Konyakos kacsamáj
hagymalekvárral * 60 dkg hízott kacsamáj * 60 dkg előre elkészített hagymalekvár * 1 ek salotta hagyma finomra vágva * 2 ek brandy * 3 dl félszáraz fehérbor * 2 evőkanál méz * 2 evőkanál sherry ecet * 0,5 l barna szárnyas alap lé * 2-3 kajszibarack (vagy őszibarack, ringló) * tengeri só 1. A hagymalekvárt már előre elkészítjük. 2. Az alaplevet lábasba öntjük, beletesszük a felaprított hagymát, fehérbort, mézet, sherry-ecetet. 3. Felforraljuk, majd lassú tűzön besűrítjük. 4. Leszűrjük, majd megsózzuk, félretesszük. 5. A barackokat meghámozzuk és hosszanti cikkekre vágjuk. 6. Serpenyőben olíva olajon karamellizáljuk a barackot. 7. Az olajat leöntjük, és a fehérborral kissé sziruposra sűrítjük a gyümölcsöt. 8. Kivesszük a hűtőből az előzőleg megtisztított, kierezett kacsamájat, éles késsel 2 cm vastagra szeleteljük (ne tartsuk sokáig kézben, és felmelegített , vékony pengéjű késsel dolgozzunk). 9. A májat serpenyőben, (olaj nélkül) 20-20 másodpercig sütjük oldalanként, közben megsózzuk. 10. Előre felmelegített, 160 fokos sütőben további 2-4 percig sütjük (tovább semmiképp!). 11. A hagymalekvárra helyezzük a sült barackokat és a májszeleteket, majd körbeöntjük a konyakos mártással, esetleg metélőhagymával is meghintjük. 12. Azonnal tálaljuk. |