Kínai sült tészta

* 1 cs spagetti
* 1 nagy fej lilahagyma
* 1 bögre zöldborsó
* 1 szál sárgarépa
* 25 dkg gomba
* 25 dkg csirkemell
* wok fűszerkeverék
* szójaszósz
* vaj
* olaj
* só
* cukor

1. A csirkét előző este felcsíkozzuk és jól befűszerezzük, valamint egy kevés szójaszószba áztatjuk.
2. Megfőzzük a tésztát.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, majd a lilahagymát nagyobb darabokra, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a gombát pedig felnegyedeljük.
4. A húst megpirítjuk egy kevés vaj és olaj keverékében.
5. Kiszedjük és félretesszük a húst, majd ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a zöldségeket, kevés sóval, cukorral és szójaszósszal ízlés szerint ízesítjük. A zöldségeket finom ropogósra pirítjuk (nem kell teljesen megpuhulniuk).
6. Kisebb adagokban rátesszük a tésztát a zöldségekre és tovább ízesítjük a szójaszósszal.
7. Tányérra szedjük és a már megsütött hússal tálaljuk.


Lasagne classico

 * 2 adag nyers tészta
* 1 kg paradicsom (lehetőleg lucullus)
* babérlevél
* rozmaring ágacska
* 600 g darált marhahús
* 1 l tej
* 1 fej vöröshagyma (felszeletelve)
* pár szál petrezselyem
* pici szerecsendió (frissen reszelve)
* néhány szem egész bors
* 70 g liszt
* 100 g vaj
* 300 g frissen reszelt parmezán sajt

1. Előző nap a paradicsomszószt elkészíthetjük: a paradicsomok tetejét bevagdossuk, forró vízbe dobjuk kb. 30 másodpercre, utána könnyedén megszabadítjuk a héjuktól. Majd kimagozzuk és daraboljuk. Kevés oliva olajat felhevítünk a serpenyőben, beletesszük a paradicsomdarabokat, a babérlevelet, és a rozmaringágat. 60 percen keresztül alacsony tűzön rotyogtatjuk. Miután kihűl, hűtőbe tesszük, és örülhetünk, amikor a lasagne készítésének napján ennyivel könnyebb dolgunk van.
2. Másnap a darált marhahúst vastag falú serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a paradicsomszósszal összefőzzük.
3. A fehérmártást a következőképpen készítjük: a tejet, a vöröshagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a borsszemeket lassú tűzön felforraljuk, majd leszűrjük. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a vajat és hozzáadagoljuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagonként hozzákeverjük, folyamatosan kevergetve gyöngyöztetjük, míg jól besűrűsödik. A végén a parmezán felét hozzákeverjük.
4. A nyers tésztát kinyújtjuk, kb. 10 x 20 centis lapokra vágjuk. A tésztacsíkokat forró sós vízben kifőzzük (ahogy vesszük ki a vízből a kész lasagne lapokat, egymás mellé tiszta konyharuhára helyezzük őket).
5. Kivajazunk egy jókora tepsit, és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: tésztalapokra paradicsomos darált hús kerül, erre jön a fehérmártás és a parmezán. És így tovább. A lasagne tetejére hagyni kell a fehérmártásból és a parmezánból, ugyanis a legfelső tésztalapokat már csak ezek borítják.
6. 220ºC-ra (légkeveréses üzemmódban) előmelegített sütőben 60 perc alatt arany barnára sül.


Spaghetti alla carbonara

 * 200 g spagetti
* 50 g bacon
* 20 g vaj
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 tojás
* 50 g parmezán sajt
* frissen őrölt fekete bors

1. Egy lábasban sós vizet forralunk, közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és barnára pirítjuk rajta az apró kockákra vágott bacont, a megpucolt fokhagyma társaságában. A végén a fokhagymát kivesszük.
2. Lobogó vízben roppanósra fűzzük a spagettit.
3. Leszűrjük és a serpenyőben alaposan összeforgatjuk a pirított bacon kockákkal.
4. A tésztát borsozzuk és hozzákeverjük az enyhén felvert tojást, majd a reszelt parmezán felét.
5. A spagettit tányérra szedjük, megszórjuk a maradék sajttal és azonnal fogyasztjuk.


Pasta pronto

 * 250 g linguine tészta (száraz)
* 1 tk száraz chili őrlemény
vagy 2 db friss chili paprika
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 cs petrezselyemzöld
* 1 dl jó minőségű olívaolaj

1. Egy fazékban vizet forralunk. Amikor felforrt, megsózzuk és kb. 5-6 percig főzzük benne a tésztát.
Elzárjuk alatta a lángot és még kb. 3-4 percig hagyjuk puhulni, hogy 'al dente' legyen.
2. Az olíva olajat egy serpenyőben felmelegítjük és ha forró, 1-2 percig kevergetve pirítjuk benne a chilit.
Ezután beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, de rögtön le is vesszük a tűzről, hogy meg ne égjen.
3. A tésztát leszűrjük és lecsöpögtetjük és összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel és a chilis-fokhagymás olajjal.
4. Lefedve pár percig hagyjuk, hogy a főtt tészta átvegye az ízeket.

Egy tál dödölle

 * 8 db krumpli
* kb. 30 dkg liszt
* só
* 20 dkg szalonna
* 3 fej hagyma
* 3 dl tejföl

1. A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
2. Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
3. Amikor megfőtt a krumpli, bot mixerrel össze turmixszoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
4. A hagymás zsírral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumpli masszát.
5. Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
6. Sütőben átsütjük.
7. Tejföllel tálaljuk.


Pásztortarhonya

 * 3-4 evőkanál étolaj
* 5 szelet bacon
* 4 szem burgonya
* 20 dkg gépi tarhonya
* 1 szál puha füstölt kolbász
* 1 ek pirospaprika
* só
* 2 marék nagykocka tészta
* 1 paprika
* 1 paradicsom
* 1 hagyma

1. Az olajon a csíkokra vágott bacont zsírjára sütjük.
2. Menet közben hozzáadjuk a nagyon apróra felkockázott (vagy lereszelt) vöröshagymát, megfonnyasztjuk.
3. A tésztát és a tarhonyát kb. 5 perc alatt egy kicsit megpirítjuk rajta. Belerakjuk a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. 1-2 percig kevergetjük.
4. Pirospaprikával meghintjük. Vízzel felöntjük (annyival, hogy a lé jó bőven ellepje a hozzávalókat), hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát (ne legyen túl nagy, mert nehezebben fő meg).
5. Lefedve puhára főzzük. (Időközben lehet, hogy még kell vizet önteni hozzá). Az a jó, ha szaftos marad a végére, mert a tarhonya és a tészta még főzés után is szív magába nedvességet.


Hússal rakott penne

 * 25 dkg penne
* 25 dkg darált hús (lapocka)
* 1 dl olaj
* 5 szelet bacon
* 1 fej hagyma
* 1 csokor újhagyma
* 1 paprika
* 1 ek őrölt pirospaprika
* 1 ek paradicsompüré
* só
* frissen őrölt bors
* 4 dl tejföl
* 3 tojás
* 5 dkg reszelt sajt

1. A hagymát és a paprikát kockára vágjuk, a bacont csíkokra, az újhagymát karikára.
2. Pirítjuk az olaj felén a bacont, majd a hagymát.
3. Hozzáadjuk a darált húst, a paprikát, pirítjuk.
4. Kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, lefedve pároljuk.
5. 15 perc után lezárjuk a lángot, hozzáadjuk az újhagymát, összekeverjük.
6. Amíg a hús párolódik, kifőzzük a tésztát sós vízben, al dente.
7. A kifőtt tésztát leszűrjük, összekeverjük a hússal.
8. Az olaj másik felét jénaiba öntjük, rámerjük a tésztával kevert húst.
9. A tojásokat egy tálban felütjük, felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, enyhén megsózzuk.
10. Ráöntjük a tésztás húsra, reszelt sajttal szórjuk.
11. Forró sütőbe tesszük.
12. 10 perc után takarékra vesszük a lángot, újabb 10 perc után megint teljes lángra.
13. Még 10 perc és kész!


Lasagne

Tésztához:
* 300 g fehér tönkölybúzaliszt
* 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
* 2 egész tojás
* 1/4 tk só
* víz

Raguhoz:
* 500 g darált marhahús
* 1 fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 szál sárgarépa
* 1/4 zellergumó
* 50 g aszalt paradicsom
* 1/2 tk só
* 1/4 tk majoránna,
* 1/4 tk oregánó
* 1 babérlevél
* 1 csipet szárított chili
* 1 csipet őrölt fahéj
* 500 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)

Besamel mártáshoz:
* 50 g vaj
* 2 ek olaj
* 4 ek liszt
* 1/2 l tej
* 1/4 tk só
* csipetnyi őrölt szerecsendió
* 250 g jól olvadó sajt (pl. Trappista)

Tészta
1. A lisztet beletesszük egy tálba és belekeverjük a sót.
2. A közepébe beleütjük a tojásokat és kevés vízzel (úgy 1 dl, de ez függ a liszttől) rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Jó alaposan kidolgozzuk, és letakarva kb. 10 percet pihentetjük.
3. Lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra sodorjuk, és kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk. Félretesszük, és majd csak akkor főzzük ki lobogva forró, enyhén sós, bő vízben, amikor már elkészültünk a raguval és a mártással.

Ragu
1. A hagymát apró kockára vágjuk és olajon megpirítjuk. Sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott aszalt paradicsomot.
2. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszereket (a babérlevelet a végén természetesen kivesszük belőle), majd visszatesszük a tűzre és kevergetve kb. még 1 percig melegítjük a fűszereket, hogy jobban felszabaduljanak az íz- és illatanyagok.
3. Beletesszük a marhahúst és jól átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és zellert, és együtt sütjük tovább.
4. Ráöntjük a konzerv paradicsomot, és még egy konzervdoboznyi vizet. Jól összekeverjük, és lefedve kb. 30 perc alatt megfőzzük.

Mártás
1. A tejet felforraljuk és félretesszük.
2. Az olajat és a vajat összemelegítjük, és ha a vaj felolvadt, belekeverjük a lisztet.
3. Folyamatosan kevergetjük, amíg "kifehéredik" a liszt, de nem kell megpirítani, mint a rántást.
4. Habverővel hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen és hagyjuk kiforrni a mártást.
5. A tűzről levéve sózzuk, szerecsendióval ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajtot.

Összeállítás
1. A tepsit vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a kifőtt tésztából.
2. Egyenletesen rásimítunk egy adagot a marharaguból, majd pedig a besamel mártásból.
3. A következő tésztaréteget az előzőkre merőlegesen helyezzük, mert szeleteléskor így jobban egyben marad az étel. Ragut és mártás teszünk rá és addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére mindenképp tészta kerüljön. (Egy közepes méretű tepsiben ez kb. 5 tésztaréteget jelent.)
4. Kevés olíva olajat locsolunk rá, és alufóliával letakarjuk. Kb. 200 C-os sütőben 15-20 percig sütjük, majd az alufóliát levesszük és hagyjuk, hogy megpiruljon a teteje.


Ínyenc rakott tészta

 * 50 dkg fodros kocka tészta
* 60 dkg csiperke gomba
* 50 dkg cukkini
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 paradicsom
* 1 csokor petrezselyem zöldje
* 3+1+2 ek olaj
* 1+1+2 tk só
* 1 tk őrölt paprika
* 1/2 mk kakukkfű
* 1/2 mk őrölt bors
* 4 dl tejföl
* 2 db tojás

1. A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágva 3 ek olajon megpároljuk.
2. A gombát megtisztítjuk, kicsi kockára vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, felkockázzuk és a megpárolt hagymára tesszük, belekeverjük a borsot, paprikát, kakukkfüvet és 1 tk sót.
3. Rövid levű gombapörköltet főzünk, a végén 2 ek tejfölt adunk hozzá.
4. Közben megtisztítjuk a cukkinit és apró kockára vágjuk.
5. 2 ek olajon a szétzúzott fokhagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a cukkinit és 1 tk sót, fedő alatt puhára pároljuk.
6. Közben megfőzzük a tésztát.(Sós, olajos vízben(2 tk só- 1 ek olaj), ügyeljünk arra, hogy a tészta ne főjön szét.)
7. A sütőt előmelegítjük 220°-ra.
8. Felaprítjuk a petrezselyem zöldet, felverjük a 2 tojást és belekeverjük a tejfölbe.
9. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk vajjal, a tészta 1/3-át beleterítjük, rá a gombapörköltet, majd a maradék tészta felét, erre kerül a cukkini, amire a tejföl felét simítjuk.
10. A maradék tésztával zárunk, amire rásimítjuk a maradék tejfölt.
11. Betesszük az előmelegített sütőbe és szép pirosra sütjük.


Sonkás tészta

 * 45 dkg füstölt főtt parasztsonka
* 4 db tojás
* 10 dkg margarin
* 2 mk őrölt bors
* 1 nagy pohár (3,75 dl) 20 %-os tejföl
* 50 dkg fodros nagykocka tészta

A sütőedény kenéséhez, szórásához:
* 2 dkg margarin
* 1 ek zsemlemorzsa

1. A tésztát 7 perc alatt bő, sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk kifőzzük, leszűrjük.
2. A sonkát ledaráljuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a puha margarinnal kikeverjük, beleszórjuk a borsot, hozzáadjuk a tejfölt és belekeverjük a darált sonkát.
4. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
5. A sonkás keveréket óvatosan elvegyítjük a tojáshabbal és beleforgatjuk a leszűrt tésztát.
6. A sütőedényt vastagon kikenjük margarinnal, beszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a sonkás masszával elkevert tésztát.
7. Előmelegített sütőben 250 C°-on addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul (kb 30 perc).


Káposztás tészta

 * 1 kg fejes káposzta
* 5 evőkanál olaj
* 2 mokkáskanál őrölt bors
* 2 teáskanál cukor
* 2 teáskanál só
* 1/2 kg fodros nagykocka tészta
* 4 teáskanál só a főzővízbe

1. A káposzta külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk.
2. Nagylyukú almareszelőn lereszeljük.
3. Besózzuk, 10 percig állni hagyjuk.
4. A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
5. Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát.
6. Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta pirítása legalább 40 percet vesz igénybe.)
7. Amikor megpirult beleszórjuk az őrölt borsot.
8. Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő kb. 7 perc) , leszűrjük , 1 evőkanálnyi olajjal összekeverjük.
9. A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.
10. Forrón tálaljuk.

Friss paradicsomos spagetti

 * 2 marék koktél paradicsom
* 8-10 ek extra szűz olívaolaj
* 5 bazsalikom levél
* 2 duci gerezd fokhagyma
* só
* frissen őrölt fekete bors
* 1 maréknyi parmezán forgács
* 250 g spagetti tészta

1. Az olívaolajon megfuttatjuk a hajszálvékony szeletekre vagy nagyon finomra vágott fokhagymát.
2. Hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott koktélparadicsomokat. Pár perc alatt átforrósítjuk a serpenyőben, sóval, borssal és vékony csíkokra vágott bazsalikommal ízesítjük.
3. Összeforgatjuk az előzetesen al dentére főzött spagettivel és parmezánforgáccsal megszórva azonnal tálaljuk.


Spagetti al mare

  * 30 dkg száraztészta (spagetti)

A paradicsomos szószhoz:
* 3 ek olívaolaj
* 1 nagyobb fej vöröshagyma
* 3 nagyobb paradicsom
* 4 gerezd fokhagyma
* 1 doboz 40 dkg-os paradicsom konzerv
* 1 tk oregánó
* 1 tk kakukkfű
* 1 tk bazsalikom
* 1 babérlevél
* só
* őrölt színes bors
* két nagy kocka nádcukor vagy más cukor

A tenger gyümölcseihez:
* 30 dkg fagyasztott garnéla (a nagyobb fajta)
* 30 dkg fagyasztott fekete kagyló
* 50 dkg fagyasztott vegyes tenger gyümölcsei
* 2 ek olívaolaj
* 1 cs petrezselyem
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 dl száraz fehér bor

1. Először a paradicsomszószt készítjük el, amihez olívaolajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát szeletelve vagy passzírozva, ki hogy kedveli.
2. Egy perc múlva ráöntjük a friss paradicsomot héj nélkül, csak a kockára vágott húsát. Kis sütés után hozzáadjuk a konzerv paradicsomot is, szintén kockára vágva, a levével együtt. Ezt az egészet lassú tűzön főzzük 40 percig.
3. Az utolsó tíz percben belerakjuk a fűszereket: a sót, az őrölt színes borsot ízlés szerint. Cukrot is adunk hozzá, ha nem találjuk elég édeskésnek. Az utolsó percben adjuk hozzá a bazsalikomot.
4. Menet közben, míg a szósz fő, a 20. perc tájékán felrakjuk a tészta főzővizét, amibe sót és olíva olajat rakunk. Amikor lobog a víz, belerakjuk a tésztát, és kedvünk szerinti állagúra főzzük.
5. A tenger gyümölcsei következnek. Ezt ráérünk akkor megcsinálni, ha az előzőek készen vannak, mert ez már igazán gyors. Egy nagy serpenyőt használjunk, minél szélesebbet, hogy inkább süljön, és ne főjön a tenger java. Ebbe a serpenyőbe beleöntjük az olíva olajat, felforrósítjuk, és megfuttatjuk rajta a felszeletelt fokhagymát.
6. Egy perc múlva belerakjuk az előzőleg kiolvasztott, lecsepegtetett tenger gyümölcseit, a garnélát és a kagylót is, és kb. 5 percig sütjük.
7. Ráöntjük a fehérbort, nagy lángon hirtelen elpároljuk az alkoholt (kb. 2-3 perc).
8. Rádobjuk a felaprított petrezselymet és egy perc múlva már kész is.
9. Egy másik serpenyőben adagonként sütjük össze az egészet: egy adag tenger gyümölcse, 3-4 bő kanál paradicsomszósz, és egy főre való tészta a forró serpenyőbe, egy-két percig sütjük, és mehet is a tányérra.


Stíriai metélt

 * 50 dkg tehéntúró
* 5 tojás
* 18 dkg liszt
* 5 dkg mazsola
* 10 dkg vaj
* 1 db citrom reszelt héja
* 1 nagy doboz / 3.75 dl / tejföl
* 1 mk só
* 10 dkg porcukor
* 1 ek zsemlemorzsa

1. A túrót krumplinyomóval áttörjük.
2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük.
3. A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval, 1 ek porcukorral, valamint 1 ek tejföllel összegyúrjuk.
4. 6 dkg vajat 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, valamint a tejfölt, amivel jól elkeverjük.
5. A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk és 1cm széles 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
6. Bő forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb 6 perc).
7. Míg a tészta fő, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel.
8. A maradék 4 dkg vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és beszórjuk a zsemlemorzsával.
9. A kifőtt metéltet leszűrjük, lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe.
10. Előmelegített, forró sütőben 200 C°-on addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Kb 30-35 perc alatt megsül.


Rakott mákos tészta

 * 0,5 kg hosszúmetélt
* 1 ek olaj
* 20 dkg mák
* 12 dkg porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 3 dl tejföl ( 20 %-os )
* 1 db tojás
* 25 dkg házi sárgabarack lekvár
* 1 ek zsemlemorzsa
* 4 dkg vaj

1. .A mákot megdaráljuk és elvegyítjük 10 dkg porcukorral.
2. A tésztát enyhén sós, lobogó, bő vízben, amibe 1 ek olajat is teszünk, kifőzzük, majd leszűrjük.
3. Egy nagyobb edényben a tésztát összekeverjük a cukros mákkal.
4. Egy magasabb falú tepsit ( 22x 38 cm ) vastagon kikenünk a vajjal és beszórunk a zsemlemorzsával.
5. Beleterítjük a tészta felét és egyenletesen elosztjuk rajta a baracklekvárt, majd beborítjuk a tészta másik felével.
6. A tejfölt elkeverjük 1 ek porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 db nyers tojással. Ráöntjük a tészta tetejére, amin egyenletesen eloszlatjuk.
7. Előmelegített sütőben 220 C °-on addig sütjük, míg a teteje kissé megpirul, ez kb 30 percet vesz igénybe.
8. Igény szerint porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


Vargabéles

 * 30 dkg cérnametélt (házi jellegű, 8 tojásos)
* 50 dkg félzsíros tehéntúró
* 5 db tojás + 1 db tojás sárga
* 5 dkg mazsola
* 1 cs előhűtött réteslap
* 1 db citrom reszelt héja
* 1 cs vaníliás cukor
* 15 dkg porcukor
* 2 dl tejföl
* 5 dkg vaj
* 1 dl olaj

1. A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon !
2. A túrót villával összetörjük.
3. A tojásokat kettéválasztjuk.
4. A tojás sárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.
5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.
6. A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.
7. A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk olajjal, majd még egy réteslap következik.
8. Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.
9. A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojás sárgával megkenjük.
10. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.


Padlizsános penne

 * 1 nagyobb padlizsán
* 1 üveg bazsalikomos paradicsom szósz
* 1 kis póréhagyma
* olívaolaj
* olívabogyó
* reszelt parmezán sajt
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 doboz penne tészta (500 g)

1. A penne tésztát sós vízben megfőzzük. ( Ne főzzük puhára, csak "al dente"-re!)
2. A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk.
3. A póréhagymát felkarikázzuk.
4. Kevés olívaolajon a póréhagymát egy kicsit megfonnyasztjuk, hozzátesszük a padlizsánt, megsózzuk, egy pici vizet öntünk alá és puhára pároljuk.
5. Beleöntjük a kész bazsalikomos paradicsom szószt, belekarikázunk (ízlés szerinti mennyiségű) olívabogyót, belereszeljük a fokhagymákat és ezzel 3-4 percig összefőzzük.
6. Az elkészült tésztával összekeverjük és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.


Túrós csusza

 * 6 dupla marék csusza tészta
* 1/4 kg túró
* 5 dl tejföl
* 15 dkg fehér szalonna
* 15 dkg füstölt szalonna
* só

1. A tésztát sós vízben megfőzzük.
2. A szalonnákat apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben először a fehér szalonnát üvegesre dinszteljük, csak ezután adjuk hozzá a füstölt szalonnát. Ha kisütöttük a zsírját, kiszedjük belőle a szalonna darabokat.
3. A zsírból 5-6 evőkanálnyit egy jénai tál aljára teszünk. Rászedjük a tésztát. Rámorzsoljuk a túrót , hozzáadjuk a tejfölt és jól átkeverjük az egészet.
4. A tetejére elterítjük a szalonnakockákat.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.


Citromos-csirkemájas tészta

 * 1 citrom héja és leve
* 1/4 kg csirkemáj
* 1 dl alap lé (zöldség v. csirke)
* 4 gerezd fokhagyma
* maréknyi reszelt parmezán
* 50 ml tejföl
* só
* frissen őrölt bors
* frissen reszelt szerecsendió
* 1 dl olívaolaj
* negyed csokor petrezselyem
* 200 g száraz tészta
* 1 dl olaj a citromhéj sütéséhez

1. A citrom héját vékony, hosszú csíkokra vágjuk és egy órára beáztatjuk a kifacsart citromlébe.
2. A megtisztított májat evőkanálnyi olívaolajba forgatjuk, majd felhevített serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha kívülről már szép barna, de belül rózsaszín marad.) Konyhai papírtörlőn félretesszük a csirkemájakat.
3. A szószhoz az alaplevet a serpenyőbe öntjük, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, a tejfölt, a sajt felét, és sóval, borssal szerecsendióval ízesítjük. A citrom levéből is tehetünk a szószhoz ízlés szerinti mennyiséget. A maradék olíva olajat is a szószhoz keverjük, összeforraljuk és kész.
4. A tésztát kifőzzük (roppanósra!).
5. Közben a kis edényben felforrósítjuk az olajat, és pár pillanat alatt kisütjük benne az előzetesen lecsepegtetett citromhéjat. (Vigyázzunk, hamar megsül, és könnyen megég: célszerű szűrőkanállal kiemelni az olajból.)
6. A sült csirkemájakat a tésztához keverjük, nyakon öntjük a szósszal, durvára vágott petrezselyemmel, a maradék sajttal és a citromhéjforgáccsal meghintve azonnal tálaljuk.


Tonhalas tészta

 * 1-2 doboz olajos tonhalkonzerv
* 1 db vöröshagyma
* újhagyma vagy póréhagyma
* 3-4 gerezd fokhagyma
* diónyi zsír
* fél csomag spagetti tészta
* 1 pohár tejföl
* 1 dl tejszín
* olívabogyó
* só
* bors
* szárított paradicsom

1. A zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymákat. (Vöröshagyma és fokhagyma apróra vágva, póréhagyma felkarikázva.)
2. Villával összetörjük a tonhaldarabokat, rádobjuk a hagymákra.
3. Beletesszük az olívabogyókat. (Esetleg gombát is lehet, aki szereti.)
4. Kikeverjük a tejfölt a tejszínnel, majd ízesítjük sóval és borssal.
5. A spagettit kifőzzük, majd összemelegítjük a tonhalas egyveleggel.
6. A végén szárított paradicsommal adunk neki egy kis plusz ízt.


Milánói spagetti

 * 500 g spagetti tészta (a Barillára esküszöm)
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 3-4 gerezd fokhagyma
* 500 g paradicsom-sűrítmény
* 300 g sonka
* 150 g friss gomba (pl csiperke)
* 1,5 ek só
* 0,5 ek bors
* 1,5 ek oregánó
* 1 ek bazsalikom
* 1 ek kristálycukor
* reszelt trappista sajt (ízlés szerint)
* 2-3 ek olívaolaj
* 0,5 dl étolaj

1. Egy nagy edényben felteszünk vizet forrni.
2. Míg a víz felforr, összevágjuk a hozzávalókat: nagyon apróra a hagymát és a fokhagymát, kis kockákra (kb 1x1 cm) a sonkát (ezért egybe kérjük a boltban, ne szeletelve), és cikkekre a gombát.
3. Kevés olívaolajon megpároljuk a hagymákat, rátesszük a gombát (párolás közben a gomba veszíteni fog nagyságából, melyet a szeleteléskor vegyünk figyelembe) majd nem sokkal később a sonkát is.
4. Öntsük fel a paradicsom-sűrítménnyel, fűszerezzük ízlés szerint (a javasolt fűszer mennyiségek a paradicsom sűrítmény összetétele miatt eltérő lehet, ezért gyakran kóstoljuk a ragut).
5. Amikor a víz felforrt, sózzuk annyira, hogy tengervíz sós legyen. Újraforrás után tegyük bele a tésztát (ne törjük el!), és keverjük meg, hogy minél hamarabb ellepje a víz. Főzzük ¾ puhára, mely lépés az olasz tészták esetén nagyon fontos.
6. Amennyiben nem fogyasztjuk azonnal, a tésztát bő, hideg vízben hűtsük le teljesen, kevés étolajjal locsoljuk meg, és így tároljuk fogyasztásig.
7. Reszelt trappista sajttal szórjuk meg étkezés előtt a tésztára tálalt ragut, esetleg friss oregánó levéllel díszítsük!
8. Jó étvágyat!


Görög tészta rakottas

 * 30 dkg darált marhahús (eredetileg bárány)
* 1 vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 ek olívaolaj
* 5 szelet bacon
* 1 kisebb padlizsán
* 40 dkg paradicsom (konzerv is jó)
* 1 kk görög fűszerkeverék
* 4 ek szárított majoránna (vagy oregánó)
* 1,25 dl vörösbor
* 50 dkg tollhegytészta (penne)
* só
* 10 dkg reszelt parmezán sajt
* 4 dkg vaj
* 1 ek finomliszt
* 4 dl tej
* 3 ek zsemlemorzsa

1. A tésztát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük.
2. A hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk (2-3 perc alatt).
3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a hagymára dobjuk. További 2-3 percig sütjük. Most következik a darált hús, melyet fehéredésig pirítunk benne.
4. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk (nem muszáj) és kb. 1 cm-es kockára vágjuk. A hagymás húshoz adjuk és pár percig ezzel is pároljuk.
5. A paradicsomokat meghámozzuk, a magjukat eltávolítjuk. Apróra kockázzuk és az előzőekhez adjuk.
6. A borral felöntjük, a fűszerek felét hozzáadjuk és lefedve kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
7. Egy tűzálló tálat kivajazunk és a tészta felét beletesszük. Megszórjuk kb. 2-3 evőkanál sajttal.
8. A húsos massza felét elterítjük rajta. Ezután ismét a tészta következik, amit szintén megszórunk a sajttal. Ezt a maradék hússal lefedjük.
9. A mártáshoz a tejet, a lisztet, a vajat és a maradék görög fűszerkeveréket pár percig főzzük, míg mártás állagúra nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk és a tésztára öntjük.
10. A maradék sajtot, a zsemlemorzsát és a majoránna maradékát összekeverjük és a tésztára szórjuk.
11. Előmelegített (170 fok, légkeveréses) sütőben kb. 30 percig sütjük.

Penne bébi kukoricával és sonkával

 * 200 g penne tészta
* 1 csokor újhagyma
* 1 üveg (kb. 190 g) bébi kukorica
* 150 g sonka
* 3 dl tejszín
* 100 g parmezán sajt
* olívaolaj
* só
* kakukkfű
* szerecsendió
* fehérbors

1. Kevés olajon futtassuk át az apróra vágott újhagymát.
2. Adjuk hozzá a nagyobbra darabolt bébi kukoricát, majd az összetépkedett sonkát is.
3. Öntsük nyakon az egészet a tejszínnel.
4. Ízesítsük a fűszerekkel, sóval. Utóbbival bánjunk óvatosan, mert általában a sonka elég sós önmagában is.
5. Alaposan forraljuk össze az egészet.
6. Szórjuk rá a parmezán felét, s még egy kicsit hagyjuk a tűzön.
7. A kifőzött pennére kanalazzunk a szószból, és a maradék parmezánnal megszórva tálaljuk.


Chilis-fokhagymás

 * 2 db közepes cukkini
* 2 szál újhagyma (lehet más hagyma is)
* 1 csokor petrezselyem
* 4-5 szem paradicsom
* 2-3 duci gerezd fokhagyma
* szárított chili / chilipor ízlés szerint (mi jó csípősen szeretjük)
* só
* olívaolaj
* parmezán (ízlés szerint)

1. A finomra szeletelt hagymát olívaolajon megfuttatjuk. (Én az újhagyma zsenge zöldjét is bele szoktam tenni.)
2. A vékony, hosszúkás (2-3cm) szeletekre vágott cukkinit a hagymához adjuk, sózzuk, és fedő alatt párolni kezdjük. (Ha a cukkini fiatal, akkor a héját is rajtahagyhatjuk, a magházával együtt darabolhatjuk. Ha már öregecske, akkor hámozzuk meg és vájjuk ki a magokat, illetve kicsit több alapanyaggal számoljunk.)
3. 6-7 perc után hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a chiliport.
4. Amikor kezd szétfőni, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, illetve az apróra vágott petrezselymet.
5. Még egyet rottyantunk rajta, és máris kész.
6. (Én általában teljes kiőrlésű tönköly spagettivel tálalom, de pennével vagy fusillivel is finom.) A tetejét reszelt parmezánnal hintjük meg.


Makaróni felfújt

A tésztás-darált húsos keverékhez:
* 300 g makaróni tészta
* 3 ek vaj
* 300 g darált hús
* 2 kockákra vágott hagyma
* 2 hámozott paradicsom, kockákra vágva
* só
* frissen őrölt bors
* 150 ml zöldségleves
* petrezselyem, finomra vágva
* kakukkfű levélkék

A bechamel-szószhoz:
* 3 ek vaj
* 6 ek liszt
* 250 ml tej
* so
* 1 felvert tojás
* 1 ek cukor

Ezenkívül:
* vaj (a tál kikenéséhez)
* 100 g reszelt sajt

1. Sós vízben megfőzzük a makarónit, majd leszűrjük.
2. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, pirítsuk meg benne a darált húst és a hagymát.
3. Adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk kb. 5 percet. Öntsük fel a levessel és főzzük további 10 percig. Keverjük hozzá a petrezselymet és a kakukkfüvet.
4. Melegítsük a sütőt 200 fokra.
5. A bechamel-szószhoz a vajból és a lisztből készítsünk világos rántást. Keverés közben öntsük hozzá a tejet, majd sózzuk meg. Keverjük bele a tojást és a cukrot.
6. Keverjük össze a makarónit és a darált húst. Öntsük egy kivajazott tűzálló tálba. Öntsük a bechamel-szószt a tetejére és szórjuk meg sajttal.
7. Süssük a sütőben kb. 45 percig.


Mexikói makaróni

 * 0,5 kg makaróni tészta
* 0,5 kg darált sertéshús
* 1 db csemegekukorica konzerv (390g)
* 1 db mexicana konzerv (200g)
* 1 üveges pikáns tésztaszósz (400g)
* 3-4 ek olaj

1. A makaróni tésztát bő forrásban lévő vízben megfőzzük.
2. Ha megfőtt, leszűrjük és melegen tartjuk.
3. Serpenyőben olajat melegítünk, majd beletesszük a darált húst.
4. Mikor a hús kifehéredett, beletesszük a konzerveket és a tésztaszószt.
5. Összefőzzük. Fűszerezhetjük sóval, borssal (de nem szükséges).

Fokhagymás-csirkés spagetti

 * 1 nagyobb csirkemell filé
* 8 gerezd fokhagyma
* 6 ek szójaszósz
* 6-8 ek olívaolaj
* só
* őrölt bors
* 30 dkg spagetti

1. A fokhagymát megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük.
2. Az olívaolajon pár percig pirítjuk.
3. A húst vékony csíkokra vagy kisebb kockára vágjuk és a hagymához adjuk. Addig pirítjuk az olajon, míg az egész teljesen ki nem fehéredik.
4. Hozzáadjuk a szójaszószt, megsózzuk, borsozzuk és egy kevés vizet öntünk alá. Lefedve puhára főzzük.
5. A spagettit sós vízben megfőzzük. Ha a hús megpuhult, a tésztát hozzáöntjük és egy pár percig kevergetve együtt főzzük.


Pulykás rakott tészta

 * 40 dkg széles metélt
* 60 dkg pulykamell filé
* só
* bors
* 60 g vaj
* 25 dkg reszelt sajt
* 3 dl tejföl

tál kikenéséhez
* vaj

1. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Jól lecsepegtetjük.
2. A húst a rostjaira merőlegesen felszeleteljük (kb. 6 szelet). Sózzuk, borsozzuk. A vajat felforrósítjuk és a hússzeleteket oldalanként 3-3 perc alatt pirosra sütjük.
3. A sajtot összekeverjük a tejföllel és a kifőtt tésztával. Felét egy kivajazott kb. 20 x 30 cm-es tűzálló tálba tesszük. A sült húst ráfektetjük és azzal a vajjal, amiben sült meglocsoljuk. A tészta másik felével betakarjuk.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
5. Kockára vágva tálaljuk.


Vargányás-sonkás tészta

* 3 közepes fej vargánya gomba
* 4 szelet mangalica sonka (vagy más sonka ízlés szerint)
* 150 ml tejszín
* frissen őrölt bors
* diónyi vaj
* 200 g száraz tészta (én linguine-t használtam)
* parmezán sajt
* petrezselyem

1. A megtisztított gombát felszeleteljük, a sonkát felcsíkozzuk.
2. Egy serpenyőben megolvasztott kevés vajon átforgatjuk a sonkát, majd hozzáadjuk a gombát és addig pároljuk, míg a gomba megpuhul.
3. Ekkor belekeverjük a tejszínt, kevés borsot tekerünk rá és a végén némi parmezán forgácsot dobunk bele.
4. A közben kifőzött tésztát összeforgatjuk a szósszal, meghintjük parmezánnal és frissen, finomra vágott petrezselyemmel.
5. Azonnal fogyasztjuk.


Spagetti boscaiola

 * 8 szelet bacon
* 20 dkg apró fejű csiperkegomba
* 1 ek olívaolaj
* 5 dl tejszín
* 1 csokor újhagyma
* 1/2 kg spagetti tészta

tálaláshoz
* parmezán sajt

1. Felhevített serpenyőben az olívaolajon néhány perc alatt megpirítjuk a csíkokra vágott bacon-t, és a megtisztított, felszeletelt gombát.
2. Hozzáadjuk a tejszínt, először egy keveset, majd az őszeset, és nagy lángon, kevergetve addig főzzük, míg a szósz olyan sűrű nem lesz, hogy a fakanalat belemártva bevonatot képez annak hátulján.
3. Beledobjuk a felkarikázott újhagymát (én most metélőhagymával készítettem, mert nem volt újhagyma itthon).
4. Az al denté-re főzött spagettit beleforgatjuk a szószba és parmezánnal meghintve azonnal tálaljuk.

Rakott tészta

 * 1 konzerv vagdalt hús (ajánlott: Globus magyaros 130 g)
* 2 kis sűrített paradicsom (ajánlott: Aranyfácán 2 x 70 g)
* 1 tejföl
* 1 zacskó spagetti (vagy makaróni) tészta (500 g)
* étolaj

1. Enyhén sós vízben feltesszük főni a tésztát. (Ne főzzük teljesen puhára, mert sütés közben is még puhulni fog úgyis.)
2. Amíg a tészta fő, addig elkészítjük a szószt: közepes lángon, kevés étolajon pár perc alatt megpirítjuk a vagdalt húst, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot is, és együtt még pár percig pirítjuk ezt az egyveleget, végül hozzáadjuk a tejfölt és szépen elkeverjük vele. Ezután már ne hagyjuk a tűzön, még akkor sem, ha a tészta még nem főtt meg.
3. Ha mindkét összetevő kész, vegyünk elő egy jénai tálat és váltogatva rétegezzünk: kezdjük a tésztával, majd 1 réteg szósz, megint 1 réteg tészta, és így tovább amíg el nem fogynak (felülre tészta kerüljön).
4. 200°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, látni fogjuk, hogy a felső tészta réteg már kezd pirulni.
5. Ízlés szerint akár sajtot is reszelhetünk a tetejére.

Spenótos-ricottás farfalle

 * 250 g ricotta
* 500 g spenót
* 1 cs farfalle tészta (500 g)
* 1 nagy fej fokhagyma
* 5 ek tejföl
* 150-200 g reszelt sajt
* bazsalikom
* fehérbors
* olívaolaj
* só

1. A tésztát sós vízben kifőzzük.
2. Kis olívaolajon, alacsony lángon megdinszteljük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot és pár percig kevergetjük.
3. A kifőtt tésztát összekeverjük a spenóttal, ricottával, tejföllel, fűszerekkel, majd egy sütőtálba kanalazzuk és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
4. Előmelegített sütőben 180 C˚-on addig sütjük, míg szép piros lesz a teteje (kb. 20 perc).
5. Tálaláskor langyos tejföllel meglocsolhatjuk.

Lazacos penne

 * 300 grammos lazacfilé , bőrözve
* 200 g penne
* 100 ml tejszín
* 15 szem fekete olajbogyó
* 20 g fenyőmag

1. Egy lábasban sós vizet forralunk, amikor a víz lobog beledobjuk a tésztát, és mérsékeljük a lángot. Míg a tészta fő, egy felhevített száraz serpenyőben néhány pillanat alatt illatosra pirítjuk a fenyőmagokat, majd kivéve a serpenyőből, félretesszük.
2. A tészta főzési idejének vége előtt 4-5 perccel beledobjuk a tészta mellé a lazacfilét. Mikor a hal szépen megfőtt, kivesszük, késsel kisebb darabokra szedjük. A tésztát leszűrjük, egy fél pohárnyi tésztavizet tegyünk félre.
3. Ugyanabban a lábasban, amiben a tészta főtt, felmelegítjük a tejszínt, ha túl sűrű, a tésztavízzel hígítjuk. A lábasba visszaöntjük a tésztát, rá a lazacdarabokat, a félbevágott olajbogyókat, sózzuk-borsozzuk, jól összeforgatjuk, rászórjuk a pirított fenyőmagokat és azonnal tálaljuk. Rukkolát kínálunk mellé.

Spenótos fusilli

 * 250 g fusilli
* 750 g friss spenót , vagy 450 g mélyműtött
* 3 gerezd fokhagyma
* 2 dl tejszín
* olaj
* 1 csipet bors
* 1 csipet őrölt szerecsendió
* só
* parmezán

1. A megfőtt/elfőzött apróra vágott spenótot kevés olajon megfuttatjuk, majd az összezúzott fokhagymát hozzáadjuk. Kevergetés mellett pár percig tovább főzzük.
2. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a szerecsendiót. Pár perc alatt összefőzzük.
3. A kifőtt fusillival összekeverjük és parmezánnal meghintve tálaljuk.

Húsos tészta

 * 6 fej vöröshagyma
* 10 dkg mangalicazsír
* 1 fej fokhagyma
* 3 TV paprika
* 30 dkg csiperkegomba
* 1 piros kaliforniai paprika
* 50 dkg spagetti
* 60 dkg csirke mellfilé
* 1 kk pirospaprika
* 1 kk piros arany
* 1 kk gulyáskrém
* 5 dl világos sör
* 2 ek étolaj
* 1 kk őrölt fekete bors
* 1 kk őrölt babérlevél

1. Előző nap a húst kb. 2 centis kockákra felvágjuk, egy tálban meglocsoljuk az olajjal, borsozzuk és megszórjuk az őrölt babérlevéllel. Jól összekeverjük, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. A hagymát apróra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
3. Egy wokban vagy egy nagy serpenyőben a hagymát mangalicazsíron megfonnyasztjuk. Végén belerakjuk az átpréselt fokhagymát, a kockára vágott TV paprikát és a szeletelt gombát. Kevergetés mellett megdinszteljük.
4. A pácolt húst megsózzuk, meghintjük a pirospaprikával, belekeverjük a gulyáskrémet és a piros aranyat. Összekeverjük és a hagymára tesszük. Lefedjük és lassú tűzön, időnként rázogatva főzzük.
5. A tésztát sós vízben megfőzzük.
6. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a spagettit és a felkockázott kaliforniai paprikát. Lefedjük, hogy a tészta magába szívhassa a szaftot.
7. Végül beleöntjük a sört, pár percig kevergetve főzzük. Azonnal tálaljuk.

Olcsó tésztasaláta

 * fél zacskó orsótészta
* 5 dkg sonka felvágott
* 5 dkg füstölt eidami sajt
* 2 főtt tojás
* 2 paradicsom
* 10 dkg uborka
* 1 paprika
* 2 pohár natúr joghurt
* majonéz
* 2 csepp citromlé
* 1 kk mustár
* 1/2 kk bors

1. A tésztát kifőzzük.
2. Amíg fő a tészta, összekeverjük a joghurtot a majonézzel, mustárral, citromlével és a borssal - erre mondom azt, hogy ízlés szerint, mert van aki borsosabban vagy majonézesebben szereti.
3. Felvágjuk a további hozzávalókat kis kockákra és csíkokra. Ezeket a hozzávalókat beleforgatjuk a joghurtos öntettbe.
4. A tésztát leszűrjük, megvárjuk míg kihűl, majd belekeverjük a joghurtos, zöldséges öntetbe.

Spagetti alla puttanesca

* 4 kis szardellafilé
* 80 g fekete olajbogyó (magozva, szeletelve)
* 1 ek kapribogyó
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 friss chili (kimagozva, apróra vágva)
* 4 ek olívaolaj
* 3 közepes paradicsom
* 2 ek finomra vágott petrezselyem
* 200 g spagetti

1. A felhevített olívaolajban megfuttatjuk a hajszálvékony szeletekre vágott fokhagymát, a chilit és az apróra vágott szardellafiléket, vigyázva, nehogy megégjenek.
2. A paradicsomok héját lehúzzuk (X alakban bemetsszük a tetejüket, forró vízbe mártjuk, utána könnyedén eltávolítható a héjuk), kimagozzuk, húsukat apróra kockázzuk. Hozzáadjuk a fokhagymás- paprikás-szardellás olajhoz.
3. Az olívabogyó és a kapribogyó is mehet a serpenyőbe, mérsékelt tűzön kb. 20 percig főzzük a szószt.
4. Közben kifőzzük a spagetti tésztát is (roppanósra!).
5. A lecsöpögtetett tésztát előmelegített tálba tesszük, ráöntjük a forró szószt, jól összeforgatjuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

Sütötökös-sonkás tészta

 * Kb. 1 kg-os sütőtök
* 500 g Troffiette, vagy más rövid tészta
* 10 dkg vékonyra szeletelt Serrano sonka
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 dl tejszín
* 1 ek. olívaolaj
* 10 dkg vaj
* friss zsálya ( 3-4 levél )
* só
* bors

1. A sütőtököt meghámozzuk, feldaraboljuk.
2. Vajon (sok vajon) megpirítunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát.
3. A fokhagymás vajban puhára pároljuk a sütőtököt, majd bot mixerrel pürésítjük.
4. Az így kapott pürét tejszín hozzáadása után kissé besűrítjük, sóval, borssal fűszerezzük, majd frissen aprított zsályát keverünk hozzá.
5. Kevés olíva  olajon ropogósra sütünk Serrano sonka szeletekből szabdalt csíkokat, majd papírtörlőn leitatjuk róluk a zsírt.
6. A közben megfőzött tésztát összeforgatjuk a sütőtökös- tejszínes- zsályás szósszal.
7. Azonnali tálalás után a tésztát megszórjuk a ropogós sonka darabkákkal.

Gombás Pappardelle

 * 350 g pappardelle tészta
* 1/2 kg gomba
* 5 gerezd fokhagyma
* 2 dl tejszín
* 2 dl száraz fehérbor
* olívaolaj
* 1 csokor friss petrezselyem
* parmezán
* só
* bors

1. A gombát megpucoljuk, megmossuk, majd feldaraboljuk.
2. Serpenyőben olívaolajon a gombát megpirítjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát. Pár percig sütjük még, vigyázva arra, hogy a fokhagyma meg ne égjen.
3. A gombát a fehérborral felöntjük, majd sűrű kevergetés mellett pár percig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és összefőzzük az alapanyagokat addig, amíg kicsit besűrűsödik a leve. Hozzátesszük az apróra vágott friss petrezselymet, és jól összekeverjük.
4. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük.
5. A masszát összedolgozzuk a tésztával, és tálaláskor parmezánnal megszórjuk.

Spenótos-mascarponés fettuccine

 * 30 dkg friss, zsenge spenót
* 25 dkg mascarpone
* 2 citrom leve
* 1/2 újfokhagyma
* 5 dkg parmezán
* 1 kk só
* 1/2 kk bors
* 20 dkg fettuccine

1. A tésztát lobogó, sós vízben al dentére főzzük. A tészta főzővízéből teszünk félre egy keveset.
2. Közben a turmixba dobjuk a spenótlevelek felét, a mascarponéval, parmezánnal és a fokhagymával együtt. Citromlevet facsarunk rá. Turmixszoljuk.
3. Megkóstoljuk. Sózzuk-borsozzuk.
4. Szükség és ízlés szerint hígíthatjuk a szószt egy-két evőkanálnyi (vagy akár kicsit több) főzővízzel. Ki, hogy szereti.
5. A kifőtt, leszűrt tésztát visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a friss, összetépkedett (vagy csíkokra vágott) spenótleveleket, összemelegítjük és kész.
6. Azon nyomban megesszük.


Penne zsályás paradicsomszósszal

 * 1/2 kg érett paradicsom
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 édes hagyma
* tengeri só
* olívaolaj
* zsálya
* petrezselyem
* vaj
* parmezán sajt
* 250 g tészta

1. Egy edényt közepes lángon felmelegítek, majd olíva olajat öntök bele és amint felmelegedett beledobom a cikkekre vágott hagymát.
2. Ha üvegesre pirult, folyamatos kevergetés mellet beledobom a szétzúzott, majd durvára vágott fokhagymákat és megsózom.
3. A paradicsomokat meghámozom és kimagozom. A húsát a hagymához hasonló cikkekre vágom.
4. Egyet forralok a paradicsommal, majd az egészet le turmixólom.
5. Visszateszem a serpenyőbe, ha felforrt beleteszem a vajat, ha az is felforrt, a frissen főtt tésztát, a fűszernövényeket meg a sajtot is hozzáadom.
6. Azonnal tálalom, esetleg parmezánt reszelek a tetejére.

Sajtos sült makaróni

 * 50 dkg makaróni tészta
* 2 dl tejföl
* 20 dkg trappista sajt
* 6 tojás
* só
* olaj

1. A makarónit bő, sós vízben kifőzzük.
2. A tojásokat elkeverjük a tejföllel és a reszelt sajt 2/3-ával, majd egy picit megsózzuk.
3. Összekeverjük a kifőtt, leszűrt tésztával, és egy kiolajozott tepsibe öntjük.
4. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.


Gombaragus penne

 * 500 g penne tészta
* 2 tálca csiperke gomba (lehet vegyes is)
* 2 kisebb cukkini
* 1 paprika (zöld pritamin a legjobb szerintem)
* 30-40 dkg reszelt sajt
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 üveg konyhakész tejszínes-gombás szósz
* 1 dl tej
* só
* fehérbors
* vegeta
* kakukkfű

1. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk jó apróra. A gombát megpucoljuk és felvágjuk kb. 2 mm-eres csíkokra, a cukkinit is pucoljuk és felkockázzuk (ha jó zsenge,akkor nem fontos pucolni).
2. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a gombát. Ha összeesett, megsózzuk, és vegetát, fokhagymát, kakukkfüvet, fehérborsot, felaprított paprikát rakunk rá. (Ízlés szerint. Én kb.: 3 fej fokhagymát, 2 csipet sót, 1kk fehérborsot,1 tk vegetát szoktam. Imádom a fokhagymát, úgyhogy abból mindig sokat használok).
3. Fél órát főzzük, majd beletesszük a cukkinit. Nem baj, ha sok levet enged, a tésztára úgyis kell a szaft.
4. Közben kóstoljuk és utána ízesítünk, majd beleöntjük a tejszínes-gombás szószt. 10-15 percet főzzük és beleöntjük az 1 dl tejet. Ha felforrt, levesszük a tűzről.
5. Közben kifőzzük vízben a penne tésztát, és egy vajjal kikent, 5-6 centi magas tepsibe rakjuk, majd rámerjük a gombás ragut, jól elosztva és rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot. (Én a nagyobb sajtreszelőn szoktam reszelni).
6. Előmelegített sütőbe jól megpirítjuk a sajtot a tetején kb 15-20 perc alatt, a duplagrill fokozaton.


Kínai zöldséges tészta

 * 1/2 kg főtt spagetti
* 2 db sárgarépa (durván reszelve)
* 2 marék zöldborsó
* 3 db fél karikára vágott hagyma
* 30 dkg vágott káposzta
* 6 cikk zúzott fokhagyma
* 15 dkg gomba
* 2 ek méz
* ízlés szerint só
* kb 1 dl szójaszósz
* 1 ek ecet
* 1 dl olaj
* 2-3 tojásból rántotta, apróra darabolva

1. Az olajat megforrósítjuk, és a karikára vágott hagymát üvegesre dinszteljük.
2. Hozzáadjuk a káposztát, a mézet, a zöldborsót, a gombát, a sárgarépát, a rántottát és a legvégén a zúzott fokhagymát.
3. Minden zöldséggel kb. 2 percig keverjük.
4. Ezután belekeverjük a főtt spagettit, és folyamatos keverés mellett adagoljuk a szójaszószt.
5. Amikor már egyöntetű a tészta, átkeverjük az ecettel.


Prézlis tészta

 * 300 g liszt (vagy 250 g széles metélt)
* 1 tojás
* olaj
* só
* 100 g zsemlemorzsa

tálaláshoz
* 100 g porcukor vagy lekvár

1. A lisztből, tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd kb fél cm-es csíkokra vágjuk. (Használhatunk száraz tésztát is, pl. széles metéltet).
2. Sós vízben kifőzzük és lecsepegtetjük.
3. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk ugyanúgy, mintha szilvás gombócot készítenénk.
4. Erre szedjük a tésztát és jól összeforgatjuk.
5. Tányérokra adagoljuk és finom házi lekvárt (vagy porcukrot) teszünk a tetejére.

Nudli

burgonyás tésztához
* 1 kg burgonya
* 35 g olvasztott vaj
* 20 dkg liszt
* 1 ek búzadara
* 1 tojás
* csipet só

pirított zsemlemorzsához
* 15 dkg zsemlemorzsa
* 4 ek olaj

tálaláshoz
* sárgabarack lekvár

1. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót, a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
2. A cipókat négy-négy részre osztjuk és mindegyikből külön-külön kb. 10 mm átmérőjű hengert sodrunk. Az így kapott tésztakígyókat két centiméterenként elvágjuk, majd a kis tésztahengereket két tenyerünk közé fogva (azokat összedörzsölve) nudlivá formáljuk.
3. Forró, sós vízben több adagban kifőzzük a nudlikat. Akkor kész, amikor feljönnek a víz tetejére. Kivesszük a lábasból, folyó víz alatt lemossuk, lecsepegtetjük és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
4. Felmelegített házi sárgabarack lekvárral kínáljuk.

Szilvás gombóc

burgonyás tésztához
* 1 kg burgonya
* 35 g olvasztott vaj
* 200 g liszt
* 1 ek búzadara
* 1 tojás
* csipet só

pirított zsemlemorzsához
* 150 g zsemlemorzsa
* 4 ek olaj

töltelékhez
* 8 db piros szilva (vagy 30 db apróbb kék szilva)
* 4 ek kristálycukor
* 2 kk fahéj

tálaláshoz
* fahéj
* porcukor

1. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót, a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
2. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
3. Az egyik cipót két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk. A másik cipóval hasonlóképpen járunk el.
4. Négy vagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
5. Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.


Túrógombóc

 * 1/2 kg túró
* 2 tojás
* 5 púpozott ek búzadara
* 1 csipet só
* 1 csapott ek cukor
* 20 dkg zsemlemorzsa
* 1 kevés olaj

A tálaláshoz
* 1 doboz tejföl
* porcukor

1. A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót.)
2. 2 órára a hűtőbe tesszük. Addig kevés olajon, lassú tűzön megpirítjuk a zsemlemorzsát.
3. Kezünkkel gombócokat formálunk a masszából és sós, forró vízben megfőzzük (kb. 10 perc alatt).
4. Ha megfőtt kiszedjük és a prézliben megforgatjuk.
5. Tejföllel és porcukorral tálaljuk.

Spagetti szénégetö módra

 * 25 dkg spagetti száraztészta
* 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
* 10 dkg szeletelt füstölt főtt bacon , kis kockákra vágva
* 10 dkg füstölt főtt tarja, kis kockákra vágva
* 2 dl tejszín
* 2 tojás sárgája
* só, őrölt színes bors ízlés szerint
* 1 tk oregánó
* 1 tk rozmaring
* késhegynyi szerecsendió
* néhány szál sáfrány
* 1/2 tk fehérbors
* 2 ek olívaolaj

A tálaláshoz:
* reszelt parmezán (vagy grana padano)

1. Bő sós vízben megfőzzük a spagetti tésztát, kedvünk szerinti állagúra.
2. Egy nagyobb serpenyőben, amibe később a tészta is bele fog férni, felhevítjük az olíva olajat, és beledobjuk a bacont.
3. Amikor a szalonna egy kissé átlátszó lesz, mármint a zsíros része, beleszórjuk mellé a vöröshagymát, sütjük 3-5 percig.
4. Ezután belerakjuk a füstölt főtt tarját, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, beleszórjuk a rozmaringot és az oregánót, és sütjük további 5-7 percig, s ha nem főtt még meg a tészta ez idáig, félrerakjuk.
5. A tejszínbe belerakjuk a sáfrányt, és a szerecsendiót, a fehérborsot, valamint a két tojássárgáját, és jól elkeverjük.
6. Amint a tészta kész, leszűrjük, hozzáadjuk a serpenyőben levő hagymás-szalonnás keverékhez, átforgatjuk, átsütjük, hogy a tészta is forró legyen. Ez 2-3 percet vesz igénybe.
7. Ezután a tojásos tejszínt ráöntjük az egészre, lendületes kavargatás közepette, és elzárjuk alatta a lángot. Kavarjuk még egy kicsit, 1-2 percig.
8. Adagonként tálaljuk, meghintve reszelt parmezánnal, vagy grana padanoval.

Citromos spagetti

 * 50 dkg spagetti
* 2-3 citrom leve
* 1 citrom reszelt héja
* 4-5 ek olívaolaj
* só
* 1 nagy csokor petrezselyem
* friss parmezán sajt
* 3-4 gerezd fokhagyma

1. A spagettit sós vízben "al denté-re" főzzük.
2. A fokhagymákat egy késsel enyhén kilapítjuk és egy nagy tálat alaposan kikenünk velük.
3. A citromok levét belenyomjuk a tálba (magok nélkül), hozzáadunk 4-5 evőkanál olíva olajat és az apróra vágott petrezselymet.
4. Belerakjuk a kifőtt tésztát, átforgatjuk.
5. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk. (Tálaláskor még egy kis olívaolajjal meglocsolhatjuk.)

Spagetti alla Sante

 * 50 dkg spagetti
* 20 dkg sárgarépa
* 10 dkg cukkíni
* fél dl olívaolaj
* 2 gerezd fokhagyma
* 15 dkg créme fraîche
* 1 ek konyak
* 1 avokádó
* 1 citrom
* só
* frissen őrölt bors
* 8-10 bazsalikom levél

1. A spagettit sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
2. A sárgarépát és a cukkínit vékony csíkokra vágjuk.
3. Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük, a húsát tálba nyomjuk, villával összetörjük.
4. Az olíva olajat előmelegítjük, a fokhagymát üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a répát, pár perc múlva a cukkínit.
5. Ressre pároljuk, rálöttyintjük a konyakot.
6. Hozzáadjuk a créme fraîche-t, sózzuk, borsot darálunk rá, jól elkeverjük.
7. Hozzáadjuk az összetört avokádó húst, kettőt keverünk és elzárjuk a lángot.
8. A tésztát a tányérokba, a mártást a tésztára merjük. Durván vágott bazsalikom levelekkel megszórjuk és citromhéjat reszelünk rá.

Zöldséges tészta

 * 50 dkg capellini tészta (spagetti és cérnametélt közötti vastagság)
* 2 dl főzőtejszín
* 20 dkg garnélarák páncél nélkül
* 20 dkg tintahal (karika)
* 1 cukkíni
* 15 dkg cukorborsóhüvely
* 3 gerezd fokhagyma
* 1/2 dl fehérbor
* 5-6 ek olívaolaj
* 3 újhagyma
* 2 ek sötét szójaszósz
* 1/2 cs petrezselyem
* 1/2 tk őrölt fehérbors

1. Feltesszük a tészta főzővizét melegedni.
2. A rákot és a tintahalat feldaraboljuk. A fokhagymát átpréseljük. Az újhagymát vékony karikára vágjuk.
3. A rákot és a tintahalat kevés olívaolajon pár perc alatt megsütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és az újhagymát, majd 1-2 percig tovább kevergetjük.
4. Hozzáöntjük a fehérbort, a szójaszószt, borssal és sóval ízesítjük.
5. Ezzel egy időben egy másik serpenyőben a cukkínit és a zöldborsóhüvelyt szintén megsütjük (nem kell 100 százalékosra). Sózzuk.
6. Ha kész, hozzákeverjük a rákhoz. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és a tejszínnel összeforraljuk.
7. Az időközben félpuhára megfőzött (al dente) tésztával jól összekeverjük és melegen tálaljuk.

Tejszínes-húsos penne

 * 60 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
* 4 gerezd fokhagyma
* 2 doboz főzőtejszín
* 1 púpozott ek liszt
* oregánó
* só
* vegeta
* 4 szelet bacon
* maréknyi olívabogyó
* 1/2 kg penne tészta

1. Apróra vágjuk a bacont és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, az olívabogyót és tovább pirítjuk. Kb 20 percig. Fűszerezzük.
2. Ha megpirult, a hús felöntjük a tejszínnel, amit előzőleg kb 3dl vízzel behabartunk (liszt+főzőlé).
3. Ha felforrt, akkor levehetjük a tűzről és kifőtt tésztával tálaljuk.

Rókagombás tagliatelle

Házi tésztához:
* 4 egész tojás
* 6 sárgája
* 500 g liszt
* 5 g só

Raguhoz:
* 300 g apró rókagomba
* 100 g koktélparadicsom
* 2 fej salotta hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 ág friss bazsalikom
* 30 g parmezán sajt
* 10 g fenyőmag
* olívaolaj

1. Keverőtálban kikeverem a tészta alapanyagait, majd 1 órát hagyom pihenni frissen tartó fóliában.
2. Kézi vagy gépi tésztagéppel fokozatosan finomra nyújtom (de nem túl vékonyra!).
3. Olívaolajon lepirítom a salotta hagymát, majd a fokhagymát (lassú lángon), és a fenyőmagot.
4. Hozzápirítom a gombát, a végén a koktélparadicsomot. A gomba pirítása max 4 perc! Ekkor még jól ropog!
5. A kifőtt tésztát hozzáadom a raghoz, ezzel együtt a bazsalikomot is.
6. Külön a parmezán sajtot.

Zsályás tészta erdei gombával

 * négy ág friss zsálya
* kemény juhsajt
* két evőkanál crème fraîche
* vargánya vagy más erdei gomba
* 1 fehér hagyma
* 1 dl fehérbor
* 3 gombolyag tagliatelle
* 1 gerezd fokhagyma
* olívaolaj

1. A fehér hagymát felaprítjuk, majd felhevített olívaolajban óvatosan megpirítjuk. Az olajba egy félbevágott fokhagymát is tegyünk (ezt később kidobjuk, mivel ha beleaprítanánk, erős íze elnyomná a zsályát és a gombát).
2. A szárított gombát még felhasználás előtt egy órára beáztatjuk, ezt követően az olajban rotyogó hagymához adhatjuk, néhány percen át sütjük.
3. Felöntjük egy deci fehérborral, és beledobáljuk az előzetesen kőmozsárban megdolgozott zsályaleveleket (a zsályának egész erős, húsos levelei vannak, érdemes kicsit meggyötörni, mielőtt a seprenyőbe tesszük), a bor alkoholtartalmát kifőzzük.
4. Ezután jöhet bele a crème fraîche, kis lángon még melegítjük egy ideig folyamatos keverés mellett.
5. A tésztát néhány percig főzzük, majd félkeményen a szószhoz adjuk, és abban puhítjuk még egy kis ideig.
6. A tányérra szedve részben reszelt, részben vékony szeletekre vágott juhsajtot teszünk a tetejére.


Kacsaragus spagetti

A raguhoz:
* 50 dkg kacsamell
* 5 db paradicsom
* 1 sárgarépa
* 1 fehérrépa
* fél zellergumó
* 1 fej vöröshagyma
* 2 ek triplán sűrített paradicsom
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 babérlevél
* 1 csokor kakukkfű
* 1 kk oregánó
* 1 kk rozmaring
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 3 ek olívaolaj
* só
* őrölt színes bors

A tésztához:
* 250 g száraztészta - spagetti a mi esetünkben

A tálaláshoz:
* parmezán sajt
 
1. Egy edényben felmelegítjük az olíva olajat, beledobjuk a felaprított kakukkfüvet, petrezselymet és a babérlevelet. Hozzáadjuk a kockákra vágott vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellergumót és a felaprított fokhagymát, és megfonnyasztjuk. Közben kavargatni kell, nehogy odakapjon.
2. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott kacsahúst, átsütjük.
3. Hozzáadjuk meghámozott és kis kockákra vágott paradicsomot, valamint a többi fűszert, a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedő alatt főzzük kb. 40 percig. Menet közben, ha nagyon lesülte a nedvességet, egy kis paradicsomlével, vagy vízzel felönthetjük, de egy dl-nél több nem kell hozzá.
4. Levesszük a fedőt, és így is főzzük még 10 percig, és kész.
5. Menet közben a tésztát is kifőzzük.
6. Tálaljuk, adagonként tésztát halmozunk a tányérra, rákanalazunk a raguból, és parmezánt reszelünk a tetejére ízlés szerint.

Folyami rákos tagliatelle

 * 1 adag házi tészta

Raguhoz:
* 400 g folyami rákhús
* 0,5 dl extra szűz olívaolaj
* 5 gerezd fokhagyma
* 1 köteg friss petrezselyem
* 2 egész citrom
* só
* bors
* 30 g vaj

1. A rákhúst citromos, enyhén sós vízben forráspontig viszem, majd leszűröm és lecsöpögtetem.
2. A vajat és az olíva olajat egy teflon serpenyőben felhevítem, a fokhagymákat mozsárban szétzúzom és lepirítom.
3. Átforgatom a rákhúst a vajas olívaolajban és megszórom friss finomra vágott petrezselyemmel.
4. A frissen lefőzött tésztát átforgatom a rákraguval és egy fél citromot facsarok rá.
Webhosting - Domén - VPS szerver - Szerverhosting