Jókai bableves, ahogy Róza asszony fözte  

* 60 dkg füstölt sertéscsülök
* 3 pár debreceni (kolbász)
* 20 dkg száraz bab
* 10 dkg sárgarépa
* 10 dkg fehérrépa
* 5 dkg zeller
* 6 dkg liszt
* 3 dkg vöröshagyma
* 1-2 gerezd fokhagyma
* 2 dl tejföl
* sertés zsír
* kalocsai édes fűszerpaprika
* só, őrölt bors
* csipetke

Az előkészített babot a csülökkel 2-2,5 l vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a megtisztított, egészben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor, a bab kivételével, szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel. A debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a leveshez. Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a finomra vágott vöröshagymával, a finomra reszelt fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.) Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a levest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk.




Webhosting - Domén - VPS szerver - Szerverhosting