Májgaluska leves
* 1 kg húsos csont * 3 sárgarépa * 2 fehérrépa * kis zellergumó * 1 paprika * 1 fej vöröshagyma * 10-15 szem bors * 4-5 gerezd fokhagyma * só A májgaluskához : * 4 db csirkemáj * 1 tojás * 1 zsemle * majoránna * 1 tk reszelt vöröshagyma * őrölt bors * só * 1 púpozott ek búzadara * 1 púpozott ek finomliszt * petrezselyem * leveskocka a májgaluskák kifőzéséhez 1. A húsos csontot alaposan megmossuk. 2. Hideg vízbe tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni, időnként a habját leszedjük. 3. Ha már nem habzik tovább, akkor megsózzuk, beletesszük a nagyobb darabokra felvágott leveszöldséget, vöröshagymát, fokhagymákat, az egész borsszemeket és a paprikát. A hús puhulásáig főzzük. 4. Amíg a leves elkészül, összekeverjük a májgaluskát: a zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Egy tálban összekeverjük a tojást, a zsemlét, az apróra vágott májat, a lisztet, a búzadarát és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát. Őrölt borssal, sóval, majoránnával fűszerezzük. Rúd mixerrel pépesítjük. 1 órát a hűtőben pihentetjük. 5. Az 1 óra elteltével vizet forralunk, beledobunk 2 leveskockát és ebbe szaggatjuk bele teáskanállal a galuskákat. Kb. 5-10 percig főzzük (mérettől függően). 6. A levest leszűrjük, tésztát főzünk bele és ebbe tesszük a megfőtt májgaluskákat. (Nem érdemes közvetlenül a levesbe szaggatni, mert zavarossá válik tőle.) |