Lencseleves  

* 40 dkg füstölt sonka
* 50 dkg lencse
* 2 fej hagyma
* 1 ek pirospaprika
* 2 nagyobb sárgarépa
* 1 fehérrépa
* fél zellergumó
* 2 gerezd fokhagyma
* 30 dkg szárazkolbász
* 2 dl tejföl
* 1 púpozott ek finomliszt
* bors
* só
* 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez:
* 2 tojás
* kb. 20 dkg liszt
* só

1. A sonkát előző nap megfőzzük. Ha kihűlt, letakarva hűtőbe tesszük. A főzőlevét is!
2. Szintén a főzést megelőző nap a lencsét átválogatjuk, megmossuk és 1 éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.
3. A csipetkét is érdemes előre elkészíteni. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk és ujjainkkal apró (kb. borsó nagyságú) darabokra tépkedjük.
4. A hideg főző lé tetejéről leszedjük a zsírt és egy serpenyőbe tesszük.
5. A hagymát apró kockára vágjuk és a sonka leszedett zsírjában megpirítjuk. Tűzről lehúzva pirospaprikával fűszerezzük. Felöntjük a főző lével. (Ha kevés, még sima vizet öntünk hozzá.)
6. A lencsét beletesszük. Fölforraljuk, majd kis lángon lefedve főzzük.
7. A zöldségeket karikára vágjuk, a zellert apró kockára. Kb. 15 perc után a lencséhez adjuk. A zúzott fokhagymát is beleszórjuk.
8. 30 perc elteltével beletesszük a felkarikázott kolbászt és a csipetkét. További kb. 30 percig főzzük.
9. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, egy merőkanálnyi forró levet is teszünk hozzá és besűrítjük vele a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzátesszük a kb. 1,5 cm-es kockára felvágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk.
10. Lehúzzuk a tűzről. Beledobjuk az apróra felvágott petrezselymet.
11. Tejföllel tálaljuk.




Tárhely bérlés - Domain foglalás - Virtuális szerver - Szerver bérlés