Zöldbabgulyás
* 400 g marhahúsból pörkölt * 1 kg zöldbab (mélyhűtött is lehet) * 1 gerezd fokhagyma * 1 dl tejföl * 1 kis csokor petrezselyem * só A húsból pörköltet készítünk, és nagyon rövid lére pároljuk. A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, és alaposan lecsepegtetjük. (A levét nem öntjük ki, nagyszerű leves alapanyag!) A pörköltet a tejföllel jól összeforraljuk, óvatosan hozzákeverjük a zöldbabot, néhány percig még együtt rotyogtatjuk, ha szükséges, utána sózzuk. Előmelegített mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Máris tálalhatjuk. Megjegyzés: olyankor szoktam készíteni, ha maradék pörkölt van a háznál. Laktató és finom, többször is melegíthető, de csak rázogassuk a lábast, nehogy szétessen a zöldbab. |