Pongyolás virsli

- 10 db virsli
- 1 cs leveles tészta
- 1 tojás
- sajt
- szezámmag


1. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát. 10 db 2-3 cm széles csíkot vágunk belőle. A tésztaszalagokat kisebb átfedéssel, spirálosan rátekerjük a virslire.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Villával felvert tojással megkenjük a tetejüket. Megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal.
3. Előmelegített sütőben, 200 fokon pirosra sütjük.


Mini virslis bucik

A tésztához:
- 50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
- 1 egész tojás
- 1 dl kefir vagy joghurt
- 1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
- 5 dkg vaj
- 1, 5 kk só
- 1, 5 kk cukor
- késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek. 10 %-os ecet)
- 1/3 cs. friss élesztő
- a tetejükre lehet szezám- vagy lenmagot szórni (ez elhagyható)

A töltelékhez:
- 3 db virsli apró darabokra vágva

A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- kevés víz


1. A hozzávalókból a kenyérsütő gépben tésztát dagasztunk (kézzel is lehet dagasztani és kelesztő tálban keleszteni).
2. Amikor a tészta megkelt, négyfelé szedjük, téglalappá nyújtjuk a darabokat, ezekre fektetjük az előzőleg felaprított virsli darabokat. Majd a tésztát feltekerjük, a széleit lenyomkodjuk, és feldaraboljuk "virslinként". A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
3. A feltekert tészták tetejét mélyen (a virslivel együtt) bevágjuk.
4. Még 30 percig hagyjuk a tepsiben kelni, majd vizezett tojássárgájával megkenjük, és 175 fokon addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.


Házi pizza

A tésztához:
o 40 dkg liszt
o 1,8 dl víz
o 2 dkg élesztő
o 3 ek. olaj
o pici só
o pici cukor
o 1 ek oreganó
o 1 ek bazsalikom

A paradicsomos szószhoz:
o 1 flakon pizza krém
o ketchup
o 1 ek mustár
o egy nagyobb gerezd fokhagyma
o 1 kk. oreganó
o 1 kk. bazsalikom

A feltéthez:
o 15 dkg sonka
o ananász
o 15 dkg sajt

Az élesztőt a vízben felfuttatom. Miután felfutott, beleöntöm a lisztbe, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem és tésztává gyúrom.
A tetejét megkenem olajjal, és letakarva meleg helyen kb. 20 percig kelesztem.
Ha megkelt én már nem gyúrom át, hanem már teszem is a tepsibe amit olajjal kikentem.
Ezt követően rákenem a paradicsomos szószt, és azt teszek a pizzára amit a család szeretne.
Én általában sonkát és ananászt teszek rá (hawaii pizza).
Előmelegített sütőbe teszem és kb. 10-20 percig sütöm.
Nekem akkor szokott jó lenni ha az alja már foltokban világosbarnás.
Mikor már majdnem kész kiveszem, ráreszelem a sajtot, visszateszem, még addig hogy a sajt megolvadjon a pizza tetején és már kész is.


Tejszínes pogácsa

Hozzávalók :
o 50 dkg liszt
o 25 dkg margarin
o 2 dl tejszín
o 1 tojássárgája
o 1 csapott evőkanál só
o 3 cl tej
o pici cukor az élesztő

felfuttatásához
o 2,5 dkg élesztő
o 1 egész tojás a tetejét megkenni

A 3 cl tejben az élesztőt felfuttatom, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom, és 5 órára a hűtőbe teszem.
A hűtőben töltött idő rövidebb nem lehet, de hosszabb igen.
A hűtés után a tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtom, és a legkisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom.
A tetejét felvert tojással lekenem és 15 percet pihentem, majd utána előmelegített sütőben, mérséklet hőmérsékletem megsütöm.


Szakállas pogácsa

A tésztához:
o 6 dkg reszelt sajt
o 1 tojássárgája
o 2 evőkanál tejföl
o 20 dkg liszt
o 12 dkg vaj vagy sütőmargarin
o pici só
o 1 egész tojás a tésztát lekenni

A töltelékhez:
o 1/2 tömlős natúr krémsajt
o 2 evőkanál tejföl
o 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
o reszelt sajt

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 1 mm vastagágúra kinyújtom és a legkisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom.
Tepsibe rakom, a tetejét felvert tojással lekenem és előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon megsütöm.
A töltelékhez valókat simára keverem, majd két kis korongot összeragasztok, és a ragasztás mentén reszelt sajtba forgatom, megadva ezzel a szakállát.


Pizzás csigák

o sonka
o pizza krém
o 5 dkg élesztő
o 1 dl tej
o 1 csipet só
o 2 ek cukor
o 1 dl étolaj
o 1 doboz kefir
o 2 tojás
o 70 dkg liszt
o sajt

1 dl tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, 2 egész tojást, egy doboz kefirt, 1 dl étolajat összekeverjük és hozzáöntjük az élesztős tejet.
Összedolgozzuk, és egy óráig kelesztjük.
Ha megkelt, 4 részre osztjuk a tálban.
Egy kis cipót kiveszünk, kézzel megfelezünk és kinyújtjuk mindkettőt azonos méretre.
Az egyik lapot megkenjük a pizza krémmel, rászórjuk az apróra vágott sonkát.
A megkent lapot befedjük a másikkal és 12 cikkre vágjuk, majd feltekerjük a szélétől kezdve.
Megkenjük tojással és rászórunk reszelt sajtot.


Sajtos csavart

A tésztához:
o 3 dl finomliszt
o 4 dl reszelt sajt
o 1 mokkás k só
o 0,5 dl hideg víz
o 20 dkg Rama Sütőmargarin

A nyújtáshoz:
o liszt

A lekenéshez:
o 1 tojás

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk.
A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg vízzel összegyúrjuk.
Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 1 órán át pihentetjük.
2. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságú, 40 cm hosszú téglalappá nyújtjuk.
Lisztbe mártott derelyevágóval (esetleg késsel) a tésztából hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 cm-es darabokra felvágunk.
3. Az így kapott kis lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig sütjük.


Tejfölös pogácsa

* 30 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 1 kk só
* 1 pohár 12%-os tejföl (175 g)
* 1 tojássárgája (a pogácsák megkenéséhez)
* földimogyoró

1. A hozzávalókat fakanállal vagy robotgéppel összedolgozzuk, egy éjszakán át lefedve a hűtőben pihentetjük.
2. A tésztát másnap háromszor egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk. Negyedszerre 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti méretűre szaggatjuk.
3. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket tojássárgájával megkenjük, egy-egy mogyorót teszünk mindegyikre (elhagyható), és előmelegített sütőbe (190 ºC, alul-felül állás) tesszük. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Tepertös pogácsa

* 15 dkg tepertő (ledarálva)
* 25 dkg liszt
* 2 dkg vaj
* 2,5 dkg élesztő
* 1 dl tej
* 1 tk cukor
* 1 tojás sárgája
* 1 ek tejföl
* 1,5 tk só

kenéshez

* 1 tojás

1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a darált tepertőt, a tojás sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
3. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük a tésztát.
4. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket tojással.
6. 220 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. (Egy gáz tepsinyi pogácsa lesz belőle.)

Kolbászos pogácsa

* 1 kg liszt (120 db lesz belőle, ne gondold, hogy sok!)
* 1 evőkanál cukor
* 5 dkg élesztő
* 12 db édesítő tabletta (én Süssina-t használok)
* 10 dkg vaj
* 3 tojás
* 1 mokkáskanál só
* kb. 8 dl tej (a liszt minőségének függvényében)
* 5 szál félszáraz, csípős kolbász

1. A foszlós kalácsnál részletesen leírtam a kalács-tészta készítés fortélyait.
2. Itt - a mennyiségekre ügyelve - ugyanúgy dolgozunk egészen a dagasztásig. A tésztához 1 tojás kell, a másik kettő a kenéshez kell majd.
3. 4 cipót formálunk, liszttel megszórva, letakarva kelesztjük a cipókat.
4. Amíg a cipók kelnek, langyos vízzel öblítjük a kolbászt, lehúzzuk a héját, felkarikázzuk.
5. Amikor másfélszeresére keltek a cipók, vesszük az elsőt, hurkát formálunk belőle.
6. A hurkából szeleteket vágunk.
7. Egy-egy szelet tésztát lazán kinyújtva a közepébe helyezünk egy karika kolbászt és hézagmentesen becsomagoljuk.
8. Peremes tepsiben, nem túl közel, egymás mellé helyezzük a kerek kis csomagokat.
9. Kelni hagyjuk (25 fok - el ne felejtsük!), közben folytatjuk tovább a többi cipóval.
10. Felvert tojással megkenjük, 15 pecig még pihentetjük.
11. Forró sütőbe tesszük, majd 5 perc után takarékra véve pirosra sütjük.
12. A sütőből kivéve, tálalókanállal azonnal mádik edénybe (hideg helyre: fazékba vagy másik tepsibe) kotorjuk a pogácsákat. (Ehhez az adaghoz 4 tepsi kell, parti adag, gyorsan fogy!)

Omlós vajas pogácsa

* 25 dkg liszt
* 12,5 dkg margarin
* 2 tojás
* 2 evőkanál tejföl
* 1,5 dkg élesztő
* fél deci tej
* 1,5 kk cukor
* 1,5 kk só
* reszelt sajt

kenéshez
* 1 tojás

1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint.
2. A langyos tejbe beletesszük az élesztőt.
3. A tojást és a tejfölt elkeverjük, cukrot és sót (kóstolgatni kell, ne legyen túl sós, de azért érződjön) teszünk bele.
4. A masszát belekeverjük a lisztes részbe, majd az élesztős tej is jöhet hozzá. Először elég ragadós, de ez később elmúlik!
5. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kb. negyed órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A nyújtást fél óránként még háromszor meg kell ismételni. Közben a tészta egyre emberibb formát önt, a negyedik nyújtásnál már abszolút szaggatható.
6. Ekkor kb. 1 centi vastagra nyújtjuk, közepes szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.
7. Forró sütőben, lassan sütjük.

Burgonyás pogácsa

* 25 dkg liszt
* 10 dkg margarin
* 10 dkg főtt, áttört burgonya
* 2 tojás
* 2 dkg élesztő
* 1 tk só

szóráshoz
* köménymag
* szezámmag

1. A lisztet összegyúrjuk a margarinnal és a tört burgonyával, sózzuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és összedolgozzuk a tésztát a tojás sárgákkal. Egy óra hosszat pihentetjük meleg helyen.
2. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és tetszőleges méretű pogácsákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és tetejüket tojásfehérjével megkenjük. Felét köménymaggal, másik felét szezámmaggal szórjuk meg.
3. 220 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) 15 percig, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra és további kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Krumplis pogácsa

* 500 g krumpli
* 50 g vaj
* 1 egész tojás
* 100 g liszt
* 50 g reszelt sajt (elhagyható)
* 1 tk só
* 1/2 cs sütőpor

sütéshez
* olaj

1. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a héját és még melegen krumplinyomón átnyomjuk. (Ha nincs krumplinyomónk, akkor lereszeljük.)
2. A langyos krumplit megsózzuk és belekeverjük a puha vajat, a sajtot és a tojást. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és lágy tésztát gyúrunk belőle.
3. Lisztezett gyúródeszkán kb. 3-4 mm-es vastagságúra sodorjuk. Késsel berácsozzuk a tetejét és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztadarabokat újra összegyúrjuk, sodorjuk és szaggatjuk, amíg el nem fogy.)
4. Egy serpenyőben kb. 2 cm magasságban olajt melegítünk. Ha már forró, beletesszük a pogácsákat és mindkét oldalukat kb. 2-3 perc alatt arany barnára sütjük. Szalvétára szedjük ki, hogy az olajt felitassuk róla.


Sajtos pogácsa

* 500 g liszt (lehet felesben fehér és teljes kiőrlésű liszt)
* 250 g Rama margarin
* 3 db natúr ömlesztett sajt (pl. Mackó sajt)
* 1 db egész tojás
* 1 dl tejben felfuttatott 20 g élesztő (vagy 1 cs szalalkáli)
* 1 tk só
* 200 g reszelt sajt
* tojás a kenéshez

1. A lisztet elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk benne a margarint és az ömlesztett sajtot.
2. Közben a tejet meglangyosítjuk és egy csipet cukrot keverünk bele. Ebben futtatjuk fel az élesztőt, vagy a szalalkálit.
3. A lisztbe beleütjük az egész tojást és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk.
4. Kb. fél órát pihentetjük hideg helyen és utána fél centiméteresre sodorjuk és szaggatjuk.
Ha szalalkálival készítjük, akkor elég 2-3 mm-esre sodorni, mert sütés közben szépen megemelkedik. Ilyenkor általában derelyevágóval rudakat vágunk belőle.
5. A tetejét megkenjük tojással és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
6. 200 C-os előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Sajtos perec

* 30 dkg liszt
* 13 dkg reszelt sajt
* 15 dkg margarin
* 1 tojássárgája
* 85 g 20 %-os tejföl
* 1,5 tk só
* 1 kk szódabikarbóna

tetejére
* 1 tojás
* 5 dkg reszelt sajt

1. A lisztet a sóval és a szódabikarbónával elkeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk.
2. Az összes hozzávalót a lisztes keverékhez hozzáadva tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva a hűtőbe pihentetjük kb. 30 percet.
3. Két részletben 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 6 centiméteres perec kiszúróval (amit minden egyes alkalommal lisztbe mártunk) perceket gyártunk.
4. A pereceket megkenegetjük a felvert tojással, majd megszórjuk a sajttal.
5. sütőpapírral bélelt tepsire téve 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 15 perc alatt). (Kb. 3 gáz tepsinyi lesz belőle.)

Sajtos tekercs

Tésztához
* 50 dkg finomliszt
* 25 dkg margarin
* 1 pohár tejföl (20%)
* 2 tojás sárgája
* 1 kk só
* fél sütőpor
* köménymag

Töltelékhez
* 20 dkg vaj
* 25 dkg reszelt sajt
* só

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgát, a sütőport és a sót. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk.
2. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, és belekeverjük a reszelt sajtot és a csipet sót.
3. A tésztát négybe vágjuk, és a negyedeket kilisztezett deszkán egyenként 2 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
4. A téglalapformára nyújtott tésztát megkenjük kenőtoll és villa segítségével a vajas sajtos masszával, és utána a tésztát feltekercseljük. A tekercseket fóliába tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
5. Másnap a tésztát felcikkezzük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, köménymaggal megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon 20-25 percig sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje.

Sonkás kifli

Töltelékhez:
* 250 g főtt sonka
* 200 g trappista vagy edami sajt
* 100 g ecetes uborka
* 3 ek tejföl
* 1 tk mustár
* só
* bors

Díszítéshez:
* szezámmag
* köménymag

1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajt és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.
3. A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, két cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 12 cikkelyre vágjuk. A cikkek külső harmadára halmozzuk a tölteléket (mindenhová egyenlő mennyiséget) és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távolságra, mert növekedni fognak.
5. Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.
6. Tojássárgájával megkenjük a kifliket, az egyik tepsiben lévőket szezámmaggal, a másikban lévőket köménymaggal szórjuk meg. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 25 perc/tepsi).

Húsos hasé

* 300 g darált marhahús
* 1 csomag leveles tészta
* 1/2 vöröshagyma
* só
* frissen őrölt bors
* 1 tk dijoni mustár
* 3 ek olívaolaj

tetejére
* 1 tojás
* reszelt sajt (ízlés szerint)

1. A felaprított vöröshagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, erősebbre vesszük a lángot és hozzáadjuk a marhahúst.
2. Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a húst.
3. A csomagolásából kihajtogatott leveles tésztát hat egyenlő téglalapra vágjuk, a húsos tölteléket igazságosan elosztva a közepükre halmozzuk és feltekerjük a tésztalapokat.
4. Sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelt tepsire helyezzük a hasékat. Tetejüket megkenjük tojással, meghintjük egy kevés reszelt sajttal és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe (légkeverésen) 15-20 percre.


Tonhalas empanadas

Tésztához:
* 200 g liszt
* 35 g szobahőmérsékletű vaj
* 1,5 tojás
* 30 ml fehérbor
* só

Tonhalkrémhez:
* 2 x 160 grammos tonhalkonzerv
* 1 kisebb fej vöröshagyma
* 15 szem fekete olajbogyó
* 2 ek tejföl
* 70 ml főzőtejszín
* 1 ek extra szűz olívaolaj

1. Az átszitált lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben.
2. Egy tojást a borral elkeverünk, és a morzsás állagú liszthez dolgozzuk. Amikor tésztává állt, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük 30 percen át.
3. Közben elkészítjük a tonhalkrémet: a felaprított vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. A tonhalat a konzervekből tálba tesszük, majd hozzáadjuk a hagymát, a tejszínt, a tejfölt, és az apróra vágott olajbogyót. Alaposan összekeverjük.
4. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk és 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokra egy evőkanálnyi tonhalkrémet halmozunk, majd szélüket kissé bevizezzük és félbehajtva a tésztát, szélüket összenyomjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, fél tojást felhasználva megkenegetjük az empanadasainkat. 190 ºC-ra előmelegített sütőben (légkeveréses üzemmódban) 30 perc alatt arany barnára sülnek.

Sonkás csiga

tésztához
* 25 dkg liszt
* 1 dkg friss élesztő
* 0,5 dl langyos tej
* 1/2 tk cukor
* 0,8 dl víz
* 0,5 dl olívaolaj
* 1 csapott tk só

töltelékhez
* kb. 15 dkg húsvéti sonka
* 1,75 dl tejföl (20 %-os)
* fél fej vöröshagyma
* 1 ek vaj
* 1 ek olívaolaj
* maréknyi reszelt sajt
* 1 kk frissen őrölt fekete bors

1. Az elmorzsolt élesztőt a langyos, cukros tejben pár perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vizet, az olajat és felfutott élesztőt.
3. Kézzel, szerencsésebb esetben pedig a robotgép dagasztókarjának segítségével, hólyagosra gyúrjuk/ dagasztjuk.
4. Langyos helyre téve, letakarva, megkelesztjük a tésztát (kb. 1 óra alatt).
5. Közben a tölteléket is elkészítjük: az apróra vágott hagymát a vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük.
6. A sonkát ledaráljuk, belekeverjük a dinsztelt hagymát és a tejfölt. Borssal ízesítjük.
7. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk (téglalap alakúra, már amennyire tudjuk...).
8. A széleket 1 centi sávban üresen hagyva megkenjük a tésztát a sonkakrémmel. Ráhintjük a reszelt sajtot.
9. Hosszanti irányban feltekerjük, a tekercsből két centi vastag csigákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé.
10. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra- 35 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Túrós kifli

tésztához
* 25 dkg túró
* 20 dkg hideg vaj
* 26 dkg liszt
* 1 tk só

töltelékhez
* 10 dkg gouda sajt , lereszelve
* 1 tojás sárga
* 1 ek olívaolaj

tetejére
* 1 tojássárga
* 1 tk egész mák
* 1 tk szezámmag

1. A tésztához valókat robotgéppel vagy kézzel összedolgozzuk.
2. A tészta bucit Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
3. A pihentetési idő leteltével vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát, és 10 x 10 cm-es négyzeteket vágunk belőle (kb. 16 db lesz belőle).
4. Mindegyiket megkenjük az olívaolajjal elkevert tojás sárgával, egyenlően elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot úgy, hogy a széleket minden irányban szabadon hagyjuk.
5. Az egyik sarokból indulva feltekerjük a négyzeteket, és kifli alakúra hajlítjuk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük a kifliket, végül megkenjük a tojás sárgával, amibe előzetesen belekevertük a mákot és a szezámmagot.
7. Légkeverésen 180 fokra állított sütőben 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Sajtos keksz

tésztához
* 45 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 10 dkg reszelt sajt (trappista jellegű)
* 2 tk só
* 2 ek tejföl

kenéshez, szóráshoz
* 1 tojás
* 10 dkg reszelt sajt

1. A tésztának valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (2 mm) kinyújtjuk. (Én két részletben szoktam kinyújtani, mert úgy kényelmesen elfér a nyújtódeszkán.)
2. A tésztát megkenjük a kissé felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. Derelyevágóval vagy késsel rombusz alakúra felvágjuk (tetszőleges méretűre, de körülbelül egyformák legyenek).
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, legalább 20 percet pihentetjük, aztán sütjük (200 fokon) előmelegített sütőben, szép rózsaszínre. Nagyon gyorsan sül: az első tepsi kb. 15 perc alatt, a második már 10 perc alatt kész. (Kb. 4 gáz tepsinyi lesz belőle.)

Pizzás csiga

Tészta:
* 5,5 dl tej
* 1 mk. cukor
* 5 dkg élesztő
* 2 ek. olívaolaj
* 1 kg liszt
* 1 púpos tk. só

Pizza krém:
* 1 fej hagyma
* pici olaj
* 1 ü. sűrített paradicsom
* só
* 1 mk. cukor
* oregano

1. Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
3. Miután az élesztőm szépen felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajt, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
4. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
5. Addig elkészítem a paradicsommártást: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
6. A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem paradicsommártással, csíkokra vágom és egyenként feltekerem.
7. Vajjal kikent tepsibe teszem nem túl szorosan, mert még híznak a csiguszok.
8. Tojás sárgával megkenem, 1 órát kelesztem.
9. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 percig sütöm.


Gázkeksz

* 1/2 kg liszt
* 25 dkg margarin
* 2 tojás
* 1 csomag sütőpor
* 2 tk só
* 2 tk köménymag
* 1/2 dl tej

1. Az összes hozzávalót összegyúrjuk.
2. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk.
3. A sütőformát a gázon felforrósítjuk és egyszerre két gombócot belehelyezünk, majd a sütőt összecsukjuk. Így a gombócok korong formára lapulnak. Megsütjük a korongok egyik, majd a sütőformát megfordítva a másik oldalát (ez kb 10-10 másodperc).
4. A megsült korongokat kivesszük és behelyezzük az új gombócokat. És ezt ismételjük, amíg a gombócok el nem fogynak.

Sós rudacskák

* 28 dkg liszt
* 18 dkg vaj
* 2 ek tejföl
* 2 tojás sárgája
* 1,5 tk só

kenéshez
* 1 egész tojás

szóráshoz
* 5 dkg reszelt sajt

1. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a tojás sárgákat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
2. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert egész tojással és rászórjuk a reszelt sajtot.
3. Derelyevágóval kb. 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
5. 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Köménymagos rudacskák

* 30 dkg liszt
* 22 dkg margarin
* 5 dkg zsír
* 1/2 cs élesztő
* 1 tojássárgája
* 1,5 tk só
* 1/2 dl tej
* 1 kk cukor
* köménymag
* 1 tojás (a kenéshez)

1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet a sóval összekeverjük, a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk, majd az élesztős tejjel és a tojássárgájával összegyúrjuk. Az összegyúrt tésztát nem kell keleszteni, rögtön lehet vele dolgozni.
3. Ujjnyi vastag rudakat sodrunk és 10 centis darabokra vagdaljuk.
4. Megkenjük a rudakat a kissé felvert egész tojással.
5. Megszórjuk köménymaggal.
6. 200 fokra előmelegített sütőben zsemleszínűre sütjük.

Sajtos-olívás rolók

* 1 csomag leveles tészta
* 100 g szeletelt sajt (pl. Edami)
* 20-25 szem zöld olajbogyó

kenéshez, szóráshoz
* 1 tojás
* kis maréknyi fenyőmag
* bors

1. A leveles tésztát szétterítjük, lefedjük a sajtszeletekkel.
2. A lecsepegtetett olívabogyókat finomra vágjuk és egyenletesen beborítjuk vele a sajtokat.
3. A tésztát felvágjuk a sajtszeletek illeszkedésénél. Egyesével feltekerjük, a rolókat sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelt tepsire helyezzük.
4. Lazán felvert tojással megkenjük a tekercseket, tetejüket megszórjuk durvára vágott fenyőmaggal, meghintjük frissen őrölt borssal.
5. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.


Sajtos roló

* 1 csomag konyhakész leveles tészta

töltelékhez:
* 3 tojás sárgája
* 3 csapott ek liszt
* 1/3-ad Olympia krémsajt (4-5 dkg natúr krémsajt)
* 25 dkg reszelt sajt
* 15 dkg vaj
* 3 dl tej

kenéshez:
* 1 tojás sárgája

1. A leveles tésztát, ha nem kinyújtottat veszünk, kinyújtjuk, 10 cm-es csíkokra szeleteljük, amiket azután 3cm-es ferde csíkokra vágunk.
2. A csíkokat roló sütőkre feltekerjük.
3. Tojással megkenjük, 200 fokos, előmelegített sütőben megsütjük, kb. 10-15 perc alatt. Figyeljük, nehogy megégjenek.
4. A tojás sárgákat a liszttel, a krémsajttal, 10 dkg reszelt sajttal és a tejjel simára keverjük, lassú tűzön besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.
5. A vajat 10 dkg reszelt sajttal habosra keverjük és a kihűlt krémet belekeverjük.
6. A megsült rolókat habzsák segítségével megtöltjük a sajtkrémmel és a végüket reszelt sajtba mártjuk.


Sajtos golyó

* 1/2 l tej
* 20 dkg liszt
* 10 dkg vaj
* 10 dkg reszelt sajt
* só
* frissen őrölt bors
* 3 tojás

krémhez:
* 1 tojás sárgája
* 2 evőkanál tejföl
* 10 dkg gomolya sajt

1. A tejhez állandó keverés mellett adjuk a lisztet, vajat, és a reszelt sajt nagy részét. Sót, borsot darálunk rá.
2. Állandó keverés mellett (kisrugós) felfőzzük, amíg az edény faláról elválik.
3. Lehúzzuk as tűzről és addig kavarjuk tovább, míg langyos nem lesz.
4. Hozzáadjuk a tojásokat, homogenizáljuk és hagyjuk kihűlni.
5. A hideg masszát habzsákból vajazott sütőlapra adagoljuk.
6. Forró sütőbe tesszük és mérsékelt lángon pirosra sütjük.
7. Kihűlés után kettévágjuk, krémet kenünk rá és kevéske reszelt sajtot szórunk, mielőtt a fedelét rárakjuk.

Krém készítése:
1. A tojás sárgáját simára keverjük a tejföllel és hozzáadjuk a villával összetört, vagy reszelt gomolya sajtot.
2. Ha nem elég sós, után sózzuk.

Pármai sonkás parmezán puffancsok

* 40 g parmezán sajt
* 100 g Pármai sonka
* 100 g liszt
* 85 g vaj
* 2,2 dl víz
* 2 nagyobb tojás
* 4-5 zsályalevél
* csipet só

1. Egy vastag falú lábasban, lassú tűzön felmelegítjük a vajat a vízzel. Amikor a vaj elolvadt, nagyobbra állítjuk a lángot és felforraljuk a folyadékot.
2. A tűzről lehúzva fakanállal hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sót. Addig keveregetjük, míg a tészta összeáll, és elválik az edény falától. Lapos tányérra vagy valamilyen tálra terítjük és hűlni hagyjuk.
3. Közben a parmezánt finomra reszeljük, a sonkát egészen apró darabokra vágjuk, a zsályaleveleket pedig vékony csíkokra.
4. A kihűlt tésztát visszatesszük a lábasba, vagy egy tálba, egyesével hozzáadjuk a felvert tojásokat és addig keverjük, míg sima, fényes, enyhén lágy masszát nem kapunk.
5. Ekkor beledolgozzuk a sajtot, a sonkát és a zsályát.
6. Habzsákba töltjük és kivajazott vagy szilikon lappal bélelt tepsire, körkörös mozdulatokkal, kis (kb. 3 cm átmérőjű) tésztakupacokat nyomunk, helyet hagyva köztük, mert sütés közben kicsit nőni fognak.
7. 200 fokra előmelegített sütőbe téve 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
8. Azon melegében kínáljuk. (kb. 30-35 puffancs lesz belőle)


"Hangyás" rudacska

* 40 dkg finomliszt
* 40 dkg rétesliszt
* 25 dkg margarin
* 1 pohár tejföl (175 ml)
* kb. 1 dl tej
* 25 dkg reszelt sajt (tetszőleges: trappista, ementáli, edami stb.)
* 2 tojás sárgája
* 8 dkg mák (nem darált!)
* 1/2 cs. sütőpor
* 4 kk só

tetejére
* 2 tojás fehérje
* szezámmag

1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A hozzáadott tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől (így ez lehet picivel kevesebb, ill. több is), a lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
2. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni. A legjobb, ha egy egész éjszakán át ott marad, de ha nagyon sürgős, néhány órányi pihentetés után is süthetjük a rudacskákat.
3. A pihentetett és szoba-hőmérsékletűre melegedett tésztát, több részletben, enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra nyújtjuk.
4. Késsel vagy derelyevágóval keskeny és kb. 10 cm hosszú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a tojás fehérjével és meghintjük szezámmaggal.
5. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. (Közben néha ránézünk, nehogy megégjen.)
6. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával. (A fenti mennyiségből kb. 4-5 gáz tepsinyi rudacska lesz.)

Szezámmagos sajtos rudak

* 300 g finomliszt
* 250 g puha vaj
* 6 ek víz
* 1 ek ecet
* egy tk só
* 8 dkg reszelt sajt

Tetejére:
* 1 tojás
* szezámmag

1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Másnap kivesszük, hagyjuk kicsit kiengedni. Vékonyra nyújtjuk, villával felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
3. 180°C-ra előmelegített sütőben világos-arany barnára sütjük.
4. Lezárt dobozban sokáig tárolható . . . ha marad belőle!;)

Sajtos pogácsa

* 50 dkg finomliszt
* 1 csapott evőkanál só
* 25 dkg margarin
* 20 dkg reszelt trappista sajt
* 2 dl tejföl
* 2 tojás sárgája
* 1 kk. cukor
* 3 dkg élesztő

kenéshez
* 1 tojás

1. A margarint a liszttel elmorzsoljuk.
2. A langyos, cukrozott tejfölben az élesztőt felfuttatjuk.
3. Az összes hozzávalót összegyúrjuk és kb. 12 órát a hűtőben pihentetjük.
4. 1,5 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
5. A tetejét felvert tojással megkenjük. (A tetejére is reszelhetünk sajtot.)
6. Előmelegített sütőben 175 C-on sütjük. ( kb. 25-30 perc)

Házi burgonyás pogácsa

Kovászhoz:
* 100 g élesztő
* 400 ml tej
* 4 kiskanál porcukor

Tésztához:
* 2 kg burgonya
* 2 kg finomliszt
* 400 g házi zsír
* só
* bors
* 2-3 tojás a pogácsák megkenéséhez

1. A burgonyát meghámozzuk és apróra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd alaposan átpasszírozzuk.
2. Elkészítjük a kovászt: langyos tejbe tesszük a porcukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Majd ezt hozzáadjuk a kihűlt, áttört burgonyához.
3. Beletesszük a fűszereket, a zsírt, valamint annyi lisztet szórunk rá, amennyit felvesz a burgonya.
4. A tésztát langyos helyen kelesztjük 30-40 percig.
5. Lisztezett asztalon kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra, majd kiszaggatjuk, a tetejét tojással lekenjük.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Mosolygós házi pogácsa

* 1 dl házi tej
* 2,5 dkg élesztő
* 50 dkg finomliszt
* 25 dkg házi vaj
* 50 dkg házi tehéntúró
* 1 csapott ek só
* 1 házi tyúktojás
* 1 kk őrölt édes-nemes pirospaprika
* 1 mk őrölt feketebors
* liszt (a tészta nyújtásához)
* 1 házi tyúktojás (a tészta kenéséhez)

1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
3. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, és a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk.
4. Az így elkészült tésztát jó egy órára félretesszük.
5. A pogácsatésztát lisztezett gyúrólapon 2,5 centi vastag lappá nyújtjuk.
6. 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
7. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk és egy kikent tepsire rakjuk.
8. A pogácsák tetejét a fölvert tojással megkenjük, majd késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
9. Fél órát pihentetve kelesztjük.
10. Előmelegített sütőben, 200°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on 20 perc alatt szép piros, mosolygósra sütjük.
11. Sütés után a megsült pogácsákat kosárba tesszük és kis időre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

Egyszerüű pogácsa

* 1/2 kg liszt
* 15 dkg zsír / vaj
* 1/2 cs élesztő (2,5 dkg)
* 1 ek só
* 1 ek cukor
* 2 dl víz / tej
* 1 tojás (kenéshez)
* sajt

1. Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, az olvasztott zsírt, a cukrot és a sót.
2. A tejbe vagy a vízbe belemorzsoljuk a fél csomag élesztőt, és meglangyosítjuk a mikróban vagy a sütőben pár pillanatig, amíg az élesztő megkel.
3. Lassan, kevergetés közben, beletesszük a megkelt élesztős vizet.
4. Összekeverjük alaposan.
5. A tálban hagyjuk, és megszórjuk egy kis liszttel, és meleg helyre tesszük.
6. Kb. 15-30 perc múlva elővesszük, és kinyújtjuk - próbáljuk meg minél többször félbe hajtani.
7. Egy nagyobb kör formával kiszaggatjuk a pogácsákat, és a kivajazott tepsire tesszük.
8. Megsózzuk mindegyiknek a tetejét kicsit, lekenjük tojással, utána ráreszelünk egy kevés sajtot (bármilyen lehet).
9. Betesszük az előmelegített sütőbe, 160-180 fokra, kb. 15-20 percre. (Addig sütjük csak, amíg el nem kezd barnulni a széle, mert ha túl sokáig marad bent, akkor megkeményedik.)

Hajtogatós pogácsa

* 1 kg liszt
* 30 dkg vaj (vagy margarin)
* 20 dkg zsír
* 2 tojássárgája
* 2 dl tejföl
* 50 g élesztő
* 1 ek só
* csipet cukor

tetejére
* sajt (ez el is hagyható)

kenéshez
* 1 tojás

1. Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl meleg vízben. Hozzászórunk egy csipet cukrot, hogy kicsit beindítsa.
2. A lisztet egy tálba öntjük, a közepére egy kis mélyedést csinálunk.
3. Ebbe öntjük a megindult élesztőt, a tejfölt, a tojásokat, a zsírt és a vajat (vagy margarint) és a sót.
4. Elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta le nem válik a kezünkről, fényes nem lesz.
5. 1-2 órára félretesszük kelni, hogy az élesztő dolgozhasson.
6. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és meghajtogatjuk (az óramutató járásának megfelelő irányban minden oldalát középre hajtogatjuk, mintha egy lapot hajtanánk meg borítéknak).
7. Letakarva pihentetjük egy fél órát, majd ismét kinyújtjuk, és megint meghajtogatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanazt az oldalt hajtogassuk- ugyanis ettől lesz szép réteges, melegen darabokra szétomlós.
8. Nyújtunk rajta egy utolsót, a tetejét bevagdaljuk, hogy szép kis taréjai legyenek a pogiknak.
9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük egy felvert tojással.
10. Ha kedvünk tartja, reszelt sajtot is szórhatunk rá, de anélkül is nagyon finom.
11. 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha szép aranyszínű.

Pizzás csiga házi vajas leveles tésztából

* 50 dkg liszt
* 30 dkg vaj
* 5 dkg porcukor
* 2 dkg élesztő
* 1 dkg só
* 2,5 dl tej
* 2 tojás
* pizza szósz

1. A lisztből 5 dkg -t elveszünk, a vajból is elveszünk 5 dkg-t. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a lisztet az 5 dkg vajjal és a többi hozzávalóval összekeverjük, és megdagasztjuk. Majd 30 percig pihentetjük.
2. Addig a vajat a liszttel összegyúrjuk, és téglalap alakúvá formázzuk. Vigyázat! Ha a vaj túl kemény, kiszakítja a tésztát, ha pedig meleg helyiségben készítjük, és folyékony a vaj, akkor tegyük a vajat hűtőbe kicsi időre vagy hűvös helyre.
3. A kelesztett tésztát kinyújtjuk, és a vajas részt beburkoljuk vele. Majd megfordítjuk, és újra kinyújtjuk. Kézzel 3 részre osztjuk, majd a jobb oldali részt behajtjuk, és a baloldali részt a jobb oldali rész tetejére hajtjuk. Utána 20 percre hűtőbe tesszük. Majd megint kinyújtjuk, azután 4 részre osztjuk a kezünkkel. A két oldalt behajtjuk, és egymásra rakjuk a két oldalt, majd megint 20 percig pihentetjük. Utána újra meghajtogatjuk (az utóbbi módon), és pihentetjük megint 20 percig (folpackkal takarjuk le, hogy ne száradjon meg a teteje).
4. Formázás: készíthetünk belőle akár kakaós vagy pizzás csigát, és még sok mindent, amit a pékségekben láthatunk. Sütés előtt 15 percet pihentetjük. A kakaós csigánál a csigának a tetejét tojásfehérjével lekenjük.

Kacsazsíros pogácsa

* 40 dkg liszt
* 2 tk só
* 2 egész tojás
* 3 ek kacsazsír
* 20g élesztő
* csipet cukor
* 1 dl tej
* 2 ek zsíros tejfől

Tetejére:
* szezámmag
* zsíros sajt

Kenéshez:
* 1 tojás
* 1 tk tejföl

1. A lisztbe belekeverjük a sót, beletesszük a tojást, a kacsazsírt és a felfuttatott élesztőt.
2. Összedolgozzuk az alapanyagokat.
3. Meleg helyen 20 percig kelesztjük.
4. Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és kicsi pogácsákat szaggatunk.
5. Tejfölös tojással megkenjük a tetejüket, majd szezámmagot és sajtot szórunk rá.
6. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
7. 20 perc alatt készre sütjük.

Túrós-krumplis pogácsa

* 50 dkg túró
* 50 dkg liszt
* 30 dkg főtt, áttört krumpli
* 30 dkg mangalicazsír
* 2 tojás +1 a kenéshez
* 1 dl tej
* 2-3 ek tejföl
* 1 ek só
* 1 ek cukor
* 5 dkg élesztő

1. Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel a langyos tejben megfuttatjuk.
2. Amíg az élesztő fut, mi sem tétlenkedünk: összedolgozzuk a lisztet a túróval, krumplival, zsírral, 2 tojással és a sóval.
3. Hozzáadjuk az élesztőt, a tészta lágyságát a tejföllel állítjuk be. Ne legyen kemény a tészta.
4. Jól összedolgozzuk, ruhával letakarva fél órán át kelni hagyjuk.
5. Jó centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
6. Tojással kenjük, még egy negyed órát kelni hagyjuk.
7. Közepes lángon sütjük.

Szabolcsi krumplis pogácsa

* 25 dkg simaliszt
* 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
* 25 dkg zsiradék (pl. margarin)
* 2,5 dkg élesztő
* 1 bögre tej (1,5 dl)
* 3 db közepes méretű krumpli
* 1 kk cukor
* 2 kk só
* 1 kkbors
* 2-3 kk őrölt édes-nemes pirospaprika
* 2 db tojás
* napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez)

1. Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is.
2. A közepes nagyságú burgonyákat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm.
3. A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumpli törővel.
4. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást.
5. Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen.
6. Letakarva félreteszem langyos helyre kb. ½ órára keleszteni.
7. Megnézem, hogy megkelt-e már.
8. Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva, egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra.
9. Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül ½ óráig kelesztem, kiszaggatom.
10. Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.
11. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész.
12. Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

Burgonyás lángos

* 0,5 kg liszt
* 20 dkg főtt burgonya
* 3 dkg élesztő
* 1 tk cukor
* 1 tk só
* 2 dl tej
* 0,5 l olaj a kisütéshez (napraforgó olajat használtam)

1. A burgonyát puhára főzzük.
2. A lisztet elkeverjük a sóval.
3. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
4. A főtt burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk.
5. Langyos helyen kb. fél óra alatt kétszeresére kelesztjük.
6. Másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és nagyobb korongokat vágunk belőle.
7. Még 20 percig pihentetjük.
8. Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk.
9. A tészta bucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát arany barnára sütjük.
10. Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat felszívja.
11. Még melegen tálaljuk, megkenhetjük fokhagymával, tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot.

Tócsni

* 4 db nagyobb krumpli / kb. 40 dkg /
* 1 csokor petrezselyemzöld
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 2 db tojás
* 4-6 evőkanálnyi liszt
* 1 tk csípős piros arany
* 1 tksó
* 2 mk őrölt bors
* 2 ek olaj

kisütéshez
* 3 dl olaj

1. A nyers krumplit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
2. A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
3. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
4. Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
5. A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedli tészta sűrűségű nem lesz.
6. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Ördöglángos

Tócsnihoz:
* 3 nagyobb krumpli
* 2 tojás
* 2 cikk összezúzott fokhagyma
* 10 dkg reszelt sajt
* só
* bors
* őrölt kömény

Húshoz:
* 50 dkg pulykamell filé
* 1 cs. gyros fűszerkeverék

Salátához:
* paradicsom
* uborka
* lilahagyma
* paprika
* 1 cs.kapros-joghurtos salátaöntet
* 3 dl natúr joghurt

Sütéshez:
* olaj

Tálaláshoz:
* reszelt sajt

1. A krumplikat lereszeljük,és jól elkavarjuk benne a felsorolt hozzávalókat.
2. Forró olajban, mondjuk egy palacsinta sütőben jó nagy tócsnikat sütünk.
3. A húst csíkokra vágjuk,bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, rövid ideig állni hagyjuk, majd kevés olajon pirosra sütjük.
4. A salátához a zöldégféléket kis kockákra vágjuk.
5. A joghurtban elkeverjük a salátaöntetet, 4-5 percig hagyjuk állni, majd ráöntjük a felaprított zöldségre.
6. A kisült tócsnik egyik felére halmozunk egy-egy adag húst, rákanalazzuk a salátát, majd erre ráhajtjuk a tócsni másik felét.
7. Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot.

Kefires lángos

Tészta hozzávalói kb. 12 db-hoz:
* 4 tojás
* 5 dkg friss élesztő
* 6 dl (675 g) kefír
* 3 tk só
* 1 kg liszt

Sütéshez:
* grilles, füstölt ízesítésű napraforgóolaj

Tetejére:
* fokhagyma
* tejföl
* reszelt sajt

1. Az élesztőt felfuttatom a langyos kefirben.
2. Elkeverem benne a tojásokat, a sót.
3. Végül hozzáöntöm a lisztet is és jól összedolgozom.
4. Akkora tálba teszem, hogy legyen helye duplájára kelni. Fóliával letakarom az edényt, hűtőben egy éjszakát pihentetem.
5. Előkészítek 2 db alufólia darabot. Pici olajat cseppentek mindkettőre, amit a tenyeremmel szétkenek rajta. Letépek a tésztából egy kisebb maréknyi darabot. A kezemben gömbölyítem. Ráteszem a tésztagolyót az egyik alufólia közepére, ráhelyezem a másik fóliát az olajos felével lefelé. Tenyérrel lapítom, majd így a két olajos fólia között kinyújtom kerek formára és vékonyra. Lehúzom róla az alufóliákat. Szépen elválik. Az alufólia olajozását minden egyes darabnál megismétlem.
6. Felhevített, forró olajban világos-aranysárgára sütöm a lángos mindkét oldalát. Miközben sül az egyik lángos, kinyújtom a következőt. Így nagyon jól lehet haladni. Az olajból kiemelve papírtörlőre teszem, hogy a felesleges olajat ne szívja magába.
7. Fokhagymával bedörzsölöm a tetejét. Megsózom.
8. Tejföllel, reszelt sajttal tálalom. Természetesen ízlés szerint lehet tuningolni más feltétekkel is. Csak annyit süssünk, amennyit frissen elfogyasztunk! A tészta akár 5 napig is eláll a hűtőben!

Káposztás lángos

* 1/2 kg liszt
* 1 tojás
* 2,5 dkg friss ( vagy egy tasak szárított) élesztő
* 1,5 dl tej
* 1 kiskanál cukor
* 1 pohár kefir
* só
* 8 evőkanál pirított káposzta

1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk.
2. Ha megkelt, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidagasztjuk.
3. Két óráig hűtőben pihentetjük.
4. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk.
5. A cipókat vékonyra, hosszúkás alakúra nyújtjuk.
6. A kinyújtott tésztadarab egyik felére egy evőkanál pirított káposztát teszünk.
7. Összehajtjuk, a szélét összenyomkodjuk, még egyszer kisodorjuk.
8. Óvatosan, hogy el ne szakadjon, lángos alakúra húzgáljuk.
9. Forró olajban, lassú tűznél sütjük: az egyik oldalát fedő alatt, fordítás után fedő nélkül, szép aranyszínűre.


Medvehagymás pogácsa

* 50 dkg finomliszt
* 2 tojás
* 25 dkg ráma margarin
* 1 pohár (2 dl) zsíros tejföl
* 2 dkg élesztő
* 2 dl tej
* 2 tk cukor
* só
* 1 csokor medvehagyma
* reszelt sajt

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
2. Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
3. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
4. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
5. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
6. Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
7. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.
8. A tepsibe helyezett pogácsákat - egy ecset vagy toll segítségével - felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük.
9. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.

Juhtúrós töltött pogácsa

* 40 dkg liszt
* 15 dkg házi vaj
* 3,5 dl tej
* só
* 2 dkg élesztő
* 25 dkg juhtúró
* 2 tojássárgája
* 1 közepes nagyságú főtt burgonya
* kevés cukor
* bors

1. A Férj a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört főtt burgonyával, kihűti.
2. A Feleség a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.
3. A Férj a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.
4. Ezután a Feleség a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat.
5. A Férj a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti. Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi.
6. A Feleség a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

Káposztás pogácsa

* 1 közepes fej fejes káposzta
* 1 közepes fej vöröshagyma
* 0,5 dl olaj
* só
* 1 tk bors
* 300 g teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL300)
* 200 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70)
* 5 ek búzakorpa
* 1 pohár tejföl (175 ml)
* 1 dl tej
* 25 g friss élesztő
* 1 tk cukor
* 1 tk só
* 1 dl olívaolaj

kenéshez
* 1 db tojás

1. A fejes káposztát lereszeljük, és besózzuk. Legalább 20 percet hagyjuk a sóban állni.
2. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a kicsavart káposztát. Folyamatosan kevergetve megpirítjuk, mintha káposztás tésztához, vagy réteshez készítenénk. A tűzről levéve a borssal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.
3. Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.
4. A kétféle lisztet és a búzakorpát összekeverjük, sózzuk és elkeverjük benne az olívaolajat.
5. A liszt közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a pirított káposztát.
6. Rugalmas tésztává gyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Belisztezzük és kb. 1 órán át kelesztjük.
7. Ezt követően kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk, és egy kés hegyével berácsozzuk a tetejét. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és enyhén kiolajozott tepsibe tesszük.
8. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és még legalább 20 percet kelesztjük.
9. Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tökmagos pogácsa

tésztához
* 300 g teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL 300)
* 700 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70)
* 200 g tökmag
* 4 dl tejföl
* 250 g pálmazsír
* 2 tk só
* 50 g friss élesztő
* 2 dl tej
* 1 tk cukor

kenéshez
* 1 tojás

1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk és elmorzsoljuk benne a pálmazsírt.
2. A tökmagot durvára vágjuk és a liszthez keverjük, a közepébe mélyedést készítünk.
3. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral és a tejföllel együtt rugalmas tésztát gyúrunk.
4. Cipót formálunk belőle, amit belisztezünk és egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
5. Lisztezett sodródeszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és késsel berácsozzuk a tetejét, majd egymáshoz jó szorosan kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és enyhén zsírozott tepsibe tesszük.
6. A tetejét megkenjük a felvert tojással és sütés előtt még legalább 20 percet kelesztjük.
7. Előmelegített, 180 C-os sütőben kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük.


Fözött sonkás pogácsa

* 2 dl tej
* 8 dkg vaj
* 20 dkg liszt
* 3 tojás
* 15 dkg sajt (akár többféle és minél karakteresebb ízű)
* 15-20 dkg füstölt sonka vagy tarja
* 1 tk só

1. A tejbe beletesszük egészben a vajat és együtt pár perc alatt felforraljuk.
2. Levesszük a tűzről, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, úgy hogy sima masszát kapjunk. Ezt hagyjuk kicsit hűlni.
3. Amíg hűl a massza, lereszeljük a sajtot és apró kockákra vágjuk a füstölt sonkát vagy tarját. Ha többféle sajtot használunk, tehetünk bele egy kevés lágy sajtot is, de inkább a keményebb, reszelni való sajtok domináljanak.
4. Amikor langyos a massza, hozzáadunk két kissé felvert tojást, illetve a sajtot és a sonkát. Jól összekeverjük.
5. Lisztes kézzel kis (2-3 cm átmérőjű) golyókat formálunk a tésztából, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. (Hagyjunk elegendő helyet a pogácsák között, mert kicsit lapulni fognak és nagyobb helyre lesz szükségük.)
6. A pogácsák tetejét a maradék egy tojással megkenjük.
7. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeverésesen kb. fél órán át sütjük, addig amíg szépen megpirul a teteje. Ha túl hamar kezdene pirulni, takarjuk le sütőpapírral menet közben, amit csak a sütés vége előtt néhány perccel vegyünk le.

Juhtúrós pogácsa

* 50 dkg juhtúró
* 20 dkg vaj
* 2 tojás
* 50 dkg rétesliszt (körülbelül)
* 5 dkg élesztő
* 1 ek cukor
* 1 ek liszt
* 1 dl tej

1. A juhtúrót a vajjal egy tálban összemorzsoljuk.
2. Ráütjük a tojásokat.
3. Adjuk a réteslisztet, nem egyszerre, több részletben, alaposan összedolgozzuk a tésztát.
4. 40 dkg rétesliszt hozzáadása után adjuk a langyos tejben cukorral és liszttel futtatott élesztőt.
5. Az utolsó rétesliszt adaggal rugalmas tésztává alakítjuk a masszát.
6. Hűtőbe tesszük, legalább 2 órát pihentetjük.
7. Lisztezett deszkára borítjuk és másfél centi vastagra nyújtjuk.
8. Pogácsákat szaggatunk, tepsibe tesszük.
9. Tetejüket felvert tojással kenjük.
10. Forró sütőben kezdjük sütni, majd 10 perc elteltével mérsékeljük a lángot.


Kefires pogácsa

* 500 g liszt
* 25 g élesztő
* 1 doboz kefir
* 50 g zsír
* 2 egész tojás
* 1 tk só
* 1 tk cukor
* 1 dl tej
* őrölt köménymag

1. A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a közepébe mélyedést készítünk.
2. Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben és a mélyedésbe öntjük.
3. Beleütünk egy tojást, beletesszük a kefirt, és alaposan kidolgozzuk a tésztát.
4. Konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
5. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagságúra sodorjuk.
6. Késsel berácsozzuk, és kis pogácsákat szaggatunk belőle.
7. Enyhén zsírozott tepsibe tesszük, tojással egyenként megkenjük és őrölt köményt hintünk rá.
8. Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 20 perc alatt megsütjük.

Komapogácsa

Burgonyás pogácsatésztához:
* 50 dkg főtt, áttört hideg burgonya
* 50 dkg liszt
* 50 dkg margarin vagy házi vaj
* 2 cs sütőpor
* só
* 1db tojás

3 különböző színű réteghez:
* 20 dkg pirított reszelt káposzta
* 5 dkg kalocsai édesnemes paprika
* 10 dkg reszelt füstölt sajt

Kenéshez:
* 2 db házi tojás

"Ragasztáshoz":
* 1 db tojás

1. A lisztet a vajjal, a sütőporral, sóval és az áttört burgonyával jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.
2. Az így elkészített pogácsatésztát szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük (kelesztjük).
3. Majd a pogácsatésztát három részbe vesszük.
4. Az 1. harmadához a kalocsai édesnemes paprikát, a 2. harmadához a reszelt füstölt sajtot, a 3. harmadához a pirított borsos káposztát adjuk.
5. Rudakba nyújtjuk a háromféle pogácsatésztát. A tésztákat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egymáshoz ragasztjuk a felvert tojásokkal az alábbi sorrendben: paprikás, sajtos, káposztás.
6. Majd kiszúrjuk. (Mi fánkszaggatóval vágtuk ki a pogácsákat kb 10 cm átmérőjűre.)
7. Megformázzuk a tetejét, felvert tojással lekenjük, késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
8. Fél óra kelesztés után 180C-os sütőben szép piros mosolygósra sütjük.

Gombás hússal töltött pirog

Tésztához:
* 30 dkg liszt
* 1/2 tk sütőpor
* 1/2 tk só
* 8 dkg puha vaj
* 1 tojás
* 1,25 dl tejföl

Töltelékhez:
* 2 fej vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 10 dkg gomba
* 2 ek vaj
* 30 dkg darált hús
* 1 tojás
* só
* bors

1. Összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben, fóliába tekerve legalább 1 órán keresztül pihentetjük.
2. Közepes hőfokon habzásig melegítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát, majd 2 percig pároljuk.
3. A darált húshoz hozzáadjuk a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, és a kihűlt gombához keverjük.
4. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk ki belőle.
5. Megtöltjük, félbehajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk, megkenjük felvert tojás sárgával, és előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük.

Darált húsos táska olívabogyós túróval

A töltelékhez:
* 1 csokor újhagyma
* 400 g paprika (piros, sárga, zöld-vegyesen)
* 1 gerezd fokhagyma
* 250 g darált marhahús
* 1 ek olaj
* 1 ek sűrített paradicsom
* 1 kk morzsolt oregánó
* só
* bors
* chilipor

A tésztához:
* 125 g sovány tehéntúró
* 4 ek tej
* 4 ek olaj
* só
* 1 tojás
* 200 g liszt
* ½ cs sütőpor

Az olívabogyós túróhoz:
* 125 g sovány tehéntúró
* 25-30 g magozott fekete olívabogyó
* 2 ag oregánó
* 1 ek citromlé
* 1 ek olívaolaj
* só
* bors

1. A zöldségeket megtisztítjuk és mossuk. Az újhagymát vékony karikára, a paprikát kis kockákra, a fokhagymát apróra vágjuk.
2. A darált húst az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és a sűrített paradicsomot és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, chilivel és oregánóval ízesítjük. Felöntjük 100 ml vízzel, felfőzzük és forrástól számított, további 5 percet főzzük. Hűlni hagyjuk.
3. A tésztához a túrót simára keverjük a tejjel, olajjal és csipet sóval. A tojást felverjük és kb. a felét a túróhoz keverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és a túrós masszához adjuk. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztát 2 darabara osztjuk, majd mindegyiket oválisra (kb. 21 x 25 cm) kinyújtjuk.
4. A darált húst elosztjuk a kinyújtott tészták egyik felére. A tészta széleit a megmaradt tojással bekenjük. Az üresen hagyott felüket visszahajtjuk a megpakoltra, és a szeleket összenyomjuk. Sütőlapra tesszük. A megmaradt tojással megkenjük a tetejüket, és chilivel, ill. oregánóval megszórjuk.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
6. Az olívabogyókat apróra vágjuk. Az oregánót megmossuk, durvára vágjuk. Mindkettőt összekeverjük a túróval, a citromlével és az olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítjük. Ezt kínáljuk a még meleg húsos táskák mellé.
Tárhely - Domain - VPS - Szerver hosting