Kertészleves
* 3 nagyobb szál sárgarépa * 3 nagyobb szál petrezselyem * 1 közepes fej zeller * 1 fej hagyma * 2 ek olaj * 1 paradicsom * 10 dkg káposzta * 4 erőleveskocka * 1 ek piros arany * frissen őrölt bors * 2 dl tejföl * 1 ek liszt * frissen vágott petrezselyemzöld * 10 dkg orsótészta 1. Karikára vágjuk a sárgarépát, petrezselymet; a hagymát, zellert, paradicsomot kockára; és a káposztát is kockára vágjuk, 2 cm körüli kockákra, azután lapokra esik szét. 2. Az olajon megpirítjuk először a hagymát, majd a sárgarépát, petrezselymet és a zellert együtt, ha lepirult kevés vízzel pároljuk. Jó, ha ropogósak maradnak a zöldségek, pár perc párolás elég. 3. Adunk hozzá 2 liter vizet, a leveskockákat, majd a paradicsomot, a piros aranyat, és felforraljuk. 4. Belefőzzük a tésztát. Mikor a tészta már puha, hozzáadjuk a káposztát, hogy az is ropogós maradjon. 5. A liszttel elkevert tejföllel habarjuk. 6. Újra forraljuk, elzárjuk a lángot, borsot darálunk rá, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. |