Csalamádé

* 2 kg paprika
* 2 kg káposzta
* 2 kg csemege uborka
* 1,5 kg vöröshagyma
* 1,5 kg zöld paradicsom

A léhez:
* 12 dkg só
* 45 dkg porcukor
* 3 dl 20%-os ecet
* 1 kk szalicil
* 1 kk borkén

1. A zöldségeket uborka gyalun legyaluljuk. (Vagy késsel vékonyan felkarikázzuk.)
2. A hozzávalókat egy nagy műanyag edénybe tesszük.
3. A léhez valókat összekeverjük és a zöldségekhez adjuk. (Kellemetlen,csípős szaga lesz, ne hajoljunk fölé!)
4. Jól elkeverjük, egy terítővel letakarjuk és 2 napig rendszeresen átforgatjuk.
5. 2 nap elteltével üvegekbe szedjük, levével az üveg nyakáig megtöltjük és lezárjuk.

 
Kovászos uborka

* kisméretű uborka , a mennyisége az üveg méretének megfelelő
* 1 csokor kapor
* víz
* só
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 vastag szelet fehér kenyér vagy 1 zsemle

1. Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.
2. Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.
3. A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.
4. Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.


Kovászolt káposzta

* édes, fehér fejes káposzta (tetszés szerinti mennyiségben)
* kg-onként 1 púpozott evőkanál só
* a tetejére üvegenként 2 szelet kenyér
* kg-onként 0,5 dkg élesztő

1. A káposztát legyaluljuk, a torzsáját kivesszük. 1 kg káposztához 2-3 dkg sót adunk, elkeverjük.
2. A sózott káposztát lazán üveg vagy cserépedénybe rakjuk, langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje, letakarjuk két káposztalevéllel. Erre két szelet kenyeret teszünk, amelyre élesztőt morzsolunk. (Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő szükséges.)
3. A kenyerek közé kaprot is tehetünk. A langyos vizet pótoljuk. A lefedett edényt 6-8 napig tartjuk napsütötte helyen. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret, levét átszűrjük, és jól befedjük.
4. Hűtőszekrényben hetekig eláll.


Káposztával töltött almapaprika

* 4 kg közepes almapaprika
* 1,5 fej nyers káposzta
* só
* fehérbors

A léhez
* 2,5 l víz
* 2,5 dl 20%-os ecet
* 30 dkg cukor
* 1 csapott ek borkénpor
* 1 mk szódabikarbóna
* 5 dkg só
* 5 babérlevél
* 1 ek koriander mag
* 1 ek feketebors (egész)
* 1 ek mustármag

1. Előkészítünk 5 db 3 literes befőttesüveget.
2. A paprikát kimagozzuk, megtisztítjuk a csumától.
3. A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A leszelt káposztát meghintjük sóval és fehérborssal, majd fél óráig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk a levétől.
4. A paprikát megtöltjük a káposztával, majd a befőttes üvegbe elhelyezzük.
5. A lé alapanyagát összefőzzük, majd pár perces forrás után hagyjuk kihűlni. A hideg savanyúságlevet merőkanál segítségével rámerjük az üvegben lévő paprikára. Majd várunk 1-2 órát, hogy a víz ülepedjen és átjárja a paprikát, végül a maradék lével töltsük fel az üvegeket.
6. Jól zárjuk le a befőttes üveget a tetővel, és már mehet is a polcra.


Csalamádé

* 1 kg káposzta
* 1 kg hagyma
* 1 kg uborka
* 1 kg paprika
* 1 kg zöld paradicsom
* 2 tk őrölt bors
* 2 tk őrölt kömény
* 3 ek só
* 1/2 kg kristálycukor
* 1 tk borkén
* 1 tk szalicil
* 3 dl 10 %os ecet

1. A zöldségeket felaprítjuk, egy nagy edényben összekeverjük, majd a tetejére szórjuk a kristálycukrot, a sót, 2 az őrölt köményt, az őrölt borsot, a borként, és a szalicilt - vagy nátrium benzoátot, vagy kálium  szorbátot (amelyik szimpatikusabb).
2. Ráöntjük az ecetet, majd 1 - 2 napot hagyjuk állni, néha megkeverjük, ezalatt jó sok levet enged. (Pár üvegbe tehetünk egy-egy erős paprikát egészben.)
3. Utána csavaros fedelű üvegekbe töltjük, nem túl szorosan, és a levét ráöntjük.


Narancsos mozzarella saláta

* 125 g mozzarella
* 2 db narancs
* frissen őrölt bors
* balzsamecet-krém
* ½ tk bazsalikom, apróra vágva

1. A mozzarellát felkarikázzuk.
2. A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a vékony fehér hártyáját is lefejtjük, majd karikákra vágjuk.
3. Egy tányéron a narancsot és mozzarellát váltakozva elrendezzük.
4. Megszórjuk frissen őrölt borssal és a bazsalikommal, majd meglocsoljuk a balzsamecet-krémmel.

Tejfölös uborkasaláta

* 60 dkg fürtös uborka
* 2 dl tejföl
* 1 gerezd fokhagyma
* 2 ek borecet
* só
* frissen őrölt bors
* őrölt pirospaprika

1. Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk.
2. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, a borecettel habosra kavarjuk.
3. Az uborkát kinyomkodjuk és egy tálba tesszük.
4. Ráöntjük a fokhagymás, ecetes tejfölt, majd összekeverjük.
5. Megszórjuk pirospaprikával és borsot darálunk rá.
6. Fél óra alatt összeérik.


Majonézes burgonyasaláta

* 80 dkg burgonya
* 2 ek borecet
* 2 ek cukor
* 1 tk só
* 10 dkg majonéz
* 2 dl kefir
* 1 ek mustár
* 1 csokor friss petrezselyem
* 1 csokor friss tárkony

1. A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
2. A borecetet a cukorral és a sóval elkeverjük 1 dl vízben, és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk.
3. A majonézt a kefirrel és a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és tárkonyt, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk.


Tejszínes újkrumpli saláta

A salátához
* 50 dkg újburgonya
* 20 dkg salátauborka (fürtös vagy kígyó)
* 20 dkg kemény paradicsom
* 1 csokor petrezselyem
* fél dl száraz fehérbor

Az öntethez
* 3-4 ek majonéz
* 2-3 ek főzőtejszín (vagy cukor nélküli tejszínhab)
* 2 tk Worcester szósz
* só
* bors

1. Az újburgonyát alaposan megmossuk és sós vízben, héjában megfőzzük.
2. Még melegen megpucoljuk és ha nem aprók a szemek, felkockázzuk a krumplit, majd meglocsoljuk a borral.
3. Felkockázzuk az uborkát és a paradicsomot, felaprózzuk a petrezselymet.
4. Mikor a krumpli kihűlt (20-30 perc, közben keverjük meg, hogy mindenhol érje bor), hozzákeverjük a többi zöldséget és a petrezselymet.
5. Elkeverjük a majonézt a tejszínnel, Worcester szósszal és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük.


Kínai kel saláta

* 1/2 kg kínai kel
* 17 dkg filézett mandaringerezd (vagy konzerv mandarin)
* 100 g főtt sonka
* 100 g krémsajt
* 2-3 ek tej
* 3 ek mandarin lé
* 1-2 ek ecet
* ½ tk cukor
* só
* bors
* 1 ek friss vegyes fűszer, apróra vágva (bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma)

1. A kínai kelnek a külső leveleit eltávolítjuk, negyedeljük és a torzsáját kivágjuk. A kínai kelt megmossuk, lecsepegtetjük majd vékony csíkokra vágjuk.
2. (Ha konzerv mandarint használnánk, a mandarinokat lecsöpögtetjük, 3 ek-t a léből félreteszünk, amit majd a dresszinghez fogunk felhasználni.)
3. A sonkát vékony csíkokra vágjuk.
4. A dresszinghez a krémsajtot elkeverjük a tejjel, a mandarin lével és az ecettel. Cukorral, sóval és borssal ízesítjük. A fűszereket is hozzákeverjük.
5. A kínai kelt összekeverjük a sonkacsíkokkal és a mandarinnal, majd két tányérra elrendezzük. Tálalás előtt a salátára öntjük a dresszinget.


Pikáns jégsaláta

* ½ fej jégsaláta
* 1 piros paprika
* 1 kis konzerv kukorica
* 150 g zöldborsó (fagyasztott)
* 2-3 ek ecet
* 1 ek olaj
* 1 tk mustár
* 1-2 tk cukor
* csipet chili
* 1-2 tk worchester szósz


1. A salátát megpucoljuk, négybe vágjuk, megmossuk, majd darabokra vágjuk.
2. A paprikát elfelezzük, magházát kiszedjük, megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
3. A zöldborsót megfőzzük, hideg vízzel lehűtjük, majd leszűrjük.
4. Egy tálban összevegyítjük a salátát a zöldborsóval, paprikacsíkokkal, és a leszűrt morzsolt kukoricával.
5. Az ecetet összekeverjük az olajjal, mustárral és cukorral. Ízesítjük chilivel és worchester szósszal, majd a salátára öntjük, és jól összekavarjuk.


Burgonyás tonhalsaláta

* 35 dkg apró szemű újburgonya
* 2 szem paradicsom
* 3 ek apróra vágott petrezselyem
* 15 dkg tonhalkonzerv
* 3 ek olívaolaj
* só
* őrölt bors
* 2-3 szem mogyoróhagyma (vagy fehérhagyma)
* 1-2 keményre főtt tojás
* 3-4 evőkanál fehérborecet (vagy világos balzsamecet)

1. A burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult, meghámozzuk és karikára vágjuk, majd megint félbe.
2. A tojást megpucoljuk és felszeleteljük. A paradicsomot apró kockára szeljük. A hagymát vékonyan felkarikázzuk.
3. Egy pohárban az olíva olajat és az ecetet összekeverjük. Sóval, borssal fűszerezzük.
4. Egy salátás tálba rakjuk a zöldségeket. A tonhalat villával szétnyomkodva szintén belekeverjük.
5. Az ecetolaj öntettel meglocsoljuk, tetejére szórjuk a petrezselymet és hűtőben 1-2 óra alatt lehűtjük.
6. Hidegen tálaljuk.


Spenótos gombasaláta

* 15 közepes fej csiperkegomba
* 2 marék bébi spenót
* 1 csokor újhagyma
* 1 dl főzőtejszín
* 1/2 citrom leve
* só
* frissen őrölt fekete bors
* 2 ek olívaolaj

1. A gombát megtisztítjuk, egyenlő méretű, apróbb darabokra vágjuk.
2. Serpenyőben, a felhevített olajon megfuttatjuk a karikákra vágott újhagymát, majd a gombát is hozzáadjuk és megpirítjuk.
3. Felöntjük a tejszínnel, beforraljuk.
4. Sózzuk-borsozzuk és belefacsarjuk a citrom levét.
5. A legvégén, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a megmosott, leszárított zsenge spenótleveleket.
6. Melegen fogyasztjuk.

Fejes saláta rukkolával

* 1 nagy fej saláta
* 2 nagy marék rukkola
* fél kígyóuborka
* fél pritamin paprika
* pár karika póréhagyma
* 1 db paradicsom
* 1 ek mustár
* 2 ek olívaolaj
* só
* bors
* csipet porcukor
* 1/2 citrom leve

Tálaláshoz:
* kenyérkocka
* sajt

1. A zöldségeket alaposan megmossuk. Az uborkát, paprikát, pórét és paradicsomot apróra daraboljuk. Az összes zöldséget egy üvegtálra halmozzuk.
2. Az olajat és a mustárt kikeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, a citromlevet és a kevés porcukrot.
3. Meglocsoljuk a mártással a zöldségeket, és betesszük a hűtőbe.
4. Tálalás előtt pirított magvakkal, esetleg pirított kenyérkockával, sajttal megszórjuk.


Olivás paprikasaláta

* 4 db vastag húsú piros paprika
* 10 dkg fekete olajbogyó
* 1 kisebb lilahagyma
* frissen őrölt színes bors
* 4 ek olívaolaj
* 2 ek balzsamecet
* 1 ág kakukkfű
* 1 csili paprika (el is maradhat)

1. A paprikákat megmossuk és sütőben (200 fokon), vagy legjobb, ha faszénen megsütjük. Akkor jó, ha néhány helyen megpörkölődik. Majd megsózzuk és negyed órára lefedjük. Ha meghűlt egy kicsit, akkor könnyedén lehúzzuk a paprika héját. Magokat eltávolítjuk és vékony csíkokra felszeleteljük.
2. Az olívákat felkarikázzuk, a hagymát apróra felkockázzuk.
3. Egy tálban a hozzávalókat összekeverjük, borssal megszórjuk. Ha kell utána sózzuk. Felaprított csilivel és kakukkfűvel fűszerezzük.
4. Olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, átforgatjuk és hűtőbe tesszük egy pár órára.


Káposztasaláta

- 1 fej káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 7-8 ek cukor
- 7-8 ek ecet
- 2 tk köménymag
- só

1. A káposztát vékonyra gyaluljuk, és besózzuk, majd állni hagyjuk 1 órát.
2. A hagymát vékony karikára, a répát csíkokra vágjuk.
3. A káposztát kinyomkodjuk, és összekeverjük a hagymával, répával.
4. 1 l vizet felforralunk az ecettel és a cukorral. Beletesszük a köményt, és ráöntjük a káposztára.
5. Egy napig hagyjuk az ízeket összeérni hűtőben, és fogyasztható.

Franciasaláta

* 30 dkg zöldborsó
* 20 dkg sárgarépakocka
* 1 közepes, savanykás alma
* 3 kisméretű ecetes uborka

öntethez
* 1 pohár tejföl (3,75 dl)
* 1,5 ek majonéz
* 2 tk mustár
* 1 kk cukor
* 1 kk só
* 1 tk citromlé

1. A zöldségeket megfőzzük. (Ha nem mirelitből készítjük, akkor a répát a főzés után kockázzuk fel.)
2. Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és ecetes uborkát.
3. Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük.
4. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük.
5. Jól lehűtve kínáljuk.


Waldorf saláta

* 3 zellergumó (nagyobbacska)
* 4 savanykás alma
* 10 dkg ementáli sajt
* 3 dl tejszín
* 2 ek majonéz
* só
* 2 ek citromlé
* őrölt bors
* 2 marék dió

1. A zellert és az almát meghámozzuk és gyufaszál vékonyságúra szeleteljük. Citrommal meglocsoljuk.
2. A sajtot is hasonlóképpen felvágjuk.
3. A diót durvára vágjuk.
4. A tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a majonézt.
5. Egy tálban összekeverjük a zellert, almát, sajtot és a diót. Ráöntjük a tejszínt.
6. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
7. Hűtve tálaljuk.


Avokádó saláta

* 2 érett avokádó
* fél citrom leve
* só
* bors
* 5 gerezd fokhagyma
* 25 dkg feta sajt
* 24 dkg koktélparadicsom ( lehet rendes paradicsom is)
* 3-4 evőkanál olívaolaj
* 1 csokor apróra vágott petrezselyem

1. Az avokádót megpucoljuk, felkockázzuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy megtartsa üde zöldessárga színét.
2. A feta sajtot is felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük, a paradicsomot elnegyedeljük.
3. Egy tálba tesszük a hozzávalókat, megborsozzuk, megsózzuk, hozzáadjuk az olíva olajat és gondosan összekeverjük.
4. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel.


Dinsztelt káposzta

* 1 fej káposzta (1,2 kg)
* 5 dkg zsír
* 1,5 tk só
* 2 tk ecet
* 2 mk köménymag

1. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd négybe vágjuk és kivágjuk a torzsáját.
2. Vékonyan (kb. 3 mm szélesen) felszeleteljük.
3. A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a zsírt, a sót, valamint a köménymagot és élénk tűzön, időnként megkavargatva, fedő nélkül dinszteljük.
4. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk az ecetet is, amivel tovább pároljuk.
5. Amennyiben szükséges, nehogy odaégjen, nagyon kevés kb. 1 dl vízzel pótolhatjuk az elpárolgott vizet.
6. Kb. 35 perc alatt kész a káposzta, akkor zsírjára sütjük. Úgy jó, ha nincs túlzottan puhára párolva.


Párolt vöröskáposzta

* 1 kg-os vöröskáposzta fej
* 1 közepes vöröshagyma
* 2 ek olaj
* 3 ek cukor
* 3 ek ecet
* 2 közepes alma
* csipet fahéj
* só

1. A káposztát a külső leveleitől megszabadítjuk, félbevágjuk, torzsáját kiszedjük és legyaluljuk, majd enyhén besózzuk.
2. Egy nagyobb lábasban az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, ezután a cukor felét karamelizáljuk.
3. Rátesszük a káposztát, alaposan beleforgatjuk az olajba.
4. Az ecetet és a maradék cukrot is hozzáadjuk.
5. Fedő alatt, időnként kevergetve puhára pároljuk. Közben a meghámozott és vékony szeletekre vágott almát is hozzákeverjük a káposztához. (Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk.)


Különleges saláta

* 3 paradicsom
* 1 kicsi lilahagyma
* 1 TV paprika
* 1 doboz kukorica
* fél kígyóuborka
* 15 dkg fetasajt
* 1 csomag olajbogyó
* 3-4 ek olívaolaj
* só, bors

1. Először egy nagy üvegtálat vegyünk elő, és rakjuk bele az apróra vágott hagymát.
2. Vágjuk össze a paradicsomot, paprikát, uborkát, és öntsük bele a tálba, keverjük bele a kukoricát is.
3. Szórjunk rá borsot, sót, és keverjük össze.
4. A végén tegyük bele az olajbogyót meg a fetasajtot, és öntsünk rá egy kicsi olíva olajat.


Gyümölcssaláta

* 2 őszibarack
* 5 szilva
* ¼-ed görögdinnye
* bármilyen gyümölcs
* 2-3 cl limoncello
* 1-2 tk méz

1. A megmosott gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagy tálba helyezzük el.
2. Meglocsoljuk limoncello-val, és ízlés szerint mézzel, majd jól összekeverjük. Tálalás előtt kicsit hűtsük le.


Tonhalsaláta

* 1 kis zacskó zöldsaláta keverék
* 2 paradicsom
* 1 közepes fej lilahagyma
* néhány szem olajbogyó
* 2 főtt tojás
* 1 doboz tonhalkonzerv

Öntethez
* 1/2 citrom leve
* 5 evőkanál olívaolaj
* 1 kk mustár
* 1 gerezd fokhagyma reszelve
* csipet só
* két tekerés színes bors

1. Elkészítjük az öntetet: egy fedeles üvegbe (én bébiételeset használok e célra) belezúdítjuk az összes hozzávalót, alaposan rátekerjük a kupakot, és jól összerázzuk.
2. A zöld salátához keverjük a vékony szeletekre vágott paradicsomot, a felkarikázott lila hagymát, a félbevágott olajbogyókat.
3. Meglocsoljuk az öntettel, lazán összekeverjük.
4. Két tányérra adagoljuk a salátát, mindegyik tetejére egy-egy főtt tojást reszelünk, és elosztjuk rajtuk a tonhalat.


Céklasaláta

* 5-6 db közepes nagyságú cékla
* 2 tk köménymag
* 2 tk só
* 1 tk cukor
* víz
* 2 dl balzsamecet

1. A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
2. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
3. A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.


Trikolor burgonyasaláta

* 250 g fekete burgonya
* 250 g piros burgonya
* 250 g sárga/ fehér burgonya
* 1 babérlevél
* 1 rozmaring ág
* 2 kk só
* 1 salotta hagyma
* 1 szál halványító zeller
* fél csokor petrezselyem

öntethez
* 2 ek fehérborecet
* 5 ek extra szűz olívaolaj
* ½ tk frissen őrölt fekete bors
* 2 tk dijoni mustár
* 1 kk só

1. A három fajta burgonyát nagyon alaposan megtisztítjuk (ugyanis héjastól kerülnek a salátába), majd egy-másfél centiméter vastag karikákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a krumpli karikákat a rozmaringággal, a babérlevéllel és két kávéskanál sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a burgonyát. Körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük (vigyázzunk, nehogy túlfőzzük a burgonyát, mert akkor összetörik a salátában). Leszűrjük róla a vizet, félretesszük.
2. Míg a burgonya fő, el tudjuk készíteni a salátaöntetet: a fehérborecetet összekeverjük a borssal, a mustárral és a sóval, a végén hozzákeverjük az olíva olajat. Addig keverjük, míg az olaj teljesen elvegyül a többi hozzávalóval.
3. A meghámozott salotta hagymát hajszálvékony karikákra vágjuk, a zellerszárat felszeleteljük, a petrezselymet pedig felaprítjuk. A burgonyára öntjük a dresszinget, majd hozzákeverjük a hagymát, a halványító zellert és a petrezselymet. Langyosan és hidegen egyaránt kínálható.


Olcsó tésztasaláta

* fél zacskó orsótészta
* 5 dkg sonka felvágott
* 5 dkg füstölt eidami sajt
* 2 főtt tojás
* 2 paradicsom
* 10 dkg uborka
* 1 paprika
* 2 pohár natúr joghurt
* majonéz
* 2 csepp citromlé
* 1 kk mustár
* 1/2 kk bors

1. A tésztát kifőzzük.
2. Amíg fő a tészta, összekeverjük a joghurtot a majonézzel, mustárral, citromlével és a borssal - erre mondom azt, hogy ízlés szerint, mert van aki borsosabban vagy majonézesebben szereti.
3. Felvágjuk a további hozzávalókat kis kockákra és csíkokra. Ezeket a hozzávalókat beleforgatjuk a joghurtos öntettbe.
4. A tésztát leszűrjük, megvárjuk míg kihűl, majd belekeverjük a joghurtos, zöldséges öntetbe. És alig várom, hogy ehessem.


Görög saláta

* 40 dkg feta sajt
* 40 dkg olívabogyó
* 3-4 darab közepes paradicsom ( nem túl érett )
* 1 közepes kígyóuborka
* 1 nagy fej lilahagyma
* 3 ek extra szűz olívaolaj
* 1 csokor friss petrezselyem
* 1-2 levél bazsalikom
* pár csepp citromlé

1. A paradicsomot, uborkát, hagymát felvágjuk.
2. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot, olívabogyót. ( Ha valaki szereti a kicsit nagyobb olívabogyókat, akkor érdemes a bogyókat félbevágva a salátához tenni, mert akkor jobban átveszi a saláta zamatát )
3. Meglocsoljuk az olívaolajjal és kicsit állni hagyjuk a hűtőben.
4. Tálalás előtt rátesszük a fetát és meglocsoljuk pici citromlével.

Sonkás-tárkonyos tojássaláta

* 8 tojás
* 150 főtt sonka
* 2 csemegeuborka
* 2-3 ág tárkony
* 4 ek majonéz
* 6 ek tejföl
* 1 kk tárkonyecet
* só
* bors

1. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. Tojásszeletelőn hosszanti irányban, majd keresztben felszeleteljük.
2. A sonkát és a csemegeuborkát apró kockákra vágjuk.
3. A tárkonyt megmossuk, leveleit leszedjük, aprítjuk. Az egészet a tojásokhoz adjuk.
4. A majonézt elkeverjük az ecettel és a tejföllel, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a tojásokra. Az egészet jól összekavarjuk. Ha szükséges, utána ízesítünk.


Joghurtos saláta

* 1,5 dl natúr joghurt (3,5%-os)
* negyed fejes saláta
* negyed jégsaláta (vagy tetszőleges salátamix)
* 1/2 lilahagyma
* 1 pár füstölt baromfi virsli
* 2 szelet bacon
* fehérborecet
* paradicsom
* füstölt sajt
* 1 kk majonéz
* só
* bors

1. A saláta-alapot (fejes-, jégsaláta, esetleg ruccola.. stb) egy tálba tesszük, a paradicsomot cikkekre vágva ráhelyezzük, picit megsózzuk ( vigyázzunk, az öntet szintén enyhén sós lesz!). Hozzáadjuk a karikára szelt lilahagymát. Meglocsoljuk egy kevés fehérborecettel.
2. Öntet készítése: egy kis pohárba tesszük a natúr joghurtot és ízlés szerint majonézt. Sózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük.
3. Az elkészült öntetet rákanalazzuk a salátaágyra, és reszelt sajttal meghintjük
4. Megfőzzük a virsliket, karikákra vágjuk, és a sajtos réteg tetejére halmozzuk.
5. Végül a bacont megsütjük (tanácsolt mikroban, így alig egy percig kell sütni) és a virsli karikák közé szórjuk.

Uborkás tojássaláta

* 4 dl tejföl
* 2 kisebb kígyóuborka
* 6 kemény tojás
* só
* őrölt bors

1. Az uborkát alaposan megmossuk és vékonyan felkarikázzuk.
2. Egy tálba belefektetjük az uborkát. Ráhelyezzük a karikára felvágott tojást. Megsózzuk.
3. Tejföllel befedjük. Alaposan megszórjuk frissen őrölt borssal.


Camemberes saláta csirkehússal

* 25 dkg csirkemell filé
* 25 dkg camembert sajt
* 2 alma
* 1 cs újhagyma
* 1 ek citromlé
* 1 ek főzőtejszín
* 1 kk cukor
* 2 ek metélőhagyma
* só
* 2 ek olívaolaj
* 2 dl tejföl
* fél fej jégsaláta

1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és kevés olajon megsütjük.
2. A sajtot, az almát és a salátát szintén felcsíkozzuk. Az újhagymát vékony karikára vágjuk.
3. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a citromlével. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük. A metélőhagymát finomra vágjuk.
4. A hozzávalókat összekeverjük a tejfölös mártással.
5. Hűtőbe tesszük 1-2 órára és hidegen tálaljuk.

Smack saláta

* 30 dkg csirkemell
* 2 db kaliforniai paprika
* 1 fej jégsaláta
* pár ek natúr joghurt
* 1 cs csirkehús ízesítésű Smack gyorsleves (nagyobb áruházakban kapható)
* szárnyas fűszerkeverék

1. A csirkemellet apróra felkockázzuk, majd enyhén befűszerezzük és forró olajon szép pirosra pirítjuk.
2. A paprikát szintén kis kockákra vágjuk, majd a salátát apró levelekre tépkedjük.
3. Az egészet beleöntjük egy nagy tálba és belemorzsoljuk (főzés nélkül) a Smack levesben található tésztát is.
4. A leveshez tartozó kis tasak tartalmat elkeverjük a joghurttal és ezt öntjük rá a salátára.
5. Lezárt edényben a hűtőbe tesszük. Ajánlatos minimum fél nappal előtte elkészíteni,hogy a tészta jól megpuhuljon.


Mentás csicseriborsó-saláta

* 1 kis konzerv csicseriborsó (nettó 265g)
* 300g zöldbab
* 2 paradicsom
* 1 lilahagyma
* 1 csokor menta
* 1-2 gerezd fokhagyma
* 1 citrom
* 20g gyömbér
* csipet cukor
* frissen őrölt feketebors
* só
* olívaolaj

1. Vágjuk nagyon apró darabokra a fokhagymát, egy kevés olívaolajon süssük üvegesre, majd hagyjuk kihűlni. Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk vékony szeletekre, majd keskeny csíkokra. Öntsük le a csicseriborsóról a folyadékot, mossuk le hideg vízzel, s hagyjuk lecsöpögni. Csavarjuk ki a citrom levét. Adjuk a fokhagymás olajhoz a gyömbért, a csicseriborsót, kb. 3ek citromlevet és 4ek enyhe olíva olajat. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt feketeborssal és egy csipet cukorral. Kavarjuk el jól, s hűvös helyen 2 órán át hagyjuk állni.
2. A zöldbabot tisztítsuk meg, vágjuk 3-4cm-es darabokra, s forró sós vízben főzzük 6-8 percig. Öntsük le róla a vizet, majd azonnal dobjuk jeges vízbe a babot. Miután lehűlt a zöldbab, szűrjük le róla a vizet, s alaposan csöpögtessük le.
3. Tálalás előtt vágjuk vékony csíkokra a lilahagymát. A paradicsomot magozzuk ki, s a húsát vágjuk 1x1cm-es kockákra. A mentát mossuk meg, csipegessük le a leveleit, s vágjuk apróra. Kavarjunk el minden összetevőt egy nagy tálban. Friss fehér kenyérrel tálaljuk.


Lencsesaláta feta sajttal

* 30 dkg lencse
* 1 kis fej zeller
* 1 kisebb fej hagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 2 babérlevél
* 1 tk morzsolt, szárított bazsalikom
* 1 tk morzsolt, szárított oregánó
* 1 dl olívaolaj
* fél dl borecet
* só
* frissen őrölt bors
* 10 dkg feta sajt

1. A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
2. Sóval, babérlevéllel és a borecettel megfőzzük, éppen csak annyi vízben, ami ellepi.
3. Amikor már majdnem puha hozzáadjuk a durvafogú reszelőn lereszelt zellert.
4. Fedő alatt hagyjuk kihűlni.
5. Amikor már hideg, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, az olíva olajat és a fűszereket.
6. Legvégül a sajtot.


Paradicsomsaláta 2.

* 6 nagyobb paradicsom
* 1 fej közepes fehér, édes hagyma
* 5 evőkanál olívaolaj
* 2-3 evőkanál ecet
* őrölt bors
* só

1. A paradicsomokat vékony karikára vágjuk. A hagymát felkockázzuk. Egy salátás tálba tesszük.
2. Megsózzuk, ráöntjük az olajat és az ecetet.
3. Tetejét őrölt borssal ízesítjük.
4. Egy - két órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Madársaláta

* 10 dkg madársaláta
* 1 csomag retek
* 1 csomag újhagyma

Öntet:
* 4 ek extra finom olívaolaj
* 5 ek tárkonyecet
* 1 gerezd fokhagyma
* 10 dkg paradicsom
* 1 kisebb zöldpaprikának a fele
* 1 kisebb hagymának a fele
* 8 – 10 bazsalikomlevél
* 1 kis csokor petrezselyemzöld
* só
* frissen őrölt bors
* 1 dl olívaolaj

1. A retket szálkásra vágjuk, az újhagymát karikára.
2. Tálra tesszük a salátát, rá a retket, tetejére az újhagymát.
3. Az öntettel áthúzzuk.

Az öntet készítése:
1. A leveleket apróra, a zöldségeket kockára vágjuk.
2. Az összes hozzávalót az 1 dl olívaolaj kivételével össze turmixszoljuk.
3. Amikor krémszerűvé összeállt a dresszing, kóstolunk és az olívát is hozzáadjuk.


Lilahagymás-baconös rukkola saláta

* 1 közepes fej lilahagyma
* 10 dkg kockázott bacon
* 1 csomag rukkola
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 kis ág rozmaring
* 3 ek balzsamecet
* 2 ek olívaolaj

1. Az olajon picit megpirítjuk a bacont, hozzáadjuk a nyolcadokra vágott lilahagymát, az apróra szeletelt fokhagymát és rozmaringleveleket.
2. Pár perc után a tűzről levéve meglocsoljuk a balzsamecettel és a megmosott, kicentrifugázott rukkolára öntjük.

Cukkinis-paradicsomos tésztasaláta

* 250 g száraztészta (kedvünk szerinti fajta)
* 100 g olajban eltett szárított paradicsom
* 2 kis cukkini
* 100 ml tejszín
* 4 ek ricotta
* só
* bors
* 2 evőkanálnyi apróra vágott bazsalikomlevél
* 30 g fenyőmag

1. A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük.
2. A paradicsomokról leöntjük az olajat és kockákra vágjuk. A cukkinit vékony csíkokra vágjuk.
3. Az olajban a cukkini csíkokat egy percig sütjük, hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük. Rögtön levesszük a tűzről, hozzákeverjük a ricottát.
4. Belekeverjük a tésztát, a paradicsomot és a bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk.
5. A fenyőmagot forró serpenyőben, olaj nélkül, aranysárgára pirítjuk és a salátára szórjuk.


Tökmagolajos kecskesajt saláta

* fél fej jégsaláta
* 15 dkg kecskesajt
* 15 dkg sonka (érlelt vagy füstölt)
* 1 ek balzsamecet
* tökmagolaj
* só
* bors

1. A hozzávalókat felcsíkozzuk, és egy nagy tálban összekeverjük.
2. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a balzsamecettel és a tökmagolajjal.
3. Pirítóssal tálaljuk.


Pikáns káposztasaláta

* 400 g fehér káposzta
* 200 g sárgarépa
* 1 zöldpaprika
* 1 gerezd fokhagyma
* 6 cl almaecet
* 1 dl napraforgó olaj
* 1 ek mustár
* ½ kk egész kömény
* só
* frissen őrölt bors
* késhegynyi kapor

1. A káposztát megmossuk, a torzsáját kivágjuk, a levelet vékony csíkokra vágjuk.
2. A sárgarépát, megtisztítjuk, mossuk, majd finomra reszeljük.
3. A paprikát megmossuk, a magházát kivágjuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk.
4. Egy tálban az ecetet, az olajat, a mustárt köménnyel, sóval, borssal simára keverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát, a zúzott fokhagymát meg a kaprot, beleforgatjuk a káposztát és jól összekeverjük.
5. Körülbelül fél órán át hagyjuk pácolódni, ekkor újra átkeverjük, és ha szükséges, utána ízesítjük.


Paradicsom mozzarella saláta

* 50 dkg mozzarella
* 3-4 darab közepes paradicsom ( nem túl érett )
* 3 ek extra szűz olívaolaj
* 4-5 gerezd dundibb fokhagyma
* 1-2 levél bazsalikom

1. A paradicsomot, sajtot karikákra felszeleteljük.
2. A tányéron elrendezzük a sajt-, és a paradicsom szeleteket.
3. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, friss bazsalikomot.
4. Majd megöntözzük extra szűz olívaolajjal.
5. A lefedett salátát fél napig hagyjuk állni a hűtőben.


Könnyü öszi saláta

* 2 db nagy paradicsom
* fél kígyóuborka
* 2 db paprika
* 4 db retek
* 1 fej salátahagyma
* 25 dkg csirkemell
* fél zacskó salátamix
* 1 kk balzsamecet

1. A zöldségeket apró kis kockákra vágjuk, majd egy tálban egy kiskanál balzsamecettel elkeverjük.
2. A csirkemellet kis csíkokra vágjuk, ízlés szerint fűszerekkel ízesítjük (só, bors stb.) és megsütjük egy kevés olívaolajon. (Én ma gyros fűszerkeveréket használtam).
3. A salátamixet kiterítjük a tányérra, rápúpozzuk a zöldségkeveréket és a két szélére halmozzuk a fűszeres, sült csirkecsíkokat.

Pulykás vitaminsaláta

* 1 db sárgarépa
* 1 kis fej káposzta
* 1 db lilahagyma
* 2 db sárga húsú paprika
* 4 db lédús paradicsom
* 1 db karalábé
* 1 db nagyobb kígyóuborka
* 1 db fejes saláta
* 0,5 kg csíkozott pulykahús
* 10 dkg sajt
* 5 db főtt tojás
* 1 pohár joghurt
* 1 cs kapros salátaöntet por
* 1 cs joghurtos salátaöntet por

1. A zöldségeket jó alaposan megmossuk.
2. A répát, karalábét megpucoljuk.
3. A zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát, paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk.
4. Összekeverjük a porokat a joghurttal, és hagyjuk állni kicsit.
5. Közben a húst megsütjük jó ropogósra.
6. A tojásokat keményre főzzük.
7. Mikor mindennel elkészültünk, összeállítjuk a salátát.


Kukoricás tonhalsaláta

* 2 doboz kukoricakonzerv
* 2 doboz fehér babkonzerv
* 2 doboz tonhalkonzerv
* 2 vöröshagyma, apróra vágva
* 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
* 6 ek olaj
* 4 ek citromlé
* só
* bors

1. A kukoricát és a babot egy szűrőn lecsepegtetjük. A tonhalat is lecsepegtetjük és darabokra tördeljük. Egy salátás tálban elvegyítjük a kukoricát, a babot és a tonhalat.
2. Az olajban üvegesre pároljuk az apóra vágott hagymát, majd hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a salátára, hozzáadjuk a petrezselymet és jól összekavarjuk.
3. Ha szükséges, utána ízesítünk.


Tonhalas babsaláta

* 30 dkg lóbab
* 1 leveskocka
* 30 dkg tonhal
* 1 fej hagyma
* 8 db olajbogyó
* 1 citrom leve
* 1 dl olívaolaj
* só
* frissen őrölt bors
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 10-12 bazsalikomlevél
* 5 dkg vaj a hal sütéséhez

1. A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk.
2. Leveskockával megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
3. A halat roston megsütjük, nagyobb darabokra vágjuk.
4. A hagymát vékony negyed szeletekre vágjuk, az olajbogyókat megfelezzük.
5. Az olajból a citromlével, sóval, borssal és a finomra vágott fűszerekkel dresszinget készítünk.
6. A lecsurgatott babot a hagymával és az olajbogyóval együtt a dresszinggel elkeverjük.
7. Hozzáadjuk a halat és legalább egy órán át hagyjuk összeérni.


Andalúz kagylósaláta

* 35 dkg kagylóhús
* 1 piros húsú paprika
* 1 sárga húsú paprika
* 1 csomag újhagyma
* 1 lilahagyma
* 12 szem olajbogyó

Az öntethez:
* 1 főtt tojás sárgája
* 1 gerezd fokhagyma
* 5 ek olívaolaj
* 5 ek fehérborecet
* só
* frissen őrölt bors
* fél tk Borsika fű
* frissen vágott petrezselyemzöld

1. A kagylót megfőzzük, leszűrjük, száradni és hűlni hagyjuk.
2. A paprikákat felkockázzuk, az újhagymát karikára vágjuk, a lilahagymát szeleteljük és karikára szedjük.
3. Az olajbogyókat félbevágjuk.
4. Mindent tálba halmozunk és az öntettel átvonjuk.

Az öntet készítése:
1. A főtt tojás sárgát villával összetörjük.
2. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd az olajat. Innen már a kisrugóssal dolgozunk tovább.
3. Hozzáadjuk az ecetet és a fűszereket, jól elkeverjük.


Cukkini saláta

* kb 1 kg zsenge cukkini
* 6-8 ek olívaolaj
* ecet (almaecet/ vörösborecet/ balzsamecet), ízlés szerint
* 2-3 fej lilahagyma (vagy fehér hagyma )

1. A cukkinit megmossuk, és héjastul kb. 2 mm vastagságúra felszeleteljük. A hagymát vékonyan felkarikázzuk.
2. Megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk, utána papírtörlővel szárazra törölgetjük.
3. Kevés olíva olajat hevítünk egy serpenyőben, és 2-3 részletben megsütjük a cukkiniket.
4. Az olajos lével együtt befőttes üvegbe/ salátástálba tesszük úgy, hogy egy réteg cukkinire egy réteg hagymát rakunk.
5. Ecettel (és ha még kell, olívaolajjal ) meglocsoljuk. Minimum 1 éjszakára hűtőbe tesszük.


Szezámmagos tonhalgolyó saláta

12 db halgolyóhoz:
* 1 doboz (112 g) natúr tonhaldarab sós lében (Rio mare)
* 1/4 fej hagyma
* 1/4 kaliforniai paprika
* 1/4 citrom leve
* frissen őrölt bors
* só
* 3 ek 20%-os tejföl
* pár ek szezámmag

Salátához:
* 1 fej jégsaláta
* 1/2 fej lilahagyma
* 1 db paprika
* pár karika csípős zöldpaprika
* 3/4 kaliforniai paprika
* 1 tk olívaolaj
* 1 tk balzsamecet

1. A halról lecsepegtetjük a sós levet, majd villával össze nyomkodjuk.
2. A hagymát és a paprikát nagyon apróra feldaraboljuk és a pépes halhúshoz adjuk. Megöntözzük a citromlével, sózzuk, borsozzuk és a tejföllel jól kikavarjuk. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés tejfölt, akkor könnyebben összeáll.)
3. Kisebb golyókat formázunk belőle, beleforgatjuk szezámmagba és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
4. A salátához feldaraboljuk a zöldségeket, megöntözzük kevés olívaolajjal és balzsamecettel.
5. Tálalás előtt a hideg tonhalgolyókat a színes salátaágyra rendezzük.

Cézár saláta

Salátához:
* 1 fej jégsaláta
* 1 kígyóuborka
* pár szem közepes paradicsom
* 20 dkg csirkemell filé
* kruton (pirított kenyérkockák)

Öntethez:
* 1 tojás sárgája
* 2 tk mustár
* olívaolaj
* 2 gerezd fokhagyma
* csipetnyi petrezselyem
* csipetnyi oregánó
* csipetnyi bors
* csipetnyi só
* 2 dl főzőtejszín
* Worchester-szósz

1. A jégsalátát kettévágjuk, mindkét felét felszeleteljük, 1-1 tálba szórjuk.
2. A paradicsomokat és az uborkát is felszeleteljük, egyenletesen elosztjuk a két tálban.
3. Kézi habverővel kikeverjük az öntetet, (a lényeg, hogy a végén krémes állagú legyen) a tojássárgáját először a mustárral keverjük el, majd hozzáadjuk az olajat és a fűszereket valamint az összezúzott fokhagymát, végül a tejszínt és a Worchester-szószt. (Ízlés szerint bármiből adagolhatunk akár többet is, főleg, ha az erőteljesebb ízeket kedveljük.)
4. A kész öntetet szintén kettéosztjuk és a két adag salátára kanalazzuk (át is forgathatjuk).
5. A csirkemell filét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben hirtelen megpirítjuk. Frissen sülve a salátákra halmozzuk.
6. Megszórjuk az adagokat krutonnal (pirított kenyérkockával), fokhagymás-pirítóst teszünk mellé és azonnal tálaljuk.

Amerikai káposztasaláta

* 1 db kis fej káposzta
* 2 db sárgarépa
* 1 db fehérrépa
* 1 db kis fej vöröshagyma
* 1 adag majonéz
* 1 db tejföl
* 1/4 tk durvára tört bors
* 1 tk só
* 2 tk cukor
* 1/2 db citrom leve

1. A gyökérzöldségeket és a hagymát meghámozzuk, a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és valamennyi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk és állni hagyjuk.
2. Eközben elkészítjük 1 tojás sárgájából a majonézt és a fűszerekkel ízesítve, a tejföllel tartármártást készítünk belőle.
3. A besózott zöldségeket jól kifacsarjuk és összekeverjük a mártással.
4. Pár órára behűtjük, hogy az ízei összeérjenek.


Avokádó-krémsajt saláta

* 2 érett avokádó
* 100 g krémsajt (pl. Philadelphia)
* 2 ek olajbogyó (szeletelve)
* 1/2 chili paprika (ízlés szerint, apróra vágva)
* 2 ek zöldpaprika (szeletelve)
* 2 ek metélőhagyma
* 3-4 ek frissen facsart citromlé
* gyömbér (szárított is jó)
* frissen őrölt bors
* só

1. A zöldpaprikát, chilit, metélőhagymát vékonyra felszeleteljük, majd apró darabokra vágjuk.
2. Az olajbogyókat 1-2 mm-es vastagságú karikákra szeleteljük.
3. Belekeverjük őket a krémsajtba egy villa segítségével.
4. Az avokádókat elfelezzük, magjukat eltávolítjuk (Egyik kezünkben tartva a fél avokádót egy késsel a magra ütünk, hogy a kés éle jól beleszoruljon. Így könnyedén ki tudjuk szedni a magot.)
5. A húsát egy kiskanállal kikaparjuk a héjából, majd nagyobb darabokra vágjuk.
6. Összekeverjük a krémsajttal, citromlével és gyömbérrel, ízlés szerint sózzuk.
7. A salátát visszakanalazzuk az avokádó üres héjába, majd a kis „hajókra” tekerünk egy kis színes borsot.
8. Egy órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek.


Spenót saláta

* 150 g spenótlevél
* 4 tojás
* maréknyi fenyőmag
* 8 szelet pancetta
* olívaolaj

1. Miután a spenótlevelek szárait lecsipkedtük, alaposan megmossuk a spenótot és megszárítjuk.
2. A tojásokat megfőzzük: lábasba tesszük, hideg vizet engedünk rá, hogy bőven ellepje, nagy lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és forrástól számítva 10 perc után levesszük a tűzről, hideg vizet engedünk rá. Rögtön megpucoljuk, és gerezdekre vágjuk.
3. Miközben a tojást főzzük, egy serpenyőt szárazon felhevítünk, illatosra pirítjuk benne a fenyőmagokat, ha már szép aranyszínűek, kivesszük és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben, szintén szárazon, a pancetta szeletek mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk.
4. Nincs más hátra, mint a spenótleveleket tányérra rendezni, ráhelyezni a tojást, a pancettát, rászórni a fenyőmagot, és olívaolajjal permetezni.

Zelleres-majonézes tojássaláta

* 8 tojás
* 1 közepes fej zeller
* 1 csokor újhagyma
* 2 tojás sárga
* 2 dl olaj
* 2 dl tejföl
* 1 ek porcukor
* 1 ek mustár
* 1 citrom leve
* só
* frissen őrölt bors
* fél tk Cayenne bors
* 5 kisebb olajos szardella (elmaradhat)

Tálaláshoz:
* 6 salátalevél
* 2 paradicsom

1. 8 tojást keményre főzünk, felkarikázzuk. 6 karikát a tálaláshoz félreteszünk.
2. A zellert a nagyfokú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, fél órán át pihentetjük.
3. Az újhagymát karikára vágjuk, egy marékkal a zöld részből a tálaláshoz félreteszünk.
4. A tojás sárgából és olajból a szokásos módon majonézt keverünk.
5. Hozzáadjuk a villával összetört szardellát, cukrot, sót, a borsokat, mustárt, citromlevet, tejfölt, jól összekeverjük. (Tartár mártás) Vigyázat: nem sózunk, mert a szardella is sós és a zellert már megsóztuk.
6. A zellerhez adjuk a karikára vágott tojást, az újhagymát.
7. Ráöntjük a tartárt, összekeverjük. Kóstolunk.
8. A tálaló tálat salátalevelekkel borítjuk, ráhalmozzuk a tojássalátát, főtt tojás és paradicsom szeletekkel dekoráljuk, rászórjuk a zöld újhagymaszárat.

Vörös Erik saláta

* 180 g pácolt vörös hering
* 8 szelet ajóka
* 1 fej lilahagyma
* 2 db paradicsom
* 20 dkg rukkola
* 4 tojás
* 80 g fenyőmag
* 4 ek vörös kaviár
* 5 dkg póréhagymacsíra
* parmezánforgácsok

Az öntethez:
* kb. 5 ek extra szűz olívaolaj
* 1 ek balzsamecet
* 4 gerezd fokhagyma
* só, őrölt színes bors
* igény szerint chili paprika
1. 4 percesre főzzük a lágy tojást, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben.
2. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkola leveleket - igazságosan...
3. Rászórjuk a fél karikákra vágott lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, a póréhagymacsírát.
4. Felszeleteljük a vörös heringet ujjnyi vastagságú darabokra, majd egy kissé beirdaljuk. Feldaraboljuk az ajókafiléket is, rászórjuk a tányérra, majd lazán összekeverjük az eddigiekkel.
5. Elkészítjük az öntetet: Egy mozsárban összetörjük sóval a fokhagymát, eldörzsöljük, majd hozzáöntjük az olíva olajat, és a színes borsot, eldolgozzuk alaposan. Ezután ráöntjük a salátákra.
6. A lágy tojásokat, tányéronként kettő darabot, kézzel kettétörünk, és ráhelyezzük a saláta tetejére, rákanalazzuk a vörös kaviárt ízlés szerint.
7. Rászórjuk a pirított fenyőmagokat - igazságosan :) - és a parmezánforgácsokat kedvünk szerint.
8. Pirítóssal tálaljuk.

Szecsuani kínai kel saláta

* 1 közepes kínai kel
* 1 piros chili paprika
* 1 körömnyi darabka friss gyömbér
* 2 gerezd fokhagyma
* 4 ek olaj
* 2 ek kristálycukor
* 1 dl víz
* 3 ek citromlé (vagy rizsecet)
* 1 kk só
* kb. arasznyi póréhagyma

1. A kína kelt leveleire szedjük, megmossuk és vékonyan felszeleteljük.
2. A pórét szintén vékony szeletekre vágjuk és a kellel egy salátástálban összekeverjük.
3. Megsózzuk, jól összeforgatjuk.
4. A fokhagymát és a gyömbért apró kockára vágjuk.
5. A paprikát kimagozzuk és apróra szeleteljük.
6. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, paprikát és a gyömbért és kb. fél perc alatt megpirítjuk rajta. (Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon.)
7. Hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Addig kevergetjük, míg a cukor fel nem olvad benne.
8. Citromlével vagy finom ecettel (pl rizsecet) ízesítjük.
9. A salátára öntjük, összekeverjük és a hűtőben 2-3 órát érleljük.

Karalábé saláta

* 2 fej karalábé
* 2 db alma
* 2 fej lilahagyma
* 2 db paradicsompaprika
* 8 dkg dióbél
* 1 citrom leve
* fél dl olaj
* só
* frissen őrölt bors
* 1 mokkáskanál kakukkfű

1. A meghámozott, falatnyi hasábokra vágott karalábét annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni, a citrom levének a felét is hozzáadjuk
2. Nem kell nagyon puhára főzni a karalábét! Amíg a karalábé fő, felaprítjuk a többi anyagot: az almát nagyjából ugyanakkora darabokra, mint a karalábét, a paprikát csíkokra, a lilahagymát negyed karikákra, a dióbelet is negyedekre.
3. A megfőtt karalábét a levében hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a többi alkotóval, hozzáadjuk a maradék citromlevet, az olajat, borsot darálunk rá, kakukkfűvel szórjuk, sózzuk.
4. Legalább egy órát álljon tálalás előtt, hogy jól összeérjenek az ízek.


Lilahagymás krumpli saláta

* 12 db közepes méretű burgonya
* 4 fej lilahagyma
* 7 dl víz
* 3-4 evőkanál 20%-os ecet
* 2 evőkanál cukor
* 1 kk só
* őrölt bors

1. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk és karikára vágjuk.
2. A lilahagymákat félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.
3. A vízből, cukorból, sóból és az ecetből salátalevet készítünk.
4. A burgonyát és a lilahagymát egy salátás tálba tesszük, megsózzuk. Ráöntjük a levet. Jól összekeverjük, de óvatosan, nehogy a krumplik összetörjenek.
5. A tetejére őrölt borsot szórunk.
6. Egy pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Savanyú káposzta saláta

* 1/2 kg savanyú káposzta
* 3 db alma
* 1 fej lilahagyma
* fél dl olaj
* 1 citrom leve
* köménymag

1. Az almát négybe vágjuk, kivágjuk a magházat és a negyedeket szeleteljük.
2. A lilahagymát durvára vágjuk.
3. A káposztát tálba tesszük, rá az almát, hagymát.
4. Köménymaggal szórjuk, olajjal és citromlével locsoljuk, lazán összekeverjük.
5. Legalább 3 órát pihenni hagyjuk.
6. Befaljuk.


Jamie Oliver tésztasalátája

* 30 dkg kis kagylótészta
* 3 gerezd fokhagyma
* 25 dkg sárga koktélparadicsom
* 25 dkg piros koktélparadicsom
* 1 marék kimagozott olajbogyó
* 2 ek friss metélőhagyma
* 1 marék friss bazsalikom
* 1/2 uborka
* 4 ek fehérborecet
* 7 ek extra szűz olívaolaj
* tengeri só
* frissen őrölt fekete bors

1. A tésztát a fokhagymával együtt sós vízben "al dente" megfőzzük. Ha megfőtt, egy nagy tálba tesszük.
2. A zöldségeket nagyon apró kockára vágjuk. A bazsalikomot és a metélőhagymát is felaprítjuk. A tésztához keverjük.
3. A fokhagymát mozsárban megtörjük.
4. Az öntethez az ecetet, az olívaolajat, a sót, az őrölt borsot és a kipréselt fokhagymát jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára.
5. Tálaljuk.


Frankfurti saláta

* 4 pár virsli
* 3 szem krumpli
* 1 vöröshagyma
* tejföl
* mustár
* majonéz
* só
* bors
* cukor

1. Héjában megfőzzük a krumplit, feltesszük a virslit főni.
2. A tejföl, mustár, majonéz és a fűszerek felhasználásával tartármártást készítünk. A vöröshagymát nagy cikkekre vágjuk, majd darabokra szedjük. Ezt a tartármártásba keverjük.
3. A főtt krumplit megpucoljuk, majd ha kihűlt, kockákra vágjuk. Ezután a virslit is felkarikázzuk, és a hagymás tartárba keverjük őket.
4. 1-2 órán át hűtjük, hogy jól összeérjenek az ízek.


Virslis lencsesaláta

* 80 dkg főtt konzerves lencse
* fél póréhagyma
* 4 dl tejföl
* 12 ek majonéz
* só
* 10 füstölt virsli
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 1 kk citromlé
* 1 ek mustár
* 4 tojás

1. A tejfölt összekeverjük a majonézzel és a mustárral. Citrommal, sóval ízesítjük. Hozzákeverjük a jól lecsöpögtetett lencsét.
2. A tojást megfőzzük, hideg vízben kihűtjük és felszeleteljük.
3. A hagymát és a virslit vékonyan felkarikázzuk és a lencséhez adjuk.
4. Apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk hozzá.
5. A tojásokat a tetejére rakjuk.
6. Behűtve tálaljuk.


Édeskömény saláta

* 1 édeskömény gumó (levelekkel)
* 2 sárgarépa
* 1 vöröshagyma
* 5 tk olívaolaj
* 1 citrom leve
* 2 tk balzsamecet
* 1 kk frissen őrölt bors
* só

1. Vágjuk fel a zöldségeket vékony csíkokra (kényelmesebbek használják az elektromos aprítót).
2. Ha a medvecukor ízt szeretnénk dominánssá tenni, akkor vágjuk bele az édeskömény kaporra emlékeztető leveleit is.
3. Keverjük össze az olíva olajat, a balzsamecetet és a citrom kifacsart levél, majd frissen őrölt borssal és sóval ízesítsük.
4. Keverjük össze a zöldségeket a dresszinggel.
5. Tálaljuk vékony parmezáncsíkokkal (Ezt még a fényképezés előtt lelegelték a gyerekek), és pirított rozskenyérrel!


Majonézes sajtsaláta

* 2 dl kész majonéz
* 1 dl tejföl
* 1 ek porcukor
* 1 kk mustár
* 2-3 ek fehérbor
* 2 ek ketchup
* fél citrom leve
* só
* őrölt bors
* 1 csokor petrezselyem
* 15 dkg ementáli sajt
* 15 dkg eidami sajt
* 15 dkg gépsonka
* 1 fej jégsaláta

1. A sajtokat, a sonkát és a salátát vékony csíkokra vágjuk.
2. A majonézt összekeverjük a porcukorral, a mustárral, a tejföllel, a borral, a ketchuppal, a citrom levével, az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk.
3. Összekeverjük a majonézzel.
4. Hidegen tálaljuk.


Sóska saláta

* 100 g zsenge sóskalevél
* 1 szál halványító zeller
* 1 közepes szál sárgarépa
* 1 közepes IDA RED alma fele

öntethez:
* 3 ek dióolaj
* 1/2 citrom leve
* csipet só
* csipet őrölt fehér bors
* 1 tk méz
* 1 gerezd fokhagyma

1. Először az öntetet készítsük el: kis tálban összekeverjük a dióolajat a citrom kifacsart levével, a mézzel és sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymagerezdet egészen finomra vágjuk és hozzáadjuk az öntethez.
2. A megtisztított sóskaleveleket nagyjából egymásra téve kb. 1 centi vastag csíkokra vagdossuk.
3. A zellerszárat, és a megpucolt sárgarépát olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak tudjuk.
4. Az almát megmossuk, megszárítjuk (nem hámozzuk meg!), magházát kivágjuk és tetszőleges formájú (de nem túl nagy), leheletvékony szeletekre vágjuk.
5. Az előkészített hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük és egészen finom lyukú szűrűn keresztül rácsorgatjuk az öntetet (hogy a kis fokhagyma darabkák ne kerüljenek bele a salátába).
6. Az egészet jól összeforgatjuk és AZONNAL megesszük.
7. (Ezt a salátát nem szabad előre elkészíteni: fontos, hogy közvetlenül a fogyasztása előtt csináljuk meg, különben a sóska összefonnyad, alma szeletkék pedig megbarnulnak...)

Webtárhely - Domain regisztráció - VPS bérlés - Szerver elhelyezés