Karfiolleves
* 700 g karfiol * 200 g sárgarépa * 150 g burgonya * 1 kis fej hagyma * 1 ek. olaj * 2 erőleveskocka * 15 szem bors, só * 2 ek. citromlé * 1 babérlevél * 1 ek. rizsliszt * 2 dl tejföl * őrölt szerecsendió * só, bors * 1 kis csokor petrezselyem A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, megmossuk. A sárgarépát, a burgonyát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a sárgarépát karikákra, a burgonyát apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a sárgarépát és a burgonyát, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk a leveskockákat, a teatojásba zárt borsot, a citromlét, a babérlevelet, végül a karfiolt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 20 perc). A rizslisztet simára eldolgozzuk a tejföllel és 1 merőkanál forró levessel, majd a forrásban lévő levesbe öntjük-keverjük. 1 csipet őrölt szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint utána sózzuk, szelíd tűzön, fedő nélkül 2-3 percig főzzük, végül kiemeljük belőle a babérlevelet és a teatojást. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk és a leveshez adjuk, de ezzel már nem főzzük tovább. KRÉMLEVES-VÁLTOZAT: A főtt karfiol, sárgarépa és burgonya egynegyedét félretesszük, a többit a levessel együtt, merülő bot mixerrel krémmé péppé zúzzuk. Összeforraljuk 1,5-2 dl főzőtejszínnel, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget. Ízlés szerint citromlevet adunk hozzá. |