Karfiolleves  

* 700 g karfiol
* 200 g sárgarépa
* 150 g burgonya
* 1 kis fej hagyma
* 1 ek. olaj
* 2 erőleveskocka
* 15 szem bors, só
* 2 ek. citromlé
* 1 babérlevél
* 1 ek. rizsliszt
* 2 dl tejföl
* őrölt szerecsendió
* só, bors
* 1 kis csokor petrezselyem

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát, a burgonyát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a sárgarépát karikákra, a burgonyát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a sárgarépát és a burgonyát, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk a leveskockákat, a teatojásba zárt borsot, a citromlét, a babérlevelet, végül a karfiolt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 20 perc). A rizslisztet simára eldolgozzuk a tejföllel és 1 merőkanál forró levessel, majd a forrásban lévő levesbe öntjük-keverjük. 1 csipet őrölt szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint utána sózzuk, szelíd tűzön, fedő nélkül 2-3 percig főzzük, végül kiemeljük belőle a babérlevelet és a teatojást. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk és a leveshez adjuk, de ezzel már nem főzzük tovább. KRÉMLEVES-VÁLTOZAT: A főtt karfiol, sárgarépa és burgonya egynegyedét félretesszük, a többit a levessel együtt, merülő bot mixerrel krémmé péppé zúzzuk. Összeforraljuk 1,5-2 dl főzőtejszínnel, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget. Ízlés szerint citromlevet adunk hozzá.




Tárhely - Domain - VPS - Szerver hosting