Polipsaláta
újburgonyával * 1 nagyobb polip (vagy 1 kg fagyasztva kapható- apróbb polip) * 1 nagy chili paprika (elhagyható) * 2 marék petrezselyem * 4 gerezd fokhagyma * 6 ek olívaolaj * 8 kisebb újburgonya * 1 hagyma * 1 citrom leve * 3 ek fehérborecet * 2 szál zeller * 2 ek metélőhagyma * 3 ek vinaigrette * só * őrölt bors * 2 marék vegyes zöldsaláta 1. A chili paprikát, egy maréknyi petrezselymet, 3 egész gerezd fokhagymát 3 evőkanál olívaolajjal együtt nagyobb fedeles serpenyőbe tesszük. Beletesszük a polipot, lefedjük és alacsony hőfokon kb. 90 perc alatt puhára pároljuk. Kihűtjük. 2. A burgonyát héjában puhára főzzük, meghámozzuk. 3. 2 evőkanál olíva olajat egy lábasban felhevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fehérborecetet, hagyjuk elpárologni, majd lehúzzuk a tűzről. 4. A burgonyát négy részre vágjuk, összekeverjük a megdinsztelt hagymával, sózzuk-borsozzuk. 5. Egy gerezd fokhagymát a kés lapjával összezúzunk, a maradék petrezselyemmel együtt felaprítjuk. 6. Ha a polip kihűlt, felaprítjuk (ha egész polipból készült, akkor a nagyobb tapadókorongokat levágjuk, és kidobjuk). Tálba tesszük. Hozzáadjuk a citromlét, a fokhagymás petrezselymet, és a maradék olíva olajat . 2-3 órára hűtőbe tesszük. 7. A szárzellert juliennre-re vágjuk, a metélőhagymát felaprítjuk. 8. A burgonyát összekeverjük a polippal, hozzáadjuk a metélőhagymát és zellert. 9. A salátát összekeverjük a vinaigrette-tel, sózzuk-borsozzuk. 10. Tálaláskor a salátát a tányérokon elegyengetjük, erre szedjük rá a burgonyás polipot. |