Mennyei tojásrántotta
pirítóson, gombával
* 40 dkg vegyes gomba * 3 ek olívaolaj * 5 dkg vaj * 1 gerezd fokhagyma * 2 szál kakukkfű * 2 db vöröshagyma * 8 nagy tojás * 2 ek crème fraîche * maréknyi metélőhagyma * 4 szelet pirítós * só * bors 1. A gombákat tisztítsuk meg. 2. Egy serpenyőt előmelegítünk az olívaolajjal, majd beletesszük az apró kockára vágott hagymát , a kakukkfüvet, a félbevágott fokhagymát és a gombákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és addig pirítjuk, amíg a gombák arany barnák nem lesznek. 3. Ezután egy tálra tett konyhai papírtörlőre borítjuk a gombákat, a fokhagymát kivesszük, és melegen tartjuk őket. 4. Egy magas serpenyőbe vagy akár fazékba feltörjük a tojásokat, és beletesszük a vaj felét. Fontos, hogy ne verjük fel a tojásokat előre! 5. Tegyük fel melegedni, miközben egy spatulával/fakanállal folyamatosan keverjük. 6. A tojásoknak krémesnek, puhának és kicsit darabosnak kell lenniük. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy amikor hirtelen elkezd összeállni a tojás, félretesszük a serpenyőt, miközben folyamatosan keverjük a rántottánkat, és amikor "lenyugodott", rakjuk vissza ismét melegedni. 7. Amikor a tojás már majdnem kész, rakjuk bele a vaj másik felét, és keverjük el. 8. Mikor teljesen kész, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a creme fraiche-t, ízesítjük sóval, borssal, majd az apróra vágott metélőhagymát tesszük bele, és jól elkeverjük. 9. Tálaljuk: a pirítósra tegyük rá a rántottát és arra a pirított gombát. |