Lencseleves
* 40 dkg füstölt sonka * 50 dkg lencse * 2 fej hagyma * 1 ek pirospaprika * 2 nagyobb sárgarépa * 1 fehérrépa * fél zellergumó * 2 gerezd fokhagyma * 30 dkg szárazkolbász * 2 dl tejföl * 1 púpozott ek finomliszt * bors * só * 1 csokor petrezselyem A csipetkéhez: * 2 tojás * kb. 20 dkg liszt * só 1. A sonkát előző nap megfőzzük. Ha kihűlt, letakarva hűtőbe tesszük. A főzőlevét is! 2. Szintén a főzést megelőző nap a lencsét átválogatjuk, megmossuk és 1 éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk. 3. A csipetkét is érdemes előre elkészíteni. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk és ujjainkkal apró (kb. borsó nagyságú) darabokra tépkedjük. 4. A hideg főző lé tetejéről leszedjük a zsírt és egy serpenyőbe tesszük. 5. A hagymát apró kockára vágjuk és a sonka leszedett zsírjában megpirítjuk. Tűzről lehúzva pirospaprikával fűszerezzük. Felöntjük a főző lével. (Ha kevés, még sima vizet öntünk hozzá.) 6. A lencsét beletesszük. Fölforraljuk, majd kis lángon lefedve főzzük. 7. A zöldségeket karikára vágjuk, a zellert apró kockára. Kb. 15 perc után a lencséhez adjuk. A zúzott fokhagymát is beleszórjuk. 8. 30 perc elteltével beletesszük a felkarikázott kolbászt és a csipetkét. További kb. 30 percig főzzük. 9. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, egy merőkanálnyi forró levet is teszünk hozzá és besűrítjük vele a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzátesszük a kb. 1,5 cm-es kockára felvágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk. 10. Lehúzzuk a tűzről. Beledobjuk az apróra felvágott petrezselymet. 11. Tejföllel tálaljuk. |