Tejszínes hagymaleves
* 5 fej vöröshagyma * 1 db póréhagyma * 5 gerezd fokhagyma * 5 dkg vaj * 1-2 ek liszt * 1-1,5 dl száraz fehérbor * 1-1,5 l víz * 2 dl főzőtejszín * só * bors * 2 db cipó * 15 dkg reszelt sajt 1. A vörös és póréhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát felkockázzuk. 2. A vajat megolvasztjuk, megpároljuk benne a vöröshagymát. 3. Félidőben hozzáadjuk a póréhagymát, a végén pedig a fokhagymát. 4. Még mielőtt pirulni kezdene, hozzáadjuk a lisztet, 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. 5. Kicsit forraljuk, majd hozzáadjuk a többi folyadékot. 6. Sóval, borssal ízesítjük és 15-20 percen keresztül főzzük. 7. Ezalatt vágjuk le a bucik kalapját, szedjük ki a belét. 8. Forró sütőben pirítsuk meg a kibelezett cipókat és a kisebb darabokra szedett belét is. 9. Szórjunk reszelt sajtot a cipókba, kanalazzuk bele a levest. 10. Zárjuk le a kenyérbél darabokkal, majd szórjuk meg reszelt sajttal. 11. Dugjuk vissza a sütőbe és pirítsuk rá a sajtot. |