) Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a levest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk. |