Tavaszi tyúkhúsleves
* 1 kisebb, csontos-bőrös tyúkmell (800 g) * 1 csokor újhagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 csokor petrezselyem * só, 8-10 szem bors * 1 zöldpaprika 0 1 paradicsom * 150 g sárgarépa * 150 g petrezselyemgyökér * 1 zsenge karalábé * 100 g zellergumó * 100 g apró sampinyon gomba * 250 g zöldborsó (mélyhűtött/tisztított) A húst megmossuk, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk. Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát (10 cm-es zöldjével) együtt és a petrezselymet (2 szál kivételével) csokorba kötjük. A leves tetejéről leszedjük a habot, kissé megsózzuk, majd beletesszük a teatojásba zárt fokhagymát és borsot, a hagymás csokrot, a zöldpaprikát és paradicsomot egészben. Félig lefedve, mérsékelt tűzön, félpuhára főzzük (40-45 perc). Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A répaféléket felkarikázzuk, a karalábét és a zellert apró kockákra, a gombát vékony szeletekre vágjuk, majd a (fagyos) zöldborsóval együtt a leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük (30-35 perc). Eltávolítjuk a teatojást, a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. A csirkemellet kiemeljük, lehúzzuk a bőrét, lefejtjük a csontról a húst, kis darabokra vágjuk, és vissza tesszük a levesbe. Petrezselyemmel díszítjük. Gazdagíthatjuk apró tésztával is, de csak tálaláskor adjuk a leveshez. |