Sonkás borsóleves » 1 sonka a csontjával együtt, amelyen kb. 500 g hús van » 1,5 l csirke alap lé » 625 g zöld feles borsó » 1 l víz » 2 fej hagyma » 2 póréhagyma » 2 finomra szeletelt zellerszál » 2 burgonya » 1 tk. felaprított kakukkfű » 1/2 tk. köménymag » 1/2 tk. őrölt szerecsendió » 1 ek. citromlé » só és bors » A díszítéshez: » kakukkfű ágacskák A sonkát felöntjük a húslevessel és a vízzel, felfőzzük, fedőt teszünk rá és egy órán át pároljuk. Ezután a borsót adagoljuk további egy órára főzni, majd hozzáadjuk a finomra vágott póréhagymát és a hagymát, a zellert, valamint a felkockázott burgonyát. Még egy háromnegyed órán át pároljuk, közben a szerecsendióval, a kakukkfűvel és a köménnyel fűszerezzük. Ezután kiemeljük a levesből a sonkát, lehántjuk a húst és felkockázzuk. A leves felét bot mixerrel simára keverjük, majd visszaöntjük és újra hevítjük. Ekkor már csak a sonkadarabokat rakjuk bele, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a citrom levét. Tálaláskor kakukkfű ágacskákkal dekoráljuk. |