Korhelyleves
* 30 dkg vágott savanyú káposzta * 1 kk majoránna * 1 csipet köménymag * 3-4 babérlevél * 6-7 szem fekete bors * 1 l húsleves * 4 gerezd fokhagyma * 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva * főtt füstölt hús vagy virsli vagy kolbász * víz * só * olaj * 0,5 ek liszt * 1 kk. pirospaprika 1. A savanyú káposztát mossuk át a só miatt. 2. Egy lábasba helyezzük a káposztát, a hagymát, a fűszereket, a húslevest és a vizet. Jól összefőzzük, amíg a káposzta meg nem puhul, ez kb. 30-40 perc. 3. A levesbe tesszük a főtt füstölt húst, vagy a virslit vagy a kolbászt (ízlésnek megfelelően). Amennyiben a füstölt hús főzésre szorul, úgy azt a főzés legelején tegyük a hozzávalókhoz. 4. Az olaj, a liszt és a pirospaprika segítségével rántást készítünk, majd berántjuk a levest. További 10 percen át főzzük. 5. Ha szükséges, sózzuk (de óvatosan, mert a káposzta, a húsleves és a füstölt hús is sós). 6. Tejföllel tálaljuk. |