Vaddisznómáj pástétom

* 1 vaddisznómáj (1,5-2kg)
* 3 sárgarépa
* 2 fehérrépa
* 1 kisebb zellergumó
* 2 nagyobb fej vöröshagyma
* 6-8 gerezd fokhagyma
* 20 dkg bacon szalonna
* 4 babérlevél
* 2 kk kakukkfű
* 2 dl tejszín
* 0,5 dl konyak
* 1 dl száraz vörösbor
* 4 lap zselatin
* 1 marék apróra vágott aszalt szilva
* 1 marék apróra vágott erdei gomba
* só
* bors
* étolaj

A piskótához:
* 3 tojás
* 3 ek cukor
* 3 ek liszt
* 1 kk sütőpor

1. A májat hideg vízbe áztatjuk, és addig cserélgetjük a vizet, amíg a vér ki nem ázik belőle.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd egy tepsi aljára helyezzük őket.
3. A kiáztatott májat jól besózzuk és borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, majd a zöldségekre helyezzük.
4. A májat bacon szalonnával lefedjük.
5. A babérlevelet is a zöldségágyra helyezzük.
6. Az egészet enyhén meglocsoljuk olajjal, majd 180°C-os előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Késsel ellenőrizzük, hogy a máj átsült-e. Ne legyen véres, de ugyanakkor ne is süssük túl, mert akkor kemény lesz az állaga és megkeseredik az íze.
7. Ha megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni a májat. A máj tetejéről vegyük le a megsült bacont, majd a tepsi tartalmát (zöldségek, máj) botturmix segítségével pépesítsük. Adjuk hozzá a konyakot és a vörösbort, jól keverjük össze.
8. A tejszínbe áztassuk be a zselatin lapokat. A tejszínt és a zselatint is dolgozzuk a masszához, továbbá dolgozzuk bele az aszalt szilvát és a gombát is.
9. Kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk, borsozzuk.
10. Az őzgerincformát béleljük ki a sült baconnel, majd öntsük bele a masszát. (A máj mennyisége annyi volt, hogy 2 őzgerincforma is megtelt.)
11. Az egészet zárjuk le a piskótalappal.
12. A formát tegyük egy éjszakára a hűtőbe, másnap borítsuk ki a pástétomot egy tálba.

A piskóta elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztjuk.
2. A cukrot a sárgájával jól kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
3. A sütőport a liszttel elkeverjük, majd a lisztet a cukros tojás sárgához adjuk.
4. Jól összedolgozzuk, majd a habot lazán belekeverjük.
5. Vagy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon, légkeverésen, 25-30 perc alatt arany színűre sütjük.





Tárhely - Domain - VPS - Szerver hosting