Vaddisznómáj pástétom * 1 vaddisznómáj (1,5-2kg) * 3 sárgarépa * 2 fehérrépa * 1 kisebb zellergumó * 2 nagyobb fej vöröshagyma * 6-8 gerezd fokhagyma * 20 dkg bacon szalonna * 4 babérlevél * 2 kk kakukkfű * 2 dl tejszín * 0,5 dl konyak * 1 dl száraz vörösbor * 4 lap zselatin * 1 marék apróra vágott aszalt szilva * 1 marék apróra vágott erdei gomba * só * bors * étolaj A piskótához: * 3 tojás * 3 ek cukor * 3 ek liszt * 1 kk sütőpor 1. A májat hideg vízbe áztatjuk, és addig cserélgetjük a vizet, amíg a vér ki nem ázik belőle. 2. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd egy tepsi aljára helyezzük őket. 3. A kiáztatott májat jól besózzuk és borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, majd a zöldségekre helyezzük. 4. A májat bacon szalonnával lefedjük. 5. A babérlevelet is a zöldségágyra helyezzük. 6. Az egészet enyhén meglocsoljuk olajjal, majd 180°C-os előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Késsel ellenőrizzük, hogy a máj átsült-e. Ne legyen véres, de ugyanakkor ne is süssük túl, mert akkor kemény lesz az állaga és megkeseredik az íze. 7. Ha megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni a májat. A máj tetejéről vegyük le a megsült bacont, majd a tepsi tartalmát (zöldségek, máj) botturmix segítségével pépesítsük. Adjuk hozzá a konyakot és a vörösbort, jól keverjük össze. 8. A tejszínbe áztassuk be a zselatin lapokat. A tejszínt és a zselatint is dolgozzuk a masszához, továbbá dolgozzuk bele az aszalt szilvát és a gombát is. 9. Kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk, borsozzuk. 10. Az őzgerincformát béleljük ki a sült baconnel, majd öntsük bele a masszát. (A máj mennyisége annyi volt, hogy 2 őzgerincforma is megtelt.) 11. Az egészet zárjuk le a piskótalappal. 12. A formát tegyük egy éjszakára a hűtőbe, másnap borítsuk ki a pástétomot egy tálba. A piskóta elkészítése: 1. A tojásokat szétválasztjuk. 2. A cukrot a sárgájával jól kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. 3. A sütőport a liszttel elkeverjük, majd a lisztet a cukros tojás sárgához adjuk. 4. Jól összedolgozzuk, majd a habot lazán belekeverjük. 5. Vagy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon, légkeverésen, 25-30 perc alatt arany színűre sütjük. |