Lencse fözelék

* 50 dkg lencse
* 50-60 dkg füstölt hús
* 1 fej hagyma
* 2 ek finomliszt
* 4-5 ek étolaj
* 1 csapott ek pirospaprika
* 4 babérlevél
* só
* kevés ecet

1. A füstölt húst és a lencsét egy pár órára vízbe áztatjuk.
2. A füstölt húst vízben megfőzzük. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, kockákra vágjuk és félretesszük.
3. A levébe tesszük bele a lencsét, az apróra vágott hagymát és a babérlevelet. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt hús nem volt elég sós.
4. A lisztből, az olajból és a a pirospaprikából rántást készítünk. A forrásban lévő lencséhez adjuk.
5. A füstölt húst beledobjuk a főzelékbe.
6. Enyhén ecetesen tálaljuk.


Zöldbab fözelék

* 1/2 kg sárga hüvelyű zöldbab
* 2 kk só
* 80 g tejföl
* 1 tk liszt
* olívaolaj
* 1/2 közepes fej vöröshagyma
* 1 kk fűszerpaprika
* víz

1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra (kb. 2-2,5 cm) aprítjuk.
2. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával lehintjük és mehet bele a zöldbab.
3. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a babot. Sózzuk és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz.
4. A tejfölben elkeverjük a lisztet, a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is.


Paradicsomos káposzta

* 1/2 fej káposzta (kb. 80 dkg)
* 8 dl pardicsom lé /házi vagy 100 %-os ivólé /
* 1 fej vöröshagyma
* 1 1/2 tk só
* 3 tk cukor
* 3 púpozott ek liszt
* 1 púpozott ek zsír (vagy 3 evőkanál olaj

1. A káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára vágjuk.
2. A hagymát felkockázzuk.
3. A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a paradicsomlét,sózzuk, cukrozzuk.
4. Miután megpuhult a káposzta, berántjuk a főzeléket.
5. A rántáshoz a lisztet a zsírban zsemleszínűre pirítjuk. Hideg vízzel felengedjük és szűrőn keresztül a káposztához öntjük.
6. Folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik.


Krumplifözelék

* 1,5 kg krumpli
* 3 db erőleves kocka
* 4 db babérlevél
* 2 dl tejföl

1. Az apróra vágott krumplit feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
2. 3 db erőleves-kockát adunk hozzá és 4-5 db babérlevelet.
3. Nyílt lángon főzzük, míg fel nem forr.
4. Hozzáadjuk a tejfölt és a kisrugóssal homogenizáljuk, a krumpli harmadát a kisrugóssal összetörjük (kisrugós a képen), azzal sűrítjük a főzeléket.
5. Ennyi. Finom.

Zöldborsófözelék

* 500 g kifejtett zsenge zöldborsó (kb. 1 kg héjas)
* 3 ek olívaolaj
* 3 ek liszt
* 2 kk pirospaprika
* 100-150 ml tej
* ½ csokor petrezselyem
* 3 csipet só

1. A borsót az olajon megpároljuk, rászórjuk a finomra vágott petrezselymet és sóval ízesítjük.
2. Lehintjük liszttel és pirospaprikával, összeforgatjuk, majd felöntjük tejjel (körülbelüli mennyiséget adtam meg hozzá, attól függően, ki mennyire hígan vagy sűrűn szereti). Néha megkeverve, pár perc alatt összemelegítjük.


Zöldborsófözelék 2.

* 50 dkg mélyhűtött zöldborsó
* fél póréhagyma vagy 1 kicsi fej hagyma
* étolaj
* 1 cs petrezselyem
* 20 dkg kínai kel
* 15 dkg bacon szalonna
* 1 púpos ek liszt
* 1 kk pirospaprika
* só
* kevés őrölt bors

1. A bacont felaprítjuk és kevés olajon zsírjára sütjük.
2. A póréhagymát apróra vágjuk és a baconon megdinszteljük.
3. A kínai kelt vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, egy kevés vizet öntünk alá. Puhára pároljuk.
4. Hozzáadjuk a zöldborsót és kb. fél liter vizet, és 10 perc alatt ezt is puhára pároljuk. A legvégén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
5. Kevés olajból és a lisztből pirospaprikás rántást készítünk és berántjuk a főzeléket.


Sárgarépa fözelék

* 1 kg sárgarépa
* 3 dl tej
* 1 csokor petrezselyem
* 1 evőkanál finomliszt
* kevés olaj
* só
* vegeta

1. A répákat meghámozzuk és hasábokra vágjuk.
2. Kevés olajon megdinszteljük. Megsózzuk, vegetával ízesítjük.
3. Vizet öntünk alá (kb. 2 dl) és puhára főzzük. A végén belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
4. 3 dl tejből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk és a forrásban lévő főzelékhez keverjük.


Brokkoli fözelék

* 1 fej brokkoli
* 1 szem burgonya
* frissen reszelt szerecsendió
* só
* natúr joghurt
* rizsliszt

1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, a burgonyát megpucoljuk és felkockázzuk.
2. Sós vízben (amennyi éppen ellepi) elkezdjük főzni a burgonyát, majd ha már félig megfőtt beletesszük a brokkoli rózsákat és öntünk hozzá még vizet, majd az egészet puhára főzzük, végül leszűrjük (a főzővizet nem öntjük ki!) és összetörjük.
3. Kevés főzővizet adunk hozzá és natúr joghurtot, visszatesszük a tűzre, 1-2 percig tovább melegítjük. Fűszerezzük szerecsendióval, aztán ha nem elég sűrű 1-2 ek rizs liszttel besűrítjük.


Babfözelék

* 30 dkg száraz tarkabab
* 30 dkg füstölt oldalas
* 1 fej vöröshagyma
* 2 duci gerezd fokhagyma
* 1 tk só
* 3 púpos ek liszt
* 5 dkg zsír
* 2 ek tejföl

1. A babot előző este beáztatjuk.
2. A beáztatott babot és a füstölt oldalast kb 1,5 liter vízben feltesszük főni.
3. Beleteszünk 1 fej vöröshagymát egészben, amit később, mielőtt szétfőne eltávolítunk.
4. Hozzáadjuk a sót és a zúzott fokhagymát.
5. Amikor a bab és az oldalas is megfőtt (kb. 140 perc), kivesszük belőle a füstölt húst és berántjuk a főzeléket. (Rántáshoz: a lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítjuk, kb 3 dl hideg vízzel felengedjük és szűrőn keresztül hozzáöntjük a babhoz, amit közben állandóan kevergetünk.)
6. Belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk.


Sóskafözelék

* 400 g sóska
* 400 ml tej
* só
* 2 ek olaj
* 2 ek liszt

1. A sóskalevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk.
2. Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd leszűrjük, kezünkkel jól kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra összevagdossuk. A tej felével felöntjük kb. 10 percig főzzük, aztán berántjuk. (Rántás készítése: 2 ek lisztet világosbarnára pirítunk 2 ek olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.)


Kelkáposzta fözelék

* 1 db kisebb fej kelkáposzta
* 4 db közepes krumpli
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 tk őrölt köménymag
* 1/2 tk só
* 2 púpozott tk liszt

1. A kelkáposztát félbe vágjuk és kb. 1 cm széles csíkokra szeleteljük. A krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk.
2. A krumplit feltesszük főni, kb. 1/2 l vízben, a sóval és a köménymaggal.
3. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát és a fokhagymát és lefedve kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
4. A lisztet elkeverjük kb. 2 dl vízben és a kész főzeléket ezzel habarjuk be.


Kelkáposzta fözelék 2.

* 60 dkg kelkáposzta
* 30 dkg burgonya
* 2 mk köménymag
* 2 tk só
* 2 duci gerezd fokhagyma
* 2 mk őrölt bors
* 5 dkg zsír
* 3 púpos ek liszt
* 1 dl tejföl

1. A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, leveleire szedjük, megmossuk. Ujjnyi csíkokra vágjuk.
2. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra daraboljuk.
3. A kelkáposztát a burgonyával együtt feltesszük főni, annyi vízben, hogy éppen ellepje.
4. Beletesszük a sót, a köménymagot és a zúzott fokhagymát.
5. Kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
6. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítjuk, belekeverjük az őrölt borsot.
7. Hideg vízzel felengedjük és állandó kevergetés közben berántjuk a főzeléket, majd belekeverjük a tejfölt és felforraljuk.


Csicseriborsó fözelék zellerrel

* 1 bögre csicseriborsó
* 1 db közepes zeller
* 3 dl kecske joghurt
* 2 ek liszt
* 1 tk só
* 1 db babérlevél
* 1/2 cs petrezselyemzöld

1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztattam, majd annyi vízben tettem fel főzni, ami éppen csak ellepte. Sóval és a babérlevéllel ízesítettem, és kb. 15 perc alatt lassú tűzön "majdnem" puhára főztem.
2. Közben meghámoztam a zellert és 0,5x0,5 cm-es kockákra felvágtam.
Amikor a borsó már "majdnem" puha, belekevertem a zellerkockákat és együtt főztem tovább.
3. A lisztet csomómentesen elkevertem a kecske joghurtban - azért célszerű ezt használni, mert kissé savanykás ízt ad a főzeléknek - és ezzel a habarással besűrítettem a főzeléket.
Csak addig főztem együtt, amíg épphogy felbugyogott - de tálalásig legalább 10 percet pihentettem még, hogy a lisztszemcsék megpuhuljanak és megszívják magukat folyadékkal.
4. Ha van otthon petrezselyemzöld - ami nálam épp nem akadt -, akkor finomra vágva belekeverhetjük a főzés végén.


Spenót á la nagymama

 * 500 g zsenge spenótlevél
* 4 csapott ek liszt
* 0,5 dl olaj
* 0,7 l tej
* 1/2 tk só
* 1/2 tk majoránna
* 1/2 tk pirospaprika
* 2 gerezd fokhagyma
* 250 g szikkadt fehér kenyér

1. A spenótlevelet bő vízben alaposan megmossuk, majd kevés forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt megpároljuk. Ha kicsit hűlt, a vízzel együtt össze turmixszoljuk.
2. Az olajból és a lisztből fehér rántást készítünk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, majoránnát és a paprikát, majd felengedjük fél liter hideg tejjel. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd belekeverjük az össze turmixolt spenótot. Sózzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük.
3. Eközben a kenyeret felszeleteljük, és a maradék tejben megáztatjuk. Ha már átázott villával jól összetörjük, pépesítjük, és a tűzről levett spenóthoz keverjük. Ilyenkor már nem szabad főzni!
4. Forrón tálaljuk.


Tökfözelék

* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 kisméretű tök
* 1 csokor kapor
* ½ ek liszt
* ½ tk pirospaprika
* só
* 1/2 ek
* ½ - 1 tk cukor
* tejföl
* olaj

1. A tököt megtisztítjuk, majd legyaluljuk. Egy tálba tesszük és megsózzuk, és az ecettel meglocsoljuk. Kb. 20 percig állni hagyjuk, majd a levétől kifacsarjuk.
2. A hagymát apró kockára vágjuk, és egy lábasban olajon megfuttatjuk. A liszttel berántjuk, majd a tűzről levéve a paprikát belekeverjük, kevés vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a tököt és a kaprot, aminek egy részét apróra vágtunk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tököt. A tök kb. 15 perc alatt megfő, de mielőtt kész, a cukrot keverjük bele és kóstoljuk meg. Ha kell sózzuk meg.
3. Tejföllel tálaljuk.


Zölbabfözelék 2.

* 0,5 kg sárga hüvelyű zöldbab
* 1 fej vöröshagyma
* 3 közepes krumpli
* 2 kk só
* 1 kk őröltbors
* 1 kk őrölt kömény
* 2 db babérlevél
* 1 tk pirospaprika
* 3 ek zsír (vagy olaj)
* 3-4 ek tejföl

rántáshoz
* 3 ek olaj
* 2 ek liszt

1. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra, a krumplit kis kockára, a hagymát apróra vágjuk.
2. Kevés zsiradékon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pici sóval, ráöntünk kb. 0,5 dl vizet és ismét zsírjára sütjük.
3. Megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, köménnyel, majd felöntjük vízzel, ebbe a lébe tesszük bele a felaprított zöldbabot, krumplit, babért és sót. Annyi víz legyen rajta, hogy ellepje a zöldségeket.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, világos rántást készítünk és besűrítjük vele az ételt.
5. Ha szükséges után fűszerezzük, majd belekeverünk 3-4 evőkanálnyi tejfölt. Ezután már csak 5 percig főzzük.


Sárgaborsó fözelék

* 50 dkg sárgaborsó (felezett)
* 30 dkg füstölt oldalas
* 1 fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 tk só
* 5 dkg zsír
* 3 ek liszt
* 2 ek tejföl

1. A sárgaborsót előző este hideg vízbe beáztatjuk.
2. Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
3. A beáztatott borsót és a füstölt oldalast kb. 1,5 l vízben feltesszük főni.
4. A vöröshagymát megfosztjuk a héjától, és egészben a borsóhoz adjuk. Később, mielőtt szétfőne, eltávolítjuk.
5. A fokhagymát szétzúzzuk, és szintén a borsóhoz keverjük, valamint a sót is hozzáadjuk. Vigyázzunk, mert ha az oldalas nagyon sós, lehet, hogy nem kell a főzelékbe só.
6. Kb. 2 óra hosszáig főzzük, közben többször kevergetjük, mert ahogy kezd szétfőni, könnyen odaéghet.
7. Amikor a borsó teljesen szétfőtt, és az oldalas is megpuhult, berántjuk a főzeléket.
8. Rántáshoz a zsíron a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, és kb. 4 dl hideg vízzel felengedjük, és szűrőn keresztül hozzákeverjük a főzelékhez.
9. 2 ek tejfölt belekeverünk, és egyet forralunk rajta.


Finomfözelék

Főzelékhez:
* 0,5 kg burgonya
* 2-3 szál sárgarépa
* 20 dkg zöldborsó
* 1 kisebb vöröshagyma
* 1 ek olaj
* 1 kk pirospaprika
* só
* 2 dl tejföl
* 2 ek liszt
* tej

Feltéthez:
* 1 kg lapocka
* só
* bors
* pár gerezd fokhagyma
* kevés olaj

Feltét elkészítése:
1. A lapockát megmossuk, és besózzuk.
2. Sütőedénybe tesszük, kevés olajat öntünk alá.
3. Megszórjuk kevés borssal, és pár gerezd apróra vágott fokhagymával.
4. Aláöntünk 0,5 l vizet, alufóliával betakarjuk, és a sütőbe tesszük.
5. 1,5 óra alatt puhára sütjük.
6. Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és kicsit pirosra sütjük.

Főzelék elkészítése:
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk.
2. Az olajon megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát.
3. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót.
4. Kicsit megforgatjuk, és felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük sóval.
5. Kicsit forraljuk, kb. negyedórát, és hozzáadjuk a szintén kockára vágott burgonyát.
6. Felöntjük vízzel, után sózzuk, és puhára főzzük.
7. A tejfölben elkeverjük a lisztet. A levéből veszünk ki, és hozzákeverjük.
8. Beleöntjük a habarást, elkeverjük, és kiforraljuk. Ha sűrű, kicsi tejet öntünk hozzá.
9. Szeletelt sült hússal tálaljuk.


Könnyü nyári finom fözelék

* 3 nagyobb sárgarépa
* 4-5 közepes fehérrépa
* 25 dkg zsenge zöldborsó
* 1 dl tejszín
* 1 csokor petrezselyem
* 1 db (bio) zöldségleveskocka
* 1 ek szárított zöldség keverék
* 2 ek (köles)liszt (én köles lisztet használok, így glutén mentes és csomómentes)
* kevés olívaolaj
* só
* őrölt bors

1. Kevés olívaolajon, kb. 1dl vízzel feltesszük a vékonyra szeletelt répákat és a zöldborsót párolódni. Hozzáadjuk a leveskockát és a szárított zöldségkeveréket. Kb. 5-6 percig fedő alatt finoman pároljuk.
2. Felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket épp ellepje, ízlés szerint sózzuk és puhára főzzük.
3. A végén a tejszínben csomómentesen elkevert liszttel besűrítjük, ízlés szerint borsozzuk, és beleszórjuk a felaprított petrezselymet.
4. Fedő alatt még nagyon lassú tűzön 2-3 percig rotyogtatjuk.


Sárgarépa fözelék 2.

* 1 kg sárgarépa
* 1 kis fej hagyma
* 4 gerezd fokhagyma
* 3 ek olaj
* 2 dl húsleves (leveskockával helyettesíthető)
* 1 kis csokor petrezselyem
* 1 kis csokor zeller zöld
* 2 kk liszt
* 2 dl tej
* só
* bors

1. A megtisztított sárgarépát káposztareszelőn lereszeljük, a hagymát, fokhagymát apróra összevágjuk, a répával összekeverjük, forró olajon megforgatjuk.
2. Húslevessel felöntjük, az apróra vágott petrezselyemmel és a szintén apróra vágott zeller zöld felével meghintjük, puhára pároljuk.
3. Lehúzzuk a lángról, előbb egyik kk liszttel fátyolszerűen meghintjük, elkeverjük, majd a másik kk liszttel is meghintjük, keverjük (stauboljuk).
4. Felengedjük tejjel, ha kell, utána sózzuk, összeforraljuk.
5. Meghintjük a zeller zöld másik felével, a borsot tekintettel a gyerekekre nem főzzük bele, aki akarja, maga darálja frissen a tányérjába.


Paradicsomos húsgombóc

* 0,5 kg darált hús (sertés comb)
* 1,5 kg paradicsom
* 80 g reszelt sajt (kemény)
* 50 g zsemlemorzsa
* 50 g mortadella
* 1 tojás
* 1 nagy vöröshagyma
* 60 ml tej
* friss bazsalikom
* friss petrezselyem
* só
* bors
* olaj

1. A paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd onnan kivéve lehúzzuk a bőrét. A paradicsomot összevágjuk és az apróra vágott hagymával, és a bazsalikom egy részével összefőzzük kb. 30 perc alatt.
2. Amíg a paradicsom fő, addig összedolgozzuk a húst az apróra vágott mortadellával, a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval, a borssal, valamint az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. Amikor összedolgozzuk a húst, a tejet is adjuk hozzá, hogy lágyabb legyen. Formázzunk kb. 3 cm átmérőjű kis golyókat a húsból, és forró olajban süssük ki.
3. A megfőtt paradicsomszószt turmixszoljuk össze, majd egy lábasban 10 perc alatt főzzük össze a húsgombócokkal. Utána tálalhatjuk is.


Paradicsomos húsgombóc 2.

* 60 dkg darált hús
* 15 dkg rizs (nyersen mérve)
* 2 tojás
* 1,7 l paradicsomlé
* cukor (vagy édesítő) ízlés szerint
* 1 tk só
* 1-1 tk bors
* 1 ek pirospaprika
* 6 dkg liszt

1. A húst a rizzsel, tojással és fűszerekkel összekeverjük és nem túl nagy gombócokat formázunk belőle.
2. A paradicsomlevet felforraljuk, édesítjük és beletesszük a gombócokat.
3. Kb. 20 perc után egyet kiveszünk, szétvágjuk és megnézzük megfőtt-e a közepe.
4. Miután elkészült, kevés paradicsomléből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük az ételt.
5. Ha nem elég sűrű a szósz további liszt hozzáadásával sűríthetjük.


Chilis bab

- 50 dkg darált hús
- 30 dkg bab
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl étolaj
- 1 doboz kukorica konzerv
- 2 dl paradicsomlé
- 10 dkg apróra vágott zöldpaprika
- só
- pirospaprika
- őrölt bors
- oregano
- kakukkfű
- chili paprika

A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.

Chilis bab 2.

* 2 db chilis bab konzerv
* 1 db kukorica konzerv
* 1 db nagy méretű vöröshagyma
* 2 db kicsi babérlevél
* só
* bors
* őrölt kömény
* majoránna
* erős pirospaprika
* erős Pista
* olaj

1. A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben olajon megdinszteljük.
2. Hozzá önjük a chilis babot, majd első rotyogásig felforraljuk, ezután hozzá tesszük a kukoricát, amiről előzőleg leöntöttük a levet.
3. Majd ezt is összeforraljuk, és hozzátesszük a két babérlevelet, hogy az is egy kicsit megpuhuljon.
4. A fűszerezést mindenki fantáziájára bízom, ha csípős chilis babot akarunk használjuk erős pistát és erős pirospaprikát, érdemes minden fűszer elkeverése után megkóstolni.
5. Miután kedvünkre fűszereztük, tálalhatjuk.
Webhosting - Domén - VPS szerver - Szerverhosting