Vörösboros marha-bográcsgulyás
* 2 kg marhahús (puha hátszín, lábszár, pacsni) * 100 g sertészsír vagy olaj * 300 g hagyma * 2 kk. pirospaprika * 200 g zöldpaprika * 200 g paradicsom * 1 kg burgonya * 3-4 gerezd zúzott fokhagyma * 1 kk. köménymag * 1 cseresznyepaprika * 2-3 dl száraz vörösbor * só A hozzávalókon kívül - igazándiból - szükségeltetik még egy kb. 5 literes bogrács és valaki, aki szítja- ápolja-csendesíti a tüzet a bogrács alatt. Mindennek hiányában egy jókora vaslábas vagy fazék és a konyhai tűzhelyünk. A húst megmossuk, lecsepegtetjük, a faggyút eltávolítjuk - a finom inakat, cupákokat még véletlenül sem! - és kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát megmossuk, felaprózzuk; a zsiradékot kissé felmelegítjük, elkeverjük benne a pirospaprikát. A lábasba egy kevés zsiradékot öntünk, erre egy sor hús kerül, rá egy kevés hagyma, néhány szelet zöldpaprika, paradicsom, pici fokhagyma, köménymag, só, majd ismét paprikás zsiradék, hús, hagyma, stb. következik, a tetejére rámorzsoljuk a cseresznyepaprikát. Mérsékelt tűzön főzzük, rotyogtatjuk az ételt - ha nem bográcsban főzzük, fedjük le! -, de kevergetni nem szabad, csak rázogatni. Kellő türelemmel - kb. másfél óra - majdnem puhára főzzük a húst, akkor hozzáöntjük a bort, beletesszük a megtisztított, hasábra vagy nagyobb kockákra vágott burgonyát, és most már csak addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. A burgonya a végére csaknem felissza a hús levét. A főzőtálban vagy bográcsban tálaljuk, csípős paprikaszeletekkel díszítve. |